LIKOVNI ŽIVOT DUBRAVE 1986.

Uz dan općine Dubrava – 17. 10. – 28. 10. 1986.


(naslovnica kataloga)

Vitalan susret razlika

Premda ovogodišnja (već tradicionalna) izložba, pod nazivom Likovni život Dubrave, ne obuhvaća radove svih djelatnika na polju likovnih umjetnosti – bilo profesionalaca, bilo amatera – skup od 18 izlagača dovoljno zorno predočuje karakteristične stvaralačke tokove u općini Dubrava. Pozivu na izložbu odazvalo se naime, toliko kandidata. Da bismo, pak, dinamizirali prezentaciju pred javnošću, u povodu Dana općine Dubrava, ovaj put smo zamolili autore da sami sebi odaberu po dva izloška iz novije produkcije; da time možda opovrgnu izbor nekog ocjenjivačkoga suda drugačijom solucijom viđenja. Nasuprot izložbama na poziv, nasuprot kolektivnim priredbama sa žirijem, ta varijacija jamačno pruža rjeđi, stoga izravniji događaj – susret bez posrednika između umjetnika i publike. Odluka da nitko nema više od dva izloška, nametnuli su prostorni uvjeti galerije.

Raspon jezika na izložbi koji pokriva izražavanje u uhu novoslikarskih nastojanja, oslon na tradiciju, na ekspresionizam i konstruktivne tendencije, na naivnost svjetonazora – to je manje-više raspon likovnih prilika u Zagrebu i šire; određena vitalnost razlika, kada više ne svladava sveobuhvatna škola, nego su poželjna individualna svjedočenja po mjeri svakoga umjetnika za se, u sklopu poetike koja najviše odgovara senzibilnosti pojedinca.

Djelima se ističu Ljerka Filakovac, Svjetlan Junaković, Antun Krešić, Vladimir Kučina, Vlado Martek, Marcela Munger i Mladen Peranić. O njima bi se moglo reći da tvore uzorak devete izložbe općinskoga značenja, da ilustriraju ponajbolja dostignuća u Dubravi, kojima bi se nedvojbeno pridružila još i djela Mire Vuce i Vatroslava Kuliša, da su prisutni ove jeseni.

Josip Škunca


Antun Krešić


Marcela Munger

Vjekoslav Antunović, Zagreb, 1928. godine. Završio Višu pedagošku školu, djeluje kao nastavnik.

Ludmila Biželj, Grabrov potok. Diplomirala na Pedagoškoj akademiji, djeluje kao nastavnik, od 1981. nosi naziv zaslužni likovni pedagog.

Antun Crljen, Šumeć kod Slavonskog Broda. Završio Pedagošku akademiju, radi kao nastavnik, bavi se oblikovanjem scene i lutaka.

Nenad Čulić, Zadar, 1949. godine. Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, djeluje kao tehnički i grafički urednik.

Ivan Filakovac, Vukovar, 1927. godine. Završio akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, radi kao nastavnik.

Ljerka Filakovac, Osijek, 1928. godine. Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, radi kao nastavnik.

Marija Radoš-Hegedušić, Hlebine, 1922. godine. Završila pučku školu, slika od 1969. godine, domaćica.

Svjetlan Junaković, Zagreb, 1961. godine. Diplomirao kiparstvo na Breri u milanu 1985., dosad izlagao na skupnim izložbama u Milanu, Monzi i Zagrebu.

Jelena Juravić, Virovitica, Završila Pedagošku akademiju, slika od 1969. godine, domaćica.

Antun Krešić, Stari Jankovci, 1955. godine. Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, radi kao novinar.

Vladimir Kučina, Zagreb, 1940. godine. Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u zagrebu, djeluje kao nastavnik, sudjelovao u radu keramičkih simpozija u zemlji i inozemstvu.

Vlado Martek, Zagreb, 1951. godine. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, član je nefomalne grupe autora Grupa šestorica i Podrooma, radi kao knjižničar.

Stjepan Međimorec, Gola, 1930. godine. Završio pučku školu, radio na željeznici, slika od 1970. godine.

Marcela Munger, Zagreb, 1947. godine. Diplomirala na akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, radi kao nastavnica, dobila nagradu za slikarstvo na 13. salonu mladih u Zagrebu 1981. godine.

Stjepan Paulić, Zagreb, 1950. godine. Završio Školu učenika u privredi, slika od 1976. godine, po zanimanju bravar.

Mladen Peranić, Stara Novalja, otok Pag, 1943. godine. Završio Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, industrijski dizajn.

Jasna Ranogajec Friščić,  Zagreb, 1941. godine. Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, grafički dizajner i likovni umjetnik.

Vladimir Tuđa, Zagreb, 1940. godine. Pohađao Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, srednju industrijsku, studirao slikarstvo u Nizozemskoj, radi u cvjećarnici.


Svjetlan Junaković


Vlado Martek


(iz knjige dojmova)

Skip to content