IZLOŽBA POLAZNIKA TEČAJEVA

14. 5. – 30. 5. 2018. 


Ljiljana Zovak

Umjetnost komunikacije

Umjetnost je kreativna djelatnost koja zahtijeva ozbiljnu komunikaciju između dvoje ljudi – umjetnika i promatrača.

Istinski se umjetnik nikada ne dodvorava publici, već stvara svoj osobni vizualni svijet sa snažnom unutarnjom porukom. Gledatelj je taj koji zatim umjetnički rad mora dešifrirati i doživjeti na pravi način. Naravno, tu postoji i cijeli niz pomagala koja promatraču olakšavaju shvaćanje pojedinog djela: od likovne kritike, knjiga o teoriji umjetnosti, sve do televizijskih dokumentarnih emisija.

No, umjetnik nikoga ne može prisiliti na prihvaćanje njegova stvaralaštva na jednak način, kako je on to zamislio, pokušavajući u mediju prepoznatljivo i iskreno iznjedriti određene teme. To je snažan odgovor na svijet u kaosu kojim smo okruženi. Bilo kakvo popuštanje spram publike, pretvara likovno djelo u jeftinu vizualnu senzaciju, kič plitkog sadržaja i forme koji će zadovoljiti samo one nezahtjevne promatrače.

Stvara li autor s nakanom da dobije kakvu nagradu ili priznanje, dogodit će se druga krajnost. Umjetnost tada postaje jeftina dosjetka koja će nakon nekoliko godina završiti u ropotarnici povijesti. Ako se u radu postigne samo savršenstvo tehnike, a pritom izostane unutarnja ekspresija, poruka djela bit će plitka premisa bez ikakvog suvislog značenja.

Danas je prisutna opasnost da se gledatelja želi isključiti iz tog cjelovitog procesa, pri čemu bi posljedice bile nesagledive. Bez dobronamjerne kritike nema napretka, stoga i umjetnik mora biti svoj najveći kritičar. Uvijek mora postojati jasni smisao postojanja umjetničkog djela, jer ako mu to oduzmemo, umjetnost će prestati biti humanistička djelatnost. Ona nas treba učiniti čovječnijima, boljima, da neprestano težimo idealu dobrote i da cijenimo ljepotu pojavnosti vidljivog i nevidljivog svijeta.

Da bi pojedinac postao umjetnikom, prvo mu je potreban talent. Svi znamo da bez velikog rada i odricanja nema uspjeha. Umjetnik si ne smije dopustati letargiju i umnožavanje dobitničke formule koju kritika rado prihvaća, s jedinom namjerom da si osigura materijalni dobitak i slavu. Kada se stvara, treba doseći razinu koncentracije kao da se radi svoje posljednje djelo. Ona tako postaje mostom između neba, samog autora i društva u cjelini. To je iskrena i materijalizirana ispovijed svih misli, emocija, želja i stanja koje nas neprestano pritišću.

Umjetnost ne može promijeniti svijet, ali može oblikovati društvo i obogatiti pojedinca. Za to je uvijek potrebno vrijeme. Ništa se ne događa preko noći. Strpljivost je još jedna od bitnih odlika koju morate prihvatiti na tom mukotrpnom putu. Mnogi već na početku odustanu, oduzevši si priliku da dostignu svoj puni potencijal. Na kraju uspijevaju oni najuporniji koji u svemu tome pronalaze smisao i veselje.

Tada dolazi do promjene shvaćanja života. Sve je poput duhovne igre, gdje se od problema više ne bježi, već se spremno s njima hvata u koštac, a tada nam poput bujice brojna rješenja počinju navirati iz glave. Ruka pritom postaje lakša, a um bistriji. U tom dijalogu tijela i duha nastaju djela koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Kada odustanemo od sebe i svojih strahova, počinjemo se polako mijenjati i shvaćati ljepotu i smislenost života kao sustvaratelja svijeta u kojemu nam je dan alat da oblikujemo ljepši i bolji svijet.

Upravo na tim principima voditelji radionica Narodnog sveučilišta Dubrava nesebično su svojim bogatim iskustvom omogućili polaznicima da uspješno prevladaju vlastite nedostatke i bojazni, te u tom mnoštvu ideja i mogućnosti pronađu vlastiti izraz. O tomu nam najbolje svjedoče njihova raznolika djela, izložena u Galeriji Vladimir Filakovac, koja krasi maštovitost i visoka tehnička dorađenost.

Svebor Vidmar


Marica Majstorović


Ivana Novoselec

CRTANJE I SLIKANJE

Voditelji: Marcela Munger, akademska slikarica
                  Svebor Vidmar, prof. likovne kulture

Polaznici crtanja i slikanja:
Patricija Androić, Nika Babić,  Karla Brcković, Veronika Diković, Igor Dupalo, Erika Erjavec, Ivana Grgić, Jožica Hajster, Antun Zvonimir Kovač, Ivona Kučiš, Ema Kuleš, Marina Kuna, Leonarda Lepčević, Noa Lukić, Slaven Majstorović, Tea Marković, Emma Mršić, Ivana Novoselec, Laura Perković, Klara Petruša, Emma Petvajdić, Sandra Rubić, Marko Sokol, Lara Sremec, Alenka Tominac, Eva Tomurad, Karlo Tot, Tara Velić i Petra Zelenika

Polaznici crtanja i slikanja treće životne dobi:
Boris Javor, Zenona Dorota Kale, Gordana Magaš, Marica Majstorović, Rikarda Matić, Branko Podolar, Zdenka Sever, Gordana Steković, Marica Šehović, Štefanija Šimunić i Ljiljana Zovak


Marica Šehović


Alenka Tominac


Eva Tomurad


Marko Sokol


Ivona Kučiš


Klara Petruša


Rikarda Matić


Nikolin Palić

MALA ŠKOLA PRIMIJENJENE UMJETNOSTI

Voditeljica: Ana Jakić Divković, akademska grafičarka

Polaznici osnovnoškolske skupine male škole primijenjene umjetnosti:
Petra Bikeš, Petra Cvetković, Mihaela Dučkić, Tara Gržan, Neira Kajkuš, Nikolina Palić, Paola Sruk i Maja Šegović


Mihaela Dučkić


Filip Alaber

TEČAJ DIGITALNE GRAFIKE

Voditelj: Mladen Biščan, fotograf

Polaznici tečaja digitalne fotografije:
Filip Alaber, Marija Pinjušić i Marta Pinjušić


Marta Pinjušić


Renata Horvat-Skoko

ČIPKA NA IGLU – PAŠKA ČIPKA

Voditeljica: Veronika Filipec

Polaznici radionice čipke na iglu – paške čipke:
Lidija Anušić, Cvjetanka Božanić, Loredana Dugonjić, Renata Horvat-Skoko, Iva Jarec, Ivana Kuzle Jakovljević, Ana Lončarić, Anita Sever Koren, Julijana Šprajc Rucker i Borislava Vulić


Anita Sever Koren

fotografije s otvorenja izložbe snimio Čedomil Gros

Skip to content