LIKOVNI ŽIVOT DUBRAVE 1993.

25. 10. – 11. 11. 1993.


(naslovnica kataloga)

Kao i minulih godina i ove jubilarne godine, kada obilježujemo 25-obljetnicu neprekinutog rada Galerije „Dubrava“, u programu naše ustanove našla se i izložba pod nazivom „Likovni život Dubrave“, što je postala tradicionalnim oblikom okupljanja i poticanja likovnog stvaralaštva na području zagrebačke Dubrave. Ovaj put smo se odlučili za postav likovno školovanih umjetnika koji žive ili djeluju u Dubravi, a od 18 pozvanih odazvalo se 12 autora – to su: Nenad Čulić, Vlasta Delimar, Ivan Filakovac, Ljerka Filakovac, Kristina Jeić, Svjetlan Junaković, Antun Krešić, Vladimir Kučina, Vlado Martek, Zlatko Nežić, Danijel Šokec i Miro Vuco. Troje od njih, Vlasta Delimar, Kristina Jeić i Danijel Šokec, u Galeriji „Dubrava“ izlažu prvi put, a posebno nam je drago da smo priliku za izlaganje u tako afirimiranom krugu slikara, kipara i grafičara dali i najmlađim umjetnicima, to jest Kristini Jeić, koja je diplomirala u grafičkoj klasi prof. Miroslava Šuteja, i Danijelu Šokecu, koji je pak diplomirao u slikarskoj klasi prof. Vasilija Jordana na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Naša galerija uvijek je bila otvorena svim naraštajima i svim umjetničkim tendencijama, pa smo osobito u svečarskoj godini išli za tim, da jednom takvom izložbom potvrdimo svoje dugogodišnje držanje te publici predočimo paletu stvaranja onakvom kakva ona jest u svoj svojoj raznolikosti poetika i generacija; naivnu umjetnost i amatersko-stvaralaštvo obuhvatili smo drugim akcijama, što ćemo činiti i sljedećih sezona bilo u sklopu izložaba „Likovni život Dubrave“, bilo zasebnim predstavljanjem. Svima koji su se odazvali i izlažu zahvaljujemo na susretu, koji u nama budi množinu humanih poticaja.

Josip Škunca


Vlasta Delimar


Vlado Martek


Miro Vuco

Nenad Čulić rođen je u Zadru 1949. godine. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Zagrebu – diplomirao u slikarskoj klasi profesora  Nikole Reisera 1972. godine. Radio je u novinarstvu kao grafički i tehnički urednik, ilustrator, bavio se opremom knjiga. Od 1985. profesionalno se bavi slikarstvom. Izlagao je samostalno u Zagrebu i Splitu i kolektivno u Zagrebu.

Vlasta Delimar rođena je 1956. godine. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost u Zagrebu. Sudjelovala je na 50-tak skupnih i samostalnih izložbi. Izvela je oko 20 performansa. Živi i radi u Zagrebu.

Ivan Filakovac rođen je u Vukovaru 1927. godine. Potječe iz poznate umjetničke obitelji. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1951. godine, u klasi profesora Vjekoslava Paraća. Od 1953. do 1987. radi kao likovni pedagog. Izlagao je na petnaestak samostalnih i skupnih izložbi. Dobitnik je više priznanja i nagrada. Živi i radi u Zagrebu.

Ljerka Filakovac rođena je u Osijeku. Siplomiraja je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (profesori: Omer Mujadžić, Vladimir Filakovac, Oton Postružnik, Vjekoslav Parać, Tomislav Krizman). Potječe iz poznate umjetničke obitelji. Živi i djeluje u Zagrebu i Grožnjanu. Djela joj se nalaze u galerijama, privatnim zbirkama i ustanovama u zemlji (Zagreb, Osijek, Rijeka…) i inozemstvu (Švicarska, Švedska, Nizozemska, Engleska, SAD…). Članica je nekoliko akademija i dobitnik mnogih nagrada i priznanja (Statua della Vittoria 1984. – Italija, The Golden Flame 1986. – SAD).

Kristina Jeić rođena je u Zagrebu 1965. godine. Završila je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala 1987. na Akademiji likovnih umjetnosti, Odjel za grafički dizajn u Zagrebu, u klasi profesora Miroslava Šuteja. Izlagao je na nekoliko samostalnih i skupnih izložbi. Živi i radi u Zagrebu.

Svjetlan Junaković rođen je u Zagrebu 1961. godine. Diplomirao je kiparstvo na Accademia di belle arti di Brera u Milanu 1985. godine. Sudjelovao je na više od 25 skupnih i 10 samostalnih izložbi. Dobitnik je nagrada na III. Svjetskom triennalu male keramike 1990. godine u Zagrebu i 22. salonu mladih. Živi i radi u Zagrebu.

Antun Krešić rođen je u Starim Jankovcima nedaleko Vinkovaca 14. veljače 1955. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1981. godine, u slikarskoj klasi prof. Šime Perića. Samostalno je izlagao u Lovranu, Vinkovcima, Tuzli u Zagrebu, skupno u Vinkovcima, Splitu, Zagrebu, Volovskom, Puibeniku, Primoštenu, Mariboru. Beču, Eisenstadtu, Heitzingu, Hagu… Nagrađen je na međunarodnom natječaju slikarstva  “Volosko 87`” nagradom „Mandrač“.

Vladimir Kučina rođen je u Zagrebu 1940 godine. Završio je Školu primijenjene umjetnosti, a zatim diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Raula Goldonija. Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Sudjelovao je na međunarodnim simpozijima keramike u Vilniusu,i Aranđelovbu. Sudjelovao u u radu umjetničkih kolonija u Počiteljeu i Resenu. Godine 1974. uvršten je u reprezentativnu ediciju “New ceramics” između 227 keramičara svijeta. Od značajnih priznanja treba spomenuti  – Nagrada Hudožestvenog fonda Litve. Godine 1989. objavio je knjigu „Oblikovanje keramike“.

Vlado Martek rođen je 1951. godine. Diplomirao je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu književnost i filozofiju. Njegova umjetničku djelatnost obuhvaća: izložbe, akcije, agitacije, grafite, murale, ambijente, figurice. Od 1975. do 1979. član je neformalne Grupe šestorice autora s kojom je pokrenuo časopis „Maj 75“. Pripadao je grupi umjetnika okupljenih oko prostora „Podroom“. Izlagao je naviše od 35 samostalnih i 150 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Objelodanio je sedam samostalnih publikacija. Dobitnik je međunarodne nagrade za slikarstvo – AICA 1990.

Zlatko Nežić rođen je 1957. godine u Poljani kod Vrbovca. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Zagrebu na grafičkom odjelu u klasi profesora Alberta Kinerta 1984. godine. Član je HDLU-a. Bavi se ilustriranjem, dizajniranjem i slikanjem. Izlagao je na dvadesetak samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozermstvu.

Danijel Šokec rođen je 1967. godine u Zagrebu. Završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna i Akademiju 1991., u klasi profesora Vasilija Jordana. Sudjelovao je na dvadesetak samostalnih i skupnih izložbi. Živi i radi u Zagrebu.

Miro Vuco rođen je 1941. godine u Vojniću kraj Sinja. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1967., gdje je završio i postdiplomski studij 1969. godine. Od 1969. do 1971. godine suradnik je majstorske radionice Antuna Augustinčića. Suosnivač je likovne grupe BIAFRA (1970.-1978.). Od 1968. godine do danas sudjeluje na brojnim skupnim, problemskim, koncepcijskim, autorskim i reprezentativnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je i više nagrada, među njima i prve nagrade Natječaja za spomenik Tinu Ujeviću u Zagrebu 1989 godine. Djeluje kao profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.


Svjetlan Junaković


Nenad Čulić


Kristina Jeić


Ivan Filakovac


Ljerka Filakovac


(iz knjige dojmova)

Skip to content