DAMIR JELIĆ

Snovi – 21. 5. – 7. 6. 2007.

Damir Jelić slikar je mlađe generacije, rođen ’83. u Zagrebu, gdje je završio srednju školu Ruđer Bošković, nakon koje upisuje studij informatike u Varaždinu, gdje se i likovno obrazuje u školi slikanja Kovačić-Macolić.

Iako spada u umjetnike mlađe generacije, po broju ostvarenih djela, zrelosti izražavanja, vlastitom stilu, broju ilustriranih knjiga – više od 400 objavljenih ilustracija, Damir pripada u najperspektivniji i najuži krug te mlađe generacije. Damirov slikarski izražaj dokazuje da on veliki dio vremena posvećuje ne samo proučavanju likovnih zakonitosti i usavršavanju likovne tehnike, već i proučavanju socijalne svakodnevice, svakodnevnih briga, koje nam se čine velike i beskrajne, razmišlja o onima čiji je život nažalost unaprijed određen, o onima koji se već od ranog djetinjstva bore za golu egzistenciju, kojima je ta borba za preživljavanje predodređena do kraja njihovog života, o onima koji nemaju priliku ni pokušati ostvariti svoje snove. Sve se to odražava na Damirovom specifičnom pristupu umjetničkom djelu, gdje svaki motiv odiše ne samo estetskom poezijom, nego i povijesnom porukom, zadirući duboko u srce prikazanog motiva, što pruža kompletan doživljaj za sva čula.

Njegovi socijalni motivi nisu samo studije napaćenih ljudi, iscrpljenih od rada i bijede, već su to više lirske imaginacije. On se ne upušta u dopunjavanje scene pojedinostima, već bojama postiže sklad, ritmiku motiva i harmoniju kolorita.

Za Damira slikati ne znači samo likovno prikazati djelo, već on svoj rad prikazuje duhovno gdje su mu ljudski portreti produbljene psihološke studije, što predočuje i misaonom porukom djela. On u isti mah realistično i iracionalno prikazuje svoja djela, a raskoš boja pretapa se u ustreptale tonove i profinjene nijanse. Njegova djela govore da je pred njim značajna likovna budućnost te mu želimo mnogo uspjeha u njegovom likovnom radu.

Darko Starešina

Damir Jelić rođen je 1983. godine u Zagrebu. Završio srednju školu Ruđer Bošković, nakon koje upisuje studij informatike na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Pohađao je školu slikanja galerije Kovačić-Macolić u Varaždinu. Član je udruge likovnih umjetnika „Fortuna-Art“ iz Zagreba. Ilustrirao je “Leksikon tehničke kulture” izdavač: Stanek d.o.o., udžbenik iz Tehničke kulture za peti razred osnovne škole izdavač: Alfa d.d., udžbenik iz Tehničke kulture za šesti razred osnovne škole izdavač: SysPrint d.o.o., što ukupno čini više od 400 objavljenih  ilustracija.

Skip to content