LIKOVNI ŽIVOT DUBRAVE 1998.

Slike i objekti –  28. 9. – 16. 10. 1998.


Nikolina Ivezić

U nastavku obilježavanja 30. obljetnice neprekinute djelatnosti Galerije Dubrava“ kao peta izložba u ovogodišnjem svečarskom nizu našla se izložba triju mladih slikarica koje ne povezuje samo višegodišnje prijateljstvo i zajedničko likovno obrazovanje, nego i mjesto stanovanja – zagrebačka Dubrava. Zbog toga je i njihova skupna izložba predstavljena pod nazivom „Likovni život Dubrave“, što se već uobičajilo kada je riječ o prezentaciji manje ili veće grupe umjetnika s toga područja, a svakako valja reći i to da je takva odluka o izlaganju radova Nikoline Ivezić, Irene Jurković i Roberte Vilić svojevrsno osvježenje u predstavljanju recentnih umjetničkih događaja u Dubravi. Naime, očito je da iako je posrijedi izložba zaista mladih stvaralaca – sve tri diplomirane su na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu tek ovog ljeta – da se može govoriti o stupnju zrelosti, o tome da sve tri slikarice imaju ispisan rukopis i definiranu pripadnost određenoj poetici. Nikolinu Ivezić karakterizira naboj intrigantnog pop-arta, Irenu Jurković srodnost sa sardonskom figuracijom, Robertu Vilić pak polje apstraktne sinteze s figuralnim jedinicama, slovima. Kažimo i to da se zanimanje za sliku klasične podloge i formata javlja samo kod Roberte Vilić, dok su Nikolina Ivezić i Irena Jurković okrenute reljefu, odnosno objektu, slici reljefu i slici objektu naseljenoj amazonkama i bilderima, ili pak fragmentima sjećanja u dekorativnu okružju. Nakon izložbe slikarske obitelji Generalić, Ivana Generalića, rodonačelnika hlebinske slikarske škole, njegova sina Josipa Generalića i unuka Gorana Generalića, koji slikaju tragom proslavljenog velikana naivne umjetnosti; nakon nastupa kiparice Milene Lah koja je pozivana na kiparske simpozije širom Europe, nakon prvog izlaganja crteža Ivana Lackovića Croate iz 1998. za neostvarenu grafičku mapu većeg formata „Thanatopolis – Krležin grad smrti“ kao i prve samostalne izložbe crteža Vatroslava Kuliša, inače istaknutog kolorista i slikara geste, uvrštenje izložbe mladih talenata iz Dubrave jasno pokazuje intenciju Galerije „Dubrava“ da sve odmjerava u konkurenciji, potiče stvaraoce da se potvrde i u lokalnoj sredini.

Josip Škunca


Irena Jurković

Nikolina Ivezić rođena je u Zagrebu 1970. godine, gdje je završila Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn. Godine 1998. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Eugena Kokota. Izlaže redovito od 1992. godine.

Samostalne izložbe:
1993. „NO TV“, Gjuro II., Zagreb, Knjižara Moderna vremena, KIC, Zagreb
1994. „Very hungry Woman“, Galerija Nova, Zagreb
1994. „Sexy american Woman“, Galerija multimedijalnog centra Nona, Zagreb
1995. „More fun with a gubn“, Kula Lotrštak, Zagreb
1996. „Otok“ ( s Robertom Vilić), Gradska galerija Knežev dvor, Rab
1996. Karlovačka banka Latica, Karlovac (s Josipom Zankijem)
1997. „Mrcine“, Salon galerije Karas, Zagreb

Popis izložaka:
1. Become supergirl
2. Show Time
3. Porno Queen
4. Welcome
5. Bitch
6. Street lights
7. Queen of street
8. Most wanted


Irena Jurković rođena je 1971. godine u Murskoj Soboti. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu, 1989, godine. Godine 1998. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Ivice Šiška. Izlaže od 1992. godine.

Samostalne izložbe:
1993. „Aluzija“, Knjižara Moderna vremena, KIC Zagreb
1997. Kula Lotrščak

Popis izložaka:
1. Boat
2. ST-P
3. Prolaz
4. E
5. Svjetionik
6. Sv. M. u DU
7. SAD s.
8. Prozor
9. M
10. Mali  M
11. Boat II
12. Svjetionik II


Roberta Vilić rođena je 1971. u Banja Luci. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu, a na Akademiji likovnih umjetnosti diplomirala je 1998. godine u klasi prof. Zlatka Kesera. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Godine 1993. dobitnica je Nagrade talijanskog kulturnog centra i Ugga Maffia i. 2. nagrade na City festivalu Kunst in der Stadt u Mainzu 1996. godine.

Samostalne izložbe:
1993 „Aluzija“, Knjižara Moderna vremena, KIC Zagreb
1993. „Pročišćenje“, Galerija SC
1994. „Odlet, dolet“, Galerija Nova
1994. „V. grupa“, Kula Lotrščak
1996. „Otok“ (s Nikolinom lvezić), Gradska galerija Knežev dvor, Rab
1997. „Žrec“, Salon galerije Karas, Zagreb
1997. „Žrec“, Europski dom, Zagreb
1997. Trgovačka banka, Zagreb

Nagrade:
1993. Nagrada Talijanskog kulturnog centra Ugga Mafia, 28. zagrebački salon, Zagreb
1996. 2. nagrada City festival, Kunst in der Stadt, Mainz

Popis izložaka: 
1. ISSA
2. F. F.
3. F
4. B, A (M. O. L.)
5. B B B B B
6. AAAB


Roberta Vilić


(iz knjige dojmova)

Skip to content