GORAN PETRAČ

Iz ciklusa Dvoje i Pokrov i dvoje – 28. 5. – 13. 6. 1990.

Uz ciklus tempera Bazeni

Što na imaginarnoj pozornici skriva zastor iznad kojeg strše ljestve? To je tajna, Goran Petrač ne nudi ključ odgovora. Kome pripada zavežljaj na proscenciju? Slikar šuti. Uzmemo li da ljestve simboliziraju uspinjanje i vrednovanje, dodir zemlje i neba ili nužnost da se približi i poveže ono što je odmaknuto – trancedenciju ljudskog poziva koja se može očitovati i u mističkom letu, tada rasplet možemo očekivati u sadržaju napretka i uzdizanja. 

Međutim, čitamo u psihoanalitičkoj literaturi da ljestve u snovima izazivaju strah ili tjeskobu, ali stvaraju i suprotne osjećaje: sigurnost i radost:. Kamo to smjera autor ciklusa „Bazeni“?

Pojašnjenje su slike stavljene kraj zastora s kojima čine moguć triptih, ali ne podastiru jednostavne odgonetke. Voda je, doduše, sredstvo očišćenja, središte obnavljanja ili vrelo života, no kupelj je i mjesto čulnosti, razbuktale puti. Poznato je da je Klement Aleksandrijski razlikovao četiri vrste kupelji: radi naslade, zagrijavanja, čistoće i zdravlja i samo je potonji razlog smatrao valjanim. Sveti Augustin je popustljiviji: dopušta jednu toplu kupelj mjesečno. Uranjanje u hladnu vodu preporučivalo se kao trapljenje.

Što čine žene u Petračevim „Bazenima“? Kojoj od spomenutih zahtjevnosti se odaju? Slkar je i te prizore obavio izdvojenošću i mukom. Zelen-sivi ambijent prizivlje aniričko svjetlo, a likovi su okamenjeni u pozi u kojoj ih je umjetnik prepoznao kao agoniste neodređenih uloga. Jesu li pomireni sa životom ili su izgubljeni u svijetu? Proizvodi li njihov mir metafizičku spekulaciju, ili je i taj aspekt slike privid?

Petrač je slikar fantazmagorije i zapitnosti nad egzistencijom. Psiha je uvijek misterija, a život pun protuslovlja, bolno čekanje. „Bazeni“ su nastali tragom toga svjetonazora.

Josip Škunca

Katalog:
1. Pokrov, 1988., ulje/platno, 164×136 cm
2. Dvoje, 1990., ulje/platno, 164×136 cm
3. Uronjeni u san, 1990., ulje/platno, 150×120 cm
4. Iz ciklusa Bazeni, 1990., tempera/papir, 50×70 cm
5. Iz ciklusa Pokrov i dvoje, 1990., tempera/papir, 50×70 cm

Goran Petrač rođen je 1961. u Ludbregu. Srednju školu polazio je u Koprivnici, a Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je diplomirao u slikarskoj klasi profesora Vasilija Jordana, 1985. godine. Iste godine nagrađen je za iznimno uspješno završen studij. Izlagao je na nekoliko samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu.

Samostalne izložbe:
1988. Galerija Koprivnica
1988. Izložbeni salon Galerija slika, Varaždin
1988. Galerija Vladimir Nazor, Zagreb
1990. Galerija Dubrava, Zagreb


(iz knjige dojmova)

Skip to content