LIKOVNI ŽIVOT DUBRAVE 1994.

24. 10. – 10. 11. 1994.


Ljerka Filakovac

Večeras u Galeriji „Dubrava“ predstavljamo devetero slikara i kipara na izložbi koju posvećujemo gradu Zagrebu – njegovoj 900. obljetnici prvoga pisanoga spomena i Zagrebačke biskupije. To su Ivan, Filakovac, Ljerka Filakovac, Kristina Jeić, Jasminka Konjević, Antun Krešić, Vladimir Kučina, Zlatko Nežić, Danijel Šokec i Miro Vuco, umjetnici starijih i mlađih naraštaja od kojih su nekoji i prijašnjih godina izlagali na skupnim izložbama na našoj galeriji pod nazivom Likovni život Dubrave. Ove godine priređujemo već 17. izložbu toga i takvoga imena i sadržaja, što ne znači i istih autora, jer je jedna od teza našega okupljanja upravo dinamična slika likovnoga stvaralaštva u ovome dijelu grada Zagreba, a ona je i široka i promjenjiva, obilježena i malom likovnom školom, i amaterizmom, i kontinuiranim djelovanjem akademski školovanih likovnih pregalaca. Stoga idemo za time da svake godine predložimo jedan od mogućih segmente te mozaične slike likovnih prilika, da bismo u određenome slijedu prikazali stvarnu ukupnost, ali tako da svagda nastojimo pokazati ono što je najdostojnije trenutka. Zato i odluka kakva je donesena: devetoro akademskih slikara grafičara i kipara koji izlažu na poziv, a tema im je Zagreb. Samo M. Vuco prikazuje skulpturu, prijedlog za spomenik Većeslavu Holjevcu, a ostali slike i crteže rađene, dakako, u parametrima što su im kao potvrđenim autorima svojstveni i zbog kojih su zamoljeni da se pridruže tako zamišljenoj izložbi. Ne tvrdimo da je samo ovogodišnja reprezentacija mogla prihvatljivo odgovoriti na ponuđenu temu, ali svakako je relativan presjek ovdašnjeg stanja, to prije jer zahvaća najrazličitija viđenja, od klasične moderne slike (brat i sestra Filakovac) do analitičkih uvida po mjeri nove osjećajnosti.

Josip Škunca


Miro Vuco

Ivan Filakovac rođen je u Vukovaru 1927. godine. Potječe iz poznate umjetničke obitelji. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1950. godine, u klasi profesora Vjekoslava Paraća. Od 1953. do 1987. radi kao likovni pedagog. Izlagao je na petnaestak samostalnih i skupnih izložbi. Dobitnik je više priznanja i nagrada. Živi i radi u Zagrebu.

Ljerka FIlakovac rođena je 1928. godine u Osijeku. Grafički odjel na Srednjoj obrtnoj školi u Zagrebu završila je 1948. godine, a 1952. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (profesori: Omer Mujadžić, Vladimir Filakovac, Oton Postružnik, Vjekoslav Parać, Tomislav Krizman). Nakon prvog samostalnog izlaganja 1954. godine boravi u Švicarskoj, Italiji, Austriji, Nizozemskoj i Engleskoj. Od 1965. godine djeluje u Grožnjanu, član je Umjetničke kolonije u Iloku. Članica je HDLU-a, Udruženja umjetnika Grožnjan, Accademia delle Arti e del Lavoro – Italija, Accademia Europea-Accademia Bedriacense- Italija, International Biographical Association Cambridge – Engleska. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja.

Kristina Jeić rođena je u Zagrebu 1965. godine. Završila je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala 1987. na Akademiji likovnih umjetnosti, Odjel za grafički dizajn u Zagrebu, u klasi profesora Miroslava Šuteja. Izlagao je na nekoliko samostalnih i skupnih izložbi. Živi i radi u Zagrebu.

Jasminka Konjević rođena je 1961. godine u Zagrebu. Školu primijenjene umjetnosti završila je 1980. godine u Zagrebu, odsjek slikarstvo, u klasi profesora Josipa Bifela i Francina Doleneca. Glavna preokupacija su joj krajolici i mrtve prirode.

Antun Krešić rođen je u Starim Jankovcima nedaleko Vinkovaca 14. veljače 1955. godine.Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1981. godine, u slikarskoj klasi prof. Šime Perića. Samostalno izlaže od 1979., a skupno od 1981. godine. u Vinkovcima, Splitu, Poznanovcu, Eisenstadtu, Beču, Heitzingu, Crikvenici, Mariboru, Beogradu, Voloskom, Pirovcu i Šibeniku. Nagrađen je na II. Međunarodnoj izložbi Volosko 87` nagradom „Mandrač“.

Vladimir Kučina rođen je u Zagrebu 1940 godine. Završio je Školu primijenjene umjetnosti, a zatim diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Raula Goldonija. Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Sudjelovao je na međunarodnim simpozijima keramike u radu umjetničkih kolonija. Od značajnih priznanja treba spomenuti . Nagrada Hudožestvenog fonda Litve, 1971. godine. Objavio je knjigu „Oblikovanje keramike“ 1989. godine.

Zlatko Nežić rođen je 1957. godine u Poljani kod Vrbovca. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Zagrebu na grafičkom odjelu u klasi profesora Alberta Kinerta 1984. godine. Član je HDLU-a. Bavi se ilustriranjem, dizajniranjem i slikanjem. Izlagao je na nekoliko samostalnih i skupnih izložbi. je brojnim kolonijama. Živi i radi u Zagrebu kao samostalni umjetnik.

Danijel Šokec rođen je 1967. godine u Zagrebu. Završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna i Akademiju 1991., u klasi profesora Vasiilija Jordana. Sudjelovao je na dvadesetak samostalnih i skupnih izložbi. Živi i radi u Zagrebu.

Miro Vuco rođen je 1941. godine u Vojniću kraj Sinja. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1967., gdje je završio i postdiplomski studij 1969. godine. Od 1969. do 1971. godine suradnik je majstorske radionice Antuna Augustinčića. Suosnivač je (1970.) i član likovne grupe BIAFRA, sve do njenoga razlaza (1978.). Od 1968. godine do danas sudjeluje na brojnim skupnim, problemskim, koncepcijskim, autorskim i reprezentativnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je i više nagrada, među njima i prve nagrade Natječaja za spomenik Tinu Ujeviću u Zagrebu. Djeluje kao profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.


Vladimir Kučina


Zlatko Nežić


Antun Krešić


Jasminka Konjević


Kristina Jeić


Ivan Filakovac


Danijel Šokec


(iz knjige dojmova)

Skip to content