LIKOVNI ŽIVOT DUBRAVE

Tiha noć, sveta noć – grafička mapa – 18. 12. – 31. 12. 1995.


Zlatko Nežić

Tiha noć, sveta noć

Kao 18. izložbu u nizu što ga popularno nazivamo Likovni život Dubrava, ove godine prezentiramo postav troje mlađih umjetnika koji su vezani uz naš dio Zagreba, za Dubravu. To su Ivana Baučić-Bryndzová, Antun Krešić i Zlatko Nežić, a povezuje ih – ne samo u ovoj zgodi – određena zainteresiranost za sakralnu umjetnost, ili pak za simbolizam križa, koji jednim djelom dotiče kršćansku predaju, a ova ga je obogatila sabravši u toj slici povijest spasenja i muku Spasiteljevu, kao i njegovu ljudsku povijest. U tome smislu križ u Krešića nije samo nebeski svjetionik, nego i opustošeno polje pod logorskom žicom – potresno slikovito izražavanje o doživljaju domovinskog rata, tako blisko sadržaju nerečenoga simbola.

Na izložbi što se ovaj put priređuje u došašću koje prethodi blagdanu Božića bit će predstavljena i grafička mapa Zlatka Nežića – „tiha noć, sveta noć“, u nakladi Galerije „Dubrava“, koja samim imenom upućuje na Božić i božićne blagdane, a sastoji se od pet listova naslovljenih: „Narodi nam se“, „tiha noć, sveta noć“, „Kyrie eleison“, „Tri kralja jahahu“, i „svim na zemlji“: njima je pridodan predgovorni list iz pera Josipa Škunce i još jedan list s kiticama pjesmama, što su listovima dale nazive, i prikladnim vinjetama. Mapa je rađena na podlozi klasičnog slikarstva da bude pobuda blagdanskom raspoloženju u razgovijetno čitljivu slogu.

Na vrijeme božićnih blagdana odnose se i radovi Ivane Baučić-Bryndzové primjerice, rođenje Kristovo, slikani veoma izražajno, u jakom koloritu, u kojima se ogleda nova osjećajnost naših dana.

Božićne jaslice u galerijskome prostoru načinio je likovni pedagog , scenograf i lutkar Antun Crljen u suradnji s arhitektom Zvonkom savićem i uz pomoć poduzeća „Jadran film“.

Josip Škunca


Ivana Baučić-Brynzová

Ivana Baučić-Brynzová rođena je 6. ožujka 1967. godine u Pragu. Završila je gimnaziju sa likovnom kulturom u Pragu 1985. godine. U Zagrebu upisuje Akademiju likovnih umjetnosti i diplomira slikarstvo 1995. godine, u klasi profesora Eugena kokota. Samostalno izlaže od 1993. godine. Živi i radi u Pragu i u Zagrebu.

Antun Krešić rođen je u Starim Jankovcima nedaleko Vinkovaca 14. veljače 1955. godine.Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1981. godine, u slikarskoj klasi prof. Šime Perića. Samostalno izlaže od 1979., a skupno od 1981. godine. u Vinkovcima, Splitu, Poznanovcu, Eisenstadtu, Beču, Heitzingu, Crikvenici, Mariboru, Beogradu, Voloskom, Pirovcu i Šibeniku. Nagrađen je na II. Međunarodnoj izložbi Volosko 87` nagradom „Mandrač“. Djeluje kao stručni likovni suradnik u „Školskoj knjizi“ u Zagrebu.

Zlatko Nežić rođen je 1957. godine u Poljani kod Vrbovca. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Zagrebu na grafičkom odjelu u klasi profesora Alberta Kinerta 1984. godine. Član je HDLU-a. Bavi se ilustriranjem, dizajniranjem i slikanjem. Izlagao je na nekoliko samostalnih i skupnih izložbi. je brojnim kolonijama. Živi i radi u Zagrebu kao samostalni umjetnik.


Antun Krešić