LIKOVNI ŽIVOT DUBRAVE 1989.

Likovni fundus osnovne škole Dr. Ivan Ribar / Uz dan općine Dubrava – 19. 9. – 31. 9. 1989.


(naslovnica kataloga)

Galerija OŠ „Dr. Ivan Ribar“ otvorena je 1976. godine u povodu dana škole na inicijativu Vladimira Kučine. Nastavnika škole, tadašnjeg direktora Grge Fajdetića i podrške NS „Otokar Keršovani“. Nadahnuta ideja rezultirala je odlukom Zbora radnih ljudi da se svake godine otkupi po jedno likovno djelo, a da se u holu škole formira galerija sa stalnim izložbama poznatih umjetnika.

Prve slike koje su ušle u fundus galerije bila su poklon-ulja sklikarice Cate Dujšin-Ribar velikog prijatelja i pokrovitelja naše škole, keramike Vladimira Kučine i akvareli Željke Andretić-Bašalin.

Otada je u galeriji izlagalo preko 50-tak umjetnika s radovima u raznim tehnikama: od ulja, akvarela, grafika, tuša, umjetničke fotografije, pastela, ugljena i dr. Neka su djela otkupljena uz simboličnu cijenu, neka smo dobili na poklon, primjerice: od bratske škole „Sveti Sava“ iz Beograda, prosvjetnog savjetnika za likovnu kulturu Dinka Vrankovića, slikarice Ljerke Filakovac i Marije Branke Košković, od Ljubljanske banke te iz fundusa Galerije Dubrava. Na zgradi škole oslikan je veliki zid u okviru akcije „Uljepšajmo Dubravu“. U suradnji s NS „Otokar Keršovani“, OK SSRNH Dubrava i Aktivom likovnih djelatnika općine Dubrava zid su oslikali Antun Krešić i Vlado Martek.

Postojanje ovakve likovne galerije je svojevrstan likovni doživljaj ne samo za učenike, već i roditelje i građane naselja i rijedak je primjer ne samo u Dubravi nego i u gradu Zagrebu s posebnim naglaskom na pedagoškoj i odgojnoj komponenti.

Ovom prilikom zahvaljujemo NS „Otokar Keršovani“ na dugogodišnjoj uspješnoj suradnji, kao i svim umjetnicima koji su svojim izložbama i poklonima obogatili likovni život naše sredine, a time i Dubrave.

Marija Tuskar


Vladimir Kučina

Ovogodišnju izložbu „Likovni život Dubrave“ (dvanaestu po redu) Galerija dubrava postavlja u povodu Dana općine Dubrava u suradnji sa Osnovnom školom „Dr. Ivan Ribar“. Javnosti predstavljamo fundus likovnih umjetnika skupljenih u proteklih trinaest godina otkako djeluje galerija pri toj osnovnoj školi. Izložba predstavlja isječak likovnog života jedne radne sredine kao djela ukupne kulturne aktivnosti u općini. Ujedno je to i novi oblik organiziranja priredbe „Likovni živo Dubrave“, koja u proteklih dvanaest godina nastoji javnosti predstaviti različite forme likovnog događaja: od izložbi umjetnika koji djeluju na području općine, preko dječjeg crteža, amaterskog stvaralaštva, izložbe Aktiva likovnih djelatnika općine Dubrava, samostalnih nastupa nekoliko umjetnika s našeg područja do, eto, vrijedne kolekcije prikupljene na razne načine u jednoj radnoj organizaciji. Ovom tradicionalnom izložbom u Galeriji Dubrava želimo naglasiti da je otvorenje novog izložbenog prostora i prikupljanje umjetnina u osnovnoj školi veliki doprinos unapređivanja odgojno-obrazovnog procesa, posebno u smislu razvijanja stvaralačkih sposobnosti djece.

Za svaku je pohvalu opredjeljenje zaposlenih u školi da iz skromnih sredstava izdvajaju makar i simbolične iznose za nabavu umjetničkih djela. Ovo je prilika da ih podržimo u njihovim nastojanjima, a ujedno i poziv likovnim stvaraocima i ostalim građanima, da svojim doprinosom u obliku poklona ili nekim drugim vidom suradnje u obogaćivanju organiziranoga kulturnog života u općini Dubrava.

Vlatko Perović


Mladen Peranić

Katalog:
1. Cata Dujšin Ribar, „Dalmatinski otok“, ulje, 1975.
2. Cata Dujšin Ribar, „Mrtva priroda sa rakom“, ulje, 1972.
3. Cata Dujšin Ribar, „Maslina“, ulje 1978.
4. Cata Dujšin Ribar, „Motiv iz Dalmacije“, ulje, 1975.
5. Cata Dujšin Ribar, „Mrtva priroda“, ulje, 1974.
6. Željka Bašlin, „Pejzaž sa Save“, akvarel, 1979.
7. Željka Bašlin, „Pejzaž“, ulje, 1980.
8. Željka Bašlin, „Pejzaž“, akvarel, 1979.
9. Željka Bašlin, „Retkovec“, tempera, 1975. 
10. Ivan Rabuzin, „Pejzaž“, serigrafija, 1985.
11. Ivan Rabuzin, Ivan Lacković Croata
12. Vesna Vinski, „Pejzaž s Krka“, pastel, 1986.
13. Vladimir Kučina, Jato“, glazirana keramika, 1975.
14. Ljubo Škrnjug, „Trešnjevka“, ugljen, 1981.
15. Josip Roca, „Ptice“, drvorez, 1980.
16. Quintino Bassani, „Kompozicija“, kreda, 1987.
17. Bosiljko Kičevac. „Tamni vilajet“, drvorez, 1984.
18. Mladen Peranić, „Morsko dno“, pastel, 1981.
19. Antun Krešić, „Kompozicija“, ulje, 1985.
20. Ljerka Filakovac, „Dubrava“, sepija, 1987.
21. Marija Branka Košković, „Serigrafija 3“, serigrafija, 1969.
22. Ivan Lacković Croata, „Mostovi“, serigrafija, 1983.
23. Ivan Lacković Croata, „Mostovi“, serigrafija, 1983.
24. Dinko Vranković, „Kompozicija“, fotografija, 1988.


Vlado Martek i Antun Krešić


(iz knjige dojmova)

Skip to content