ANTUN KREŠIĆ 1994.

Mjere prostora – varijacije – 28. 11. – 15. 12. 1994.


(naslovnica kataloga)

… U toj sprezi odnosa i postupaka prepoznajemo senzibilitet osamdesetih, koja je , čini se, prirodni milje ovoga slikara. On spontano teži ne samo prevrednovanju načina i sredstava slikarskog rada, shvaćenog u normama sedamdesetih, nego još i onim mogućnostima crteža i slike, koje se očituju u izravnim asocijativnim nizovima s okolištem – da se dosegne komunikacija s posjetiocem izložbe.

Josip Škunca (1985.)

… Sukladno tome, neumitno se dolazi do nekih naznačenih (ili da budemo jasniji: tek naznačenih) putova slikarstva (napose vezanih uz Maljevićev misaoni svijet) da granični prostor slike nije i ne može biti definitivni izlaz. Razgrađujući svoj izraz – kako slikarski tako i misaoni – suočavajući se s time na svojim novim radovima, Krešić polako, ali sigurno iznalazi odgovore na neka od postavljenih pitanja.

Juraj Ivandić (1986.)

… Spojivši dva prividno nepomirljiva oblikovna sistema, racionalnu gradnju geometrijskih formi i disperzivnu kolorističku strukturu, Krešić je ostavio začudnu znakovnu i morfološku simbiozu. Njegove forme nabijene su metafizičkim osjećajem za prostor koji pojačava ekspresivan i automatski nanos slikarske materije na podlogu.

Damir Grubić (1987.)

… Sve navedene osobine prezentiranih radova imaju djelomično svoje ishodište u Maljevičevoj nepredmetnoj umjetnosti, zatim dalje u kubističkom slikarstvu te dvodimenzionalnom slikarstvu Cezannea kao izlazu iz iluzionističkog prostora renesanse i viktorijanske pozornice. To su najosnovniji punktovi u povijesti likovne umjetnosti koji se mogu razmatrati kao proces i tkivo s kojim je korespondirao ovaj autor.

Boris Demur (1989.)

Popis izloženih radova:
1. – 23. Mjere prostora  varijacije, 1994., kombinirana tehnika

Antun Krešić rođen je u Starim Jankovcima nedaleko Vinkovaca 14. veljače 1955. godine.Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1981. godine. U slikarskoj klasi prof. Šime Perića. Samostalno izlaže od 1979., a skupno od 1981. godine. u Vinkovcima, Splitu, Poznanovcu, Eisenstadtu, Beču, Heitzingu, Crikvenici, Mariboru, Beogradu, Voloskom, Pirovcu i Šibeniku. Nagrađen je na II. Međunarodnoj izložbi Volosko 87` nagradom „Mandrač“. Djeluje kao stručni likovni suradnik u „Školskoj knjizi“ u Zagrebu.

Samostalne izložbe: 
1979. Lovran, Hotel „Meridional“
1982. Vinkovci, Kazalište „Joza Ivakić“
1983. Tuzla, Klub galerija Galerije jugoslavenskoga portreta u Tuzli
1985. Zagreb, Galerija Dubrava
1985. Tvornica autobusa Zagreb
1986. Vinkovci, Likovni salon Galerije umjetnosti Vinkovci
1987. Zagreb, Atelier Libuša
1989. Zagreb, Galerija Dubrava
1989. Zagreb, Galerija Izlog – LIKUM
1994. Zagreb, Galerija Dubrava


(iz knjige dojmova)

Skip to content