LADA PRIMORAC

Kozmički ples II –  21. 4. – 8. 5. 2008.

Kozmički ples II

Spirala je svugdje i svagda nazočna forma života, kretanja i ritma. Spiralno je kretanje svemirskih sustava, spiralno se kreće svekolika priroda – galaksije žive, funkcioniraju i rastu u spiralnim formama, planeti, vjetrovi, valovi i pijesak također slijede hod toga genealoškog oblika. Spiralom se zapravo može interpretirati svekolika organizacija života i spoznaje svijeta.

U novom ciklusu batika Kozmički ples II Lade Primorac – kojim nastavlja afirmirati ideju plesa i likovno je oživotvoriti – spiralni kovitlac je ikonografska konstanta, ali osim na kretanje, asocira i na nešto bestjelesno i duhovno i kroz čije transformacije Lada analizira podsvijest, podastire nam unutarnje diktate, rezultate introspekcija, našim očima izlaže psihograme vlastitih intimnih stanja, ispražnjava emocionalnu i katarzičnu energiju, očituje ljudsku i artističku uznemirenost, temperament, strast…

Ono što u ovom ciklusu radova Ladu izdvaja ne samo kao majstoricu batika nego i nadasve kompetentna slikara, svakako su oblikovna načela, načini uprizorenja spiralnog plesa, koja se hrabro kreću u širokom kompozicijskom spektru i rasponu od apstraktnih do mimetičkih, tj. uprizorenja spiralnog plesa kreću se od nemuštih, preko narativnijih, pa sve do iluzionističkijih i simbolističkijih. Kompozicije se kreću u širokom rasponu od gustih rješenja, potpuno napučenih razasutim i raspršenim spiralnim savijutcima (zapravo reduciranim oblicima spirale), do potpuno propusnih i prozračnih rješenja; negdje je forma postojana, armatura strogo i čvrsto geometrijski organizirana, drugdje je organička ili ostaje otvorenom slobodnim načelima formalnog rasporeda; kolorit također polazi od žarkih preko nježnih, pa sve do bolećivo svijetlih rješenja.

Široki kompozicijski i koloristički spektar ovog ciklusa kao da utjelovljuje spektar ljudskog raspoloženja tijekom određena vremena – negdje je ono turobnije, drugdje veselije…, pa «Kozmički ples II» svjedoči i aktivizam postojanja, sa svim tenzijama i konfliktima koje danas prate čovjeka.

Ivica Župan

Lada Primorac slikarska je dizajnerica. Rođena 16.12. 1974.godine u Zagrebu. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn i diplomirala na Učiteljskoj akademiji u Zagrebu. Do sada je izlagala na tri samostalne i deset skupnih izložbi. Podučava nove i stare tehnike slikanja na svili u Kulturnom centru Peščenica. Živi i radi u Zagrebu.

fotografije s otvorenja izložbe snimio Željko Šturlić

Skip to content