LIKOVNI ŽIVOT DUBRAVE 1992.

U povodu 750-obljetnice Zlatne bule Bele IV. i proglašenje grada Zagreba slobodnim i kraljevskim gradom –  9. 11. – 25. 11. 1992.


Miro Vuco

U čast Zagreba

Kao što je poznato, izložba pod nazivom Likovni život Dubrave ustalila se već u našoj galeriji i postala tradicijom koju njegujemo. To je izložba koja se svake godine upriličuje s djelima umjetnika nastanjenima u općini Dubrava, a bude pozvan i poneki gost. Na njoj će se naći i recentan rad umjetnika koji ne živi na području općine, ali je zato ovdje zaposlen te na neki način pripada i lokalnom likovnom krugu, kao što pripada i zagrebačkomu.

Također je običaj da se svake godine sastavi izložba drukčije koncepcije, da bude određen poticaj ovoj ili onoj skupini dotično pojedincima srodnih pogleda na umjetnost, i da ih okupi u projektu koji će eventualno stvoriti podlogu za istraživanje u nekom pravcu. Činimo to stoga jer smo uvjereni da invencije jednih mogu plodonosno djelovati na stvaranje drugih, bilo tako da određenu temu ili problematiku približi svakomu zainteresiranom, ili pak tako da u konkurentnoj provjeri učvrsti držanje temi ili problematici sučeljenih poetika i njihovih nosilaca. U svakom slučaju umjetnost dobiva.

Ove godine izložbu posvećujemo 750-obljetnicu Zlatne bule kojom se grad Zagreb stavlja u rang slobodnih kraljevskih gradova. Išli smo dakle za tim da pozvani umjetnici i njihovi gosti obilježe taj jubilej po slobodnom odabiru. Naime, Zagreb nije samo Maksimir, Gornji grad ili Medvednica nego i sve ono drugo što čini život grada u materijalnoj i duhovnoj kulturi oblikovanoj u čast tijekom stoljeća i brušenoj do današnje ravni, a nju pak karakterizira bogatstvo u razlikama i napose danas nezamjenjiv osjećaj slobode. Zato o Zagrebu imaju što reći i animalist i pejzažist, i autor spomenika pjesniku Tinu Ujeviću i umjetnik s margine, koji traga za likovnim arhetipom, i slikar zagrebačkih pročelja… Sve je to dio Zagreba, i sve što u njemu nastane odrazuje mu duše i srce.

Josip Škunca


Zvonimir Gračan


Ljerka Filakovac

Ludmila Biželj rođena je u Grabovu Potoku blizu Kutine 1936. godine. Na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu 1966. godine diplomirala je u klasi profesora Mladena Veže. Radila je i djelovala kao nastavnica u Zagrebu. Od 1981. godine nosi titulu zaslužne likovne pedagoginje Hrvatske. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu (sa „grupom 69“) – Zagreb, Kutina, Slavonski Brod, Ruma, Italija, Njemačka….

Nenad Čulić  rođen je u Zadru 1949. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Zagrebu. Od 1968. godine studira slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Profesori su mu bili Ljubo Ivančić, Antun Mezdić, Ivan Lovrenčić, Ferdinand Kulmer i Ivan Šebalj.  Diplomirao je slikarstvo u klasi profesora Nikole Reisera 1972. godine. Radio je u novinarstvukao grafički i tehnički urednik, ilustrator. Od 1985. profesionalno se bavi slikarstvom. Izlagao je samostalno u Zagrebu i Splitu i kolektivno u Zagrebu.

Ivan Filakovac rođen je u Vukovaru 1927. godine. Potječe iz poznate umjetničke obitelji. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1950. godine, u klasi profesora Vjekoslava Paraća. Od 1953. do 1987. radi kao likovni pedagog. Izlagao je na petnaestak samostalnih i skupnih izložbi. Dobitnik je više priznanja i nagrada. Živi i radi u Zagrebu.

Ljerka Filakovac rođena je 1928. godine u Osijeku. Grafički odjel na Srednjoj obrtnoj školi u Zagrebu završila je 1948. godine, a 1952. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (profesori: Omer Mujadžić, Vladimir Filakovac, Oton Postružnik, Vjekoslav Parać, Tomislav Krizman). Nakon prvog samostalnog izlaganja 1954. godine boravi u Švicarskoj, Italiji, Austriji, Nizozemskoj i Engleskoj. Od 1965. godine djeluje u Grožnjanu, član je Umjetničke kolonije u Iloku. Članica je HDLU-a, Udruženja umjetnika Grožnjan, Accademia delle Arti e del Lavoro – Italija, Accademia Europea-Accademia Bedriacense- Italija, International Biographical Association Cambridge – Engleska. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja.

Zvonimir Gračan rođen je u Osijeku 1948. godine. Srednju školu završio je u Osijeku, a potom studira na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu. Skulpturom se bavi od 1970. godine. Na studijskim putovanjima boravio je u Italiji, Francuskoj i Mađarskoj, Profesionalno se bavi izradom scenskih rekvizita za kazalište, film i televiziju. Izlagao je na desetak samostalnih i više skupnih izložbi.

Ivan Branko Imrović rođen je 1957. godine u Popovači. Maturirao je na Školi primijenjenih umjetnosti kod profesora Bifela i Doleneca. Godine 1983. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti, smjer kiparstvo, u klasi profesora Ivana Sabolića. Od 1983. do 1985. suradnik je Majstorske radionice „A. Augustinčića“. Izlagao je na nekoliko samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i nozemstvu. Živi i radi u Zagrebu.

Antun Krešić rođen je u Starim Jankovcima nedaleko Vinkovaca 14. veljače 1955. godine.Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1981. godine, u slikarskoj klasi prof. Šime Perića. Samostalno izlaže od 1979., a skupno od 1981. godine. u Vinkovcima, Splitu, Poznanovcu, Eisenstadtu, Beču, Heitzingu, Crikvenici, Mariboru, Beogradu, Voloskom, Pirovcu i Šibeniku. Nagrađen je na II. Međunarodnoj izložbi Volosko 87` nagradom „Mandrač“.

Vladimir Kučina rođen je u Zagrebu 1940 godine. Završio je Školu primijenjene umjetnosti, a zatim diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Raula Goldonija. Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Sudjelovao je na međunarodnim simpozijima keramike u radu umjetničkih kolonija. Od značajnih priznanja treba spomenuti . Nagrada Hudožestvenog fonda Litve, 1971. godine. Objavio je knjigu „Oblikovanje keramike“ 1989. godine.

Vlado Martek rođen je 1954. godine. Diplomirao je filozofiju u Zagrebu. Umjetničku djelatnost obuhvaća: poeziju, slikarstvo, grafiku, kiparstvo, autorske knjige, mural, ambijent, instalaciju, agitaciju, akciju, grafit, kolaž, text, insceniranu fotografiju, samizdat, performans. Izlaže od 1974. godine na 35 samostalnih i 150 skupnih izložbi.Od 1975. do 1979. član je neformalne Grupe šestorice autora s kojom je pokrenuo časopis „Maj 75“. Pripadao je grupi umjetnika okupljenih oko prostora „Podroom“. Objavljuje u časopisima. Objelodanio je sedam samostalnih publikacija. Dobitnik je međunarodne nagrade za slikarstvo – AICA 1990.

Zlatko Nežić rođen je 1957. godine u Poljani kod Vrbovca. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Zagrebu na grafičkom odjelu u klasi profesora Alberta Kinerta 1984. godine. Član je HDLU-a. Bavi se ilustriranjem, dizajniranjem i slikanjem. Izlagao je na nekoliko samostalnih i skupnih izložbi. je brojnim kolonijama. Živi i radi u Zagrebu kao samostalni umjetnik.

Mladen Peranić rođen je 1943 .godine u Staroj Novalji na Pagu. Završio je Školu primijenjene umjetnosti, grafički odjel, 1956. godine. Djelovao je kao profesionalni industrijski dizajner. Slika kontinuirano od 1973. godine. Samostalno je i skupno izlagao u Zagrebu, Rabu, Opatiji, Rijeci, Portorožu, Novalji, Poreču, Ljubljani, Vinovcima, Šibeniku, a u inozemstvu na Kubi i Panami.

Miro Vuco rođen je 1941. godine u Vojniću kraj Sinja. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1967., gdje je završio i postdiplomski studij 1969. godine. Od 1969. do 1971. godine suradnik je majstorske radionice Antuna Augustinčića. Suosnivač je (1970.) i član likovne grupe BIAFRA, sve do njenoga razlaza (1978.). Od 1968. godine do danas sudjeluje na brojnim skupnim, problemskim, koncepcijskim, autorskim i reprezentativnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je i više nagrada, među njima i prve nagrade Natječaja za spomenik Tinu Ujeviću u Zagrebu. Djeluje kao profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.


Vlado Martek


Zlatko Nežić


(iz knjige dojmova)

Skip to content