LIKOVNI ŽIVOT DUBRAVE 1991.

Umjetnici za mir – 30. 11. – 13. 12. 1991.


(naslovnica kataloga)

UMJETNICI ZA MIR

Kaže se da muze u ratu šute – time se hoće reći da nasrtaj ili sraz gole sile ne pogoduje stvarima duha. Umjetnost se, naime zalaže za mir i pravednost u istini , za ljepotu, a Ares, bog rata, taj uzvišen napor muze u koračanju prema skladu razlika u čovjeku i svijetu, uništava.

Da li je uvijek tako? Moraju li muze doista utihnuti dok je na djelu bjesomučan ratnički um, ili neka pakosna volja? Sudeći po tome kako djeluju hrvatski umjetnici, ne moraju. Unatoč razaranju naše baštine i ubijanje nevinih, a svi smo tome svjedoci u Hrvatskoj nametnutom ratu koji nas već mjesecima zapljuskuje nezapamćenim barbarizmom srbosoldateske, oni stvaraju da bi prosvjedovali protiv nepravdi, ili pak ohrabrili napaćen narod i njegove branitelje. Ako i sami nisu već na bojištu, a nužno ima i takvih, umjetnici rade u ateljeu ili na ulici, u izložbenim prostorijama i na trgovima u domovini i inozemstvu, i danomice dižu glas svoje djelatne savjesti: bilo da se izražavaju sebi svojstvenim načinom u daljoj uspostavi dohvaćena svjetonazora koji tumači određenu mjeru spoznaje i iskaza, bilo da se laćaju izravnih asocijacija na rat u nas.

Primjere te i takve zauzetosti možemo vidjeti i na ovogodišnjoj četrnaestoj po redu izložbi Likovni život Dubrave u Galeriji Dubrava nam kojoj sudjeluju Nenad Čulić, Antun Krešić, Vlado Martek, Mladen Peranić, Miljenko Sekulić i Miro Vuco. Nazvavši ovaj put tu tradicionalnu priredbu „Umjetnici za mir“, mi je posvećujemo napaćenoj domovini.

Josip Škunca


Miro Vuco


Miljenko Sekulić

 


Nenad Čulić

Nenad Čulić rođen je u Zadru 28. lipnja 1949. godine. Osnovnu školu i gimnaziju i Akademiji likovnih umjetnosti završio je u Zagrebu – diplomirao slikarskoj u klasi profesora Nikole Reisera 1972. godine. Radio je u novinarstvu kao grafički i tehnički urednik, ilustrator, bavio se opremom knjiga. Od 1985. godine profesionalno se bavi slikarstvom. Izlagao je samostalno u Zagrebu i Splitu i kolektivno u Zagrebu.

Antun Krešić  rođen je u Starim Jankovcima nedaleko Vinkovaca 1955. godine. Akademiju likovnih umjetnosti, odsjek slikarstvo, diplomirao je klasi prof. Šime Perića 1981. godine. Samostalno je izlagao u Lovranu, Vinkovcima, Tuzli i Zagrebu, a skupno u Vinkovcima, Splitu, Zagrebu, Eisenstadtu, Beču, Heitzingu, Mariboru, Volovskom, Primoštenu, Šibeniku i Hagu. Nagrađen je na II. Međunarodnom natječaju slikarstva “Volosko 87`” nagradom „Mandrač“.

Vlado Martek rođen je u Zagrebu 10. svibnja 1951. godine. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1975. do 1979. član je neformalne Grupe šestorice autora s kojom je pokrenuo časopis „Maj 75“. Pripadao je grupi umjetnika okupljenih oko prostora „Podroom“. Osim u zemlji izlagao je samostalno i u Njemačkoj (Tübingen), Španjolskoj (Barceloni) i Italiji (Udine), sudjelovao je u akcijama te agitacijama u Zagrebu, Veneciji, Beogradu i Rijeci. Objelodanio je sedam samostalnih publikacija. 

Mladen Peranić rođen je 23. travnja 1943. godine u Staroj Novalji na otoku Pagu. Završio je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, grafički odjel, 1962. od kada djeluje kao profesionalni industrijski dizajner (TAZ). Slika kontinuirano od 1973. godine. Samostalno i skupno izlagao u Zagrebu, Rabu, Opatiji, Rijeci, Portotožu i Novalji te u Piranu,Poreču, Starigradu na Hvaru, Primoštenu, Šibeniku, Vinkovcima, Ljubljani i Beogradu, u Kubi i Panami (na izložbi „Mlada jugoslovenska umjetnost“).

Miljenko Sekulić rođen je 1959 .godine u Novoj Gradiški. Odjel za metal na Školi primijenjene umjetnosti završio je 1978., a na Akademji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomrao je  u kiparskoj klasi profesora Želimira Janeša 1983. godine. Izlagao je samostalni i skupno u Radovljici, Rovinju, Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Novoj Gradiški, Osijeku , Rijeci, Bačkoj Topoli, Grazu i Crikvenici. Nagrađen je u Rovinju na “Grisii” 1983. i 1984. godine. Bavi se scenografijom.

Miro Vuco rođen je 1941. godine u Vojniću kraj Sinja. Školu primijenjene umjetnost, kiparski odjel, završio je 1962. godine u Splitu. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1967., gdje je završio i postdiplomski studij 1969. godine. Suradnik je Majstorske radionice Antuna Augustinčića od 1969. do 1971. godine. Suosnivač je Ateljea “Biafra” (1970.) preimenovanog u Likovna grupa “Biafra” – i njegov član do razlaza (1978.). Primio je nekoliko nagrada, među njima i Prvu nagradu Natječaja za spomenik Tinu Ujeviću u Zagrebu 1989. godine. Autor je niza spomeničkih skulptura. 


Vlado Martek


Mladen Peranić


(iz knjige dojmova)

Skip to content