MIROSLAV ŠUTEJ

Iz ciklusa Folk-crtež i Mladenka iz Markuševca – 6. 7. – 20. 7. 1987. 

Mladenka iz Markuševca

Zašto da me uvijek tumače drugi?

Za promjenu pokušavam se sam obratiti promatraču i onima koji će citati ovaj predgovor.

* * *

Cilj likovnog djela je da djeluje na promatrača; da ga se dojmi, da mu bude izazov, poruka, da ga uvjeri i da ga potakne na razotkrivanje, domišljanje; ne da ga razumije, već da s njim komunicira.

* * *

Ovaj ciklus je već iza mene, bio je to predIjetno-ljetni predah. Poticaj mu je jedna fotografija (odatle naslov), a izvorište u predenom iskustvu s ciklusom folk-crteža (1977.-1981.), u kojem se akumuliralo sve izražajno što ovdje koristim. Sredstvo je, za sada, samo papir,

* * *

Nemoguće je točno rekonstruirati pojavu ovog ciklusa, jer mi je poticajna fotografija već odavno poznata. Jednostavno, to su varijacije na zadanu temu, pokušaj izdržavanja preko fotografije jedne mlade žene – mladenke iz Markuševca u ceremonijalnoj odjeći. Njen izgled i odraz kanoniziran ustaljenošću običaja, formalizam detalja, razigranost i banalnost boje, raskoš u siromaštvu materijala nastojao sam prenijeti u likovni jezik, Ne imitaciji niti realnost, već izraz tretmanom oblika, linije, materijala, boje, dinamiku, tu heterogenost i rasplinjavanje forme. Ono što me zanima nije uopće vjernost modelu, čak ni prepoznatljivost, već nastojim da moje djelo komunicira s promatračem načelima originalnosti, neobičnosti i neuobičajenosti. Činim to izrezanom formom, materijalom (glavnim papirom), korištenjem fabriciranog kič-elementa, razglednice i upotrebom sjena i slojeva. Da li je to slučajno ili namjerno, pojednostavljujuće ili otežavajuće, dopadljivo ili ironično, plahovito ili agresivno? – to prepuštam da izaberete sami.

Kad u sadašnjem trenutku gledam pređeni put, uočavam da je čitav moj rad baziran na vježbi usavršavanja i obogaćivanja imaginacije, na nastojanju da se ne institucioniram, da upijajući od svih događaja koji me prate, nadograđujem i razvijam svoj rad.

Miroslav Šutej

* * *

(Veći ulomci iz predgovorne riječi autora u katalogu samostalne izložbe «Mladenka iz Markuševca» u Galeriji »Galženica« u Velikoj Gorici, 1982./1983.).

Miroslav Šutej rođen je 29. travnja 1936. u Dugoj Resi. Školuje se najprije na Školi primijenjene umjetnosti u Zagrebu, a potom i na Akademiji likovnih umjetnosti. Diplomirao je u grafičkoj klasi profesora Marijana Detonija 1961. godine. Bio je suradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića (1961.-1963.), a kao stipendist francuske vlade boravi 1964.-1965. u Parizu. Po povratku iz Pariza živi i radi u Kutini (1966.-1978.). Zatim dolazi u Zagreb. Sada je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti. Samostalno izlaže od 1962. godine (Zagreb, Galerija Studentskog centra). Održao je više od 120 samostalnih izložaba, sudjelovao je na vise od 600 skupnih izložaba u zemlji i svijetu. Dobio je 60 nagrada i drugih priznanja u nas i u svijetu, među ostalim: Prvu nagradu 20 slikarstvo na 3. bienalu mladih u Parizu (1963.); Međunarodnu Premiju na 3. međunarodnoj smotri umjetnosti u Acirealeu (1968.); Premiju na 2. međunarodnoj izložbi originalnog crteža na Rijeci (1970.); Međunarodnu Premiju za grafiku na 11. međunarodnom biennalu u Sau Paulu (1971.); Grand prix na 10. međunarodnoj izložbi grafike u Ljubijani (1973.); Grand prix na 10. međunarodnoj izložbi originalnog crteža na Rijeci (1968.) i Premiju na 11. biennalu grafike u Krakowu, Ex aequo (1986.).


(iz knjige dojmova)

Skip to content