VLADIMIR PANDŽIĆ

Novo nebo – 3. 5. – 16. 5. 1993


(naslovnica kataloga)

NOVO NEBO

Izložbom „Novo nebo“ Vladimir Pandžić izlaže na motrenju svoju poetiku likovnog stvaralaštva i sudbinskog promišljanja. To je slikar čija snaga, nadahnuta iskonom, svoj izraz ne nalazi u klasičnom kvadratnom okviru. Okvir je materijal ili predmet onakav kakav već jest sam po sebi.

Naime, ove su slike – eksponati rađeni na odbačenim komadima namještaja, daskama, kartonima, papirima, a s najstarijim likovnim sredstvima: garom, voskom sirovim pigmentom, katranom. Tu svi elementi likovnog jezika punokrvno i životabilno korespondiraju sa svakom partiturom slike razbijajući ukalupljeni i naučeni inženjering doživljaja. U likovnoj tradiciji umjetnik e oslanja na vertikalu Marcel Duchamp – enformel – konceptuala – Joseph Beuys.

Ističe da se trebamo približiti Zemlji, kao svom iskonu i istini, jer u ovoj našoj civilizaciji svi smo već slični, postajemo isti i lica nam gube obilježja. Nužan je – zavjet novom likovnom nebu čistom molitvom, lišenom intelektualne laži i licemjerja. A patnjom i pročišćenjem osjetiti ljudski trzaj nutrine što čezne samoj istini stvaranja. Istini koja je čudesna latica Neba. Alkemijom i magijom likovnog promišljanja na odbačenom i nepoželjnom supstratu civilizacije ostaviti trag mirisa ljudske duše što ćuti svemirsku bol egzistencije te pri tom misliti sizifovsku čar života i božansku utjehu stvaranja.

Genezu ovog poetičnog naboja nalazimo još u njegovom sarajevskom performansu iz 1984. g. – Umiranje za umjetnost i ljubav. Stoga ne čudi što danas percipiranjem, primjerice eksponata „Hrvatski oltar“, slutimo emotivni puls slikara, zatomljeni vrisak rata i čežnju Novom nebu, jedinom mjestu gdje je pjesma zaokružena.

Nama ostaje da slutimo ozračje ovog poriva.

Anđelko Mrkonjić

Katalog:
1. Golgota
2. Hrvatski oltar
3. Mali intimni oltar
4. Kuća izlazećeg sunca
5. Mediteranska panorama
6. Žrtvovanje
7. Tamno-crni grad
8. Zlatno-bijeli grad
9. Krik – Homagge za Muncka
10. Sunce boga Marsa
11. Pučko groblje
12. Autoportret
13. Pejzaž
14. Crveno drvo
15. Žrtvenik
16. Bez naziva I do XVII

Vladimir Pandžić rođen je u Zagrebu 1953. godine. Diplomirao je na akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1984. godine. Izlagao je na nekoliko samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Osijeku.

Samostalne izložbe:
1984. Sarajevo, Akcija – performance “Umiranje za umjetnost i ljubav”
1987. Dubrovnik, Galerija Dubrava
1991. Grude
1992. Dubrovnik, Galerija Sebastijan
1993. Zagreb, Galerija Dubrava

Skupne izložbe:
1983. Osijek, IX Bijenale Slavonaca
1985. Osijek, Najmlađe generacije stvaralaca Sombora, Subotice i Osijeka
1985. Osijek, X Bienale Slavonaca
1986. Pečuh, Mađarska
1987. Zagreb, 18. Salon mladih
1987. Osijek, XI Bijenale Slavonaca
1989. Osijek, XII Bijenale Slavonaca
1990. Osijek, Osječki atelier danas
1992. Koln,- Gurzenich, “Osječki ratni atelier”
1992. Osijek, XIII Ratni bienale Slavonaca


(iz knjige dojmova)

Skip to content