LIKOVNI ŽIVOT DUBRAVE 1999.

U susret Božiću –  13. 12. 1999. – 10. 1. 2000.


Velimir Rački

U susret Božiću

Na kraju 1999. godine tradicionalnu izložbu Likovni život dubrave, dvadeset drugu po redu, priređujemo u susret Božiću. Pozvali smo likovne djelatnike iz Dubrave da sudjeluju na ovoj priredbi i da svoje radove, koliko je to moguće, prilagode prilici. Odazvalo se njih trinaestero: Antun Crljen, Nenad Čulić, Ivan Filakovac, Ljerka Fiakovac, Ljiljana Grohovac, Ivan Branko Imrović, Kristina Jeić, Irena Jurković, Antun Krešić, Tomo Krmić, Zlatko Nežić, Vesna Pavičić i Velimir Rački.

Da podsjetimo na do sada održane priredbe pod nazivom Likovni život dubrave:

…“Prva takva izložba priređena je 9. svibnja 1978. godine. Bili su pozvani svi slikari i kipari za koje se znalo da žive u Dubravi, jer se išlo za tim da se upravo tim likovnim umjetnicima, kao i likovnim amaterima, pruži šansa da sudjeluju u likovno životu svoje općine u sklopu redovitog programa u Galeriji Dubrava. Po sebi se razumije da je u osnovi takve odluke bila želja da se ohrabri i intenzivira umjetnički život i u tome zagrebačkom prostoru o kojem se govorilo, iako je imao mnogo stanovnika, da predstavlja „bijelu točku kulture“.

Čini nam znatno zadovoljstvo da je taj tip izložbe potaknuo napose samouke kipare i slikare da svom radu pristupe s više odgovornosti a imao je odjeka i kod školovanih stvaralaca.

Vratimo se prvoj izložbi, održanoj 9. do 23. svibnja 1978., i navedimo sve izlagače koji su označili početak jedne inicijative što je urodilo nemalim plodom dvadesetogodišnjeg kontinuiteta. To su: Vjekoslav Antuović, Ludmila Milica Biželj, Ivan Filakovac, Ljerka Filakovac, Mirko Filakovac, Vladimir Filakovac (1892.-1972.), (iz obiteljske ostavštine), Vesna Imriš – Stančić, Majda Kaunic, Nikola Kranjc, Ivan Kuzmiak, Alfred Lojevski, Stjepan Međimorec, Marija Mikulčić, Marijan Novak, mladen Peranić, Mladen Puškaš Djegerec, Marija Radoš Hegedušić, Antun Tomaš, Zlatko Župetić i Miro Vuco.

Od tada pa do ove priredbe, izožba Likovni život Dubrave poprimila je razne oblike, a povezano s time i sadržaje. Najveći broj izložaba prezentirao je radove nekolicine pozvanih umjetnika u rasponu od troje do deset autora. Na programu se našla i izložba dječjeg crteža, zatim keramička radionica, pa izložba pozvanih akademskih slikara i drugo, sve u želji da se izbjegnu šablone koje prije umrtvljuju zanimanje za novo i dinamičnije negoli da takve pomake potiču. (J.Š.)…

Ovom likovnom priredbom želimo dati svoj mali prilog obogaćivanju tradicionalnog obilježavanja božićnih dana i čuvanju stoljećima njegovanih narodnih običaja vezanih uz blagdan Božića.

U želji da održimo tradiciju, da napredujemo u kvaliteti izlaganja i otkrivamo novo u likovnom stvaranju te na taj način javnosti predstavljamo djela primjerena vremenu u kojem živimo, svim sudionicima ove priredbe i posjetiteljima želimo blagoslovljen Božić i sretnu novu 2000-tu godinu.


Irena Jurković


Zlatko Nežić

Antun Crljen rođen je kraj Slavonskog broda 1931. godine. Završio je Školu primijenjene umjetnosti, a zatim diplomirao na Pedagoškoj akademiji u klasi profesora Mladena Veže i profesora Josipa Poljana. Radi kao likovni pedagog u Oriovcu i u Zagrebu, od toga preko trideset godina u Dubravi. Uz pedagoški rad bavi se scenografijom i lutkarstvom. Surađuje s kazalištima u Zagrebu, Osijeku i Novom Sadu. Uz skupne izložbe samostalno je izlagao lutke, maske i scenografije na Međunarodnom festivalu lutaka u Zagrebu.

Nenad Čulić rođen je u Zadru 1949. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Zagrebu. Od 1968. godine studira slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Profesori su mu bili Ljubo Ivančić, Antun Mezdić, Ivan Lovrenčić, Ferdinand Kulmer i Ivan Šebalj.  Diplomirao je slikarstvo u klasi profesora Nikole Reisera 1972. godine. Od tada do 1985. godine radi u novinskoj redakciji kao grafički urednik, tehnički urednik i urednik ilustrator. Osim uređivanjem novina, bavi se uređivanjem knjiga i časopisa – općenito grafičkim radom. Nakon 1985. godine intenzivnije slika, te osim skupno, više puta samostalno izlaže. Osim što slika, od 1991. radi kao likovni pedagog u osnovnoj školi.

Ivan Filakovac rođen je u Vukovaru 1927. godine. Potječe iz poznate umjetničke obitelji. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1950. godine, u klasi profesora Vjekoslava Paraća. Od 1953. do 1987. radi kao likovni pedagog. Izlagao je na petnaestak samostalnih i skupnih izložbi. Dobitnik je više priznanja i nagrada. Živi i radi u Zagrebu.

Ljerka Filakovac rođena je 1928. godine u Osijeku. Grafički odjel na Srednjoj obrtnoj školi u Zagrebu završila je 1948. godine, a 1952. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (profesori: Omer Mujadžić, Vladimir Filakovac, Oton Postružnik, Vjekoslav Parać, Tomislav Krizman). Nakon prvog samostalnog izlaganja 1954. godine boravi u Švicarskoj, Italiji, Austriji, Nizozemskoj i Engleskoj. Od 1965. godine djeluje u Grožnjanu, član je Umjetničke kolonije u Iloku. Članica je HDLU-a, Udruženja umjetnika Grožnjan, Accademia delle Arti e del Lavoro – Italija, Accademia Europea-Accademia Bedriacense- Italija, International Biographical Association Cambridge – Engleska. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja.

Ljiljana Grohovac rođena je u Osijeku, a danas živi i radi u Zagrebu. Diplomirala je povijest umjetnosti i psihologiju na filozofskom fakultetu u Zagrebu. Samostalno izlaže od 1994. godine priređujući brojne samostalne i skupne izložbe u Hrvatskoj i u svijetu. Sudionik je V. svjetskog trienala male keramike u Zagrebu. U Likovnoj koloniji Paunovac djeluje od 1999. godine.

Ivan Branko Imrović rođen je 1957. godine u Popovači. Maturirao je na Školi primijenjenih umjetnosti kod profesora Bifela i Doleneca. Godine 1983. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti, smjer kiparstvo, u klasi profesora I. Sabolića. Od 1983. do 1985. polazio je majstorsku radionicu „A. Augustinčića“ pod vodstvom profesora I. Sabolića. Godine 1986. postaje članom ZUH-a, te djeluje kao samostalni umjetnik. Od 1991. do 1992. godine aktivno sudjeluje u Domovinskom ratu. Radi kao profesor na Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu.

Kristina Jeić rođena je u Zagrebu 1965. godine. Završila je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala 1987. na Akademiji likovnih umjetnosti, Odjel za grafički dizajn u Zagrebu, u klasi profesora Miroslava Šuteja. Izlaže od 1985. godine Bavi se grafikom i ilustracijom, a na grafičkom području najviše je postigla u tehnici monotipije na podlozi grafičkog otiska.

Irena Jurković rođena je 1971. godine u Murskoj Soboti. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu, 1989, godine. Godine 1998. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Ivice Šiška. Izlaže od 1992. godine.

Antun Krešić rođen je u Starim Jankovcima nedaleko Vinkovaca 14. veljače 1955. godine.Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1981. godine, u slikarskoj klasi prof. Šime Perića. Samostalno izlaže od 1979., a skupno od 1981. godine. u Vinkovcima, Splitu, Poznanovcu, Eisenstadtu, Beču, Heitzingu, Crikvenici, Mariboru, Beogradu, Voloskom, Pirovcu i Šibeniku. Nagrađen je na II. Međunarodnoj izložbi Volosko 87` nagradom „Mandrač“. Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman odlikovao ga je 1997. godine Danicom hrvatskom s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.

Tomo Krmić rođen je 1950. godine u podravskom selu Gradec. Završio je elektrotehničku školu i neprekidno se bavi slikanjem od 1972. godine. Izlaže od 1975. godine. Živi i radi u Zagrebu. Glavni motiv njegovih crteža i slika je život na selu. Sudionik je mnogih izložaba, a do sada je izlagao četiri puta. Od 1990. godine član je Hrvatskoga društva naivnih umjetnika.

Zlatko Nežić rođen je 1957. godine u Poljani kod Vrbovca. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Zagrebu na grafičkom odjelu u klasi profesora Alberta Kinerta. Bavi se ilustriranjem, dizajniranjem i slikanjem. Sudjelovao je na više od trideset likovnih kolonija u zemlji i inozemstvu. Izlagao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Sudjelovao je brojnim kolonijama. Član je HDLU_a i HZSU-a.

Vesna Pavičić  rođena je u Zagrebu 1951. godine, gdje sada živi i radi. Vrlo se rano počela baviti slikanjem. Slikanje večernjeg akta i perspektive učila je kod profesora Mađera i Koydla, a oblikovanje i keramiku kod Višnje Markovinović. Sada radi kao restauratorica pod stručnim vodstvom praškog đaka Franje pl. Hrvoja.

Velimir Rački rođen je 1953. godine u Zagrebu. Pohađao je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Slikarstvo je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Stančića i Jordana, 1979. godine. Od 1987. godine priredio je dvadesetak samostalnih izložbi. Sudjelovao je na mnogim skupnim izložbama. Bio je docent na Hrvatskoj akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu.


Kristina Jeić


Nenad Čulić


Ljerka Filakovac

Skip to content