NAJFOTOGRAFIJA 19. MEĐUNARODNOG ULIČNOG FESTIVALA CEST IS D’ BEST

26. 6. – 17. 7. 2015.


Čedomil Gros

 7. NATJEČAJNA IZLOŽBA NAJFOTOGRAFIJE CEST IS D’ BESTA

Svake godine mnogobrojni fotografi prate zbivanja na našem najstarijem uličnom festivalu Cest is d’Bestu, a svojim su fotografijama uspjeli trajno zabilježiti nezaboravna događanja i posebnu atmosferu Festivala. Od 2009. do 2014. u fundus fotografija Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’Best uvršteno je 116 autora s 254 uspješne fotografije od kojih su 52 dobile nagrade, diplome i priznanja.

Radovi su izlagani u šest knjižnica grada Zagreba i više javnih prostora u Zagrebu (Kaptol centar, Arena centar i Branimir centar). Retrospektivnu izložbu najuspješnijih fotografija 2009. – 2011. proslavili smo 2012. godine u Galeriji hrvatske pošte u Zagrebu. Sve veći značaj ovog natječaja, kako za sam Festival, tako i za grad Zagreb, potvrđuju brojne uspješne fotografije kao i sudjelovanje renomiranih fotografkinja Slavke Pavić i Marije Braut, koje su 2013. i 2014. bile počasne gošće Festivala. Ove je godine za izložbu  Najfotografija 19. Cest is d’ Besta stručno povjerenstvo odabralo 56 fotografija od kojih je jedanaest nagrađeno, dvije su pohvaljene te je po prvi put dodijeljena i Plava vrpca Cesta.

Nastale fotografije iznova pričaju o uličnoj umjetnosti, pozitivnoj energiji, radosti, zabavi, prijateljstvu i druženju koji se u dane Festivala odvijaju na ulicama i trgovima Zagreba. Zahvalni smo Kraljevima ulice, autorima Cesta, koji su nam omogućili najbolji ulični festival. Zahvalni smo i svim dosadašnjim suradnicima natječaja, a posebno fotografima, profesionalcima i ljubiteljima fotografije koji prate ova događanja te svojim neponovljivim fotografijama obogaćuju dokumentaciju Cesta. Vjerujemo da će i ovogodišnje izložene fotografije, kao i one prošlih godina, ostati trajni dokument o performerskom, glazbenom, umjetničkom i dječjem programu našeg i vašeg Festivala.

Dijana Nazor 


Pero Dabac

POČASNI GOST 19. MEĐUNARODNOG ULIČNOG FESTIVALA CEST IS D’ BEST

PERO DABAC

Rođen 1942. godine u Zagrebu. Diplomirao na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Fotografijom se počinje baviti 1960. surađujući u atelijeru Toše Dabca, čije vodstvo preuzima nakon Tošine smrti 1970. godine. Kao samostalni umjetnik djeluje od 1966., a od 1970. je član ULUPUH-a. U razdoblju od 1980. do 1987. godine u galeriji osnovanoj u sklopu Atelijera Tošo Dabac organizira četrdesetak fotografskih izložaba domaćih i stranih autora. Jedan je od pokretača časopisa za fotografiju SPOT 1972. godine. Od 1990. godine predaje fotografiju na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Šezdesetih godina radi serije crno bijelih portreta umjetnika, znanaca, prijatelja, predstavnika umjetničke scene s čime nastavlja idućih desetljeća. Sedamdesetih je godina dio generacije koja unosi konceptualni pristup u fotografiju, izrađuje prostorne instalacije, eksperimentira s fotokopijama i fotogramima. Godine 1982. objavljuje mapu fotografija Osjećaj prirode na kraju XX. stoljeća (17 fotografija) uz predgovor Annie Le Brun. U drugoj polovini 80-tih izrađuje ciklus portreta u boji. 1990. započinje fotografski dnevnik koji je do danas svojevrsni work in progress.


Nenad Martić

NAGRADE ZA POJEDINAČNE FOTOGRAFIJE

DOKUMENTARNA FOTOGRAFIJA:
Prva nagrada: Nenad Martić, Easy rider!
Druga nagrada: Željko Novaković, U šetnji
Treća nagrada: Josip Biro, Pande
Pohvala: Neda Rački, Tajna


Željko Novaković


Zvonko Radičanin

UMJETNIČKA FOTOGRAFIJA:
Prva nagrada: Zvonko Radičanin, I ja volim Zagreb
Druga nagrada: Senka Gros, Cest u Kugli
Treća nagrada: Vesna Špoljar, Crno bijeli svijet
Pohvala: Sandra Truntić, Od srca srcu 


Vesna Špoljar


Čedomil Gros

GRAN PRIX 19.MEĐUNARODNOG ULIČNOG FESTIVALA CEST IS D’ BEST ZA NAJUSPJEŠNIJU FOTOREPORTAŽU:
Čedomil Gros: Gutač vatre, Ulično kazalište, Zagrljaj, Bicikliranje žabca


Čedomil Gros

TROFEJ CESTA ZA NAJUSPJEŠNIJI PORTRET:
Đurđica Kocijančić Šnidarić:  Face


Đurđica Kocijančić Šnidarić

PLAVA VRPCA CESTA,  najuspješnija autorica za najviše primljenih fotografija i najveći broj osvojenih za primljene fotografije:
Ivana Planinić: U ritmu opasnosti, Pričam vam priču, Poljubac maloj dami, Novčić za sreću, Uljepšavanje, Magična kugla, U zamišljenom svijetu, Romantična melodija


Sandra Truntić

POPIS PRIHVAĆENIH I IZLOŽENIH FOTOGRAFIJA:
Ljubica Babac, Kao leptiri
Julia Domac, A što kažete na ovo
Senka Jurković Gros,   American stake&grill, Vse to ide
Čedomil Gros,  Cest naglavačke, Zastavice
Nenad Martić, Panika, Anđeo se ne boji, People must trust us, Mekana staza, 123, Iza zavjese, Sweet dreams
Željko Novaković,  Publika
Neda Rački, Grad iz mašte, Moj nos, Mani in black,  Predstava je završena, Svijet se okreće, Welcome
Zvonko Radičanin,  Pastelizatorica, Za male i velike, Fotograf i biciklist
Đurđica Kocijančić Šnidarić,  Gimnastičarka, Cronopia, Les Dudes
Davor Širanović,  Još jedna za uspomenu
Vesna Špoljar,  Vragolan, Pogled u nebo
Sandra Trunić,  Nebom pod oblake, Let u nebo


Neda Rački

IZVAN KONKURENCIJE:
Dijana Nazor: Igra na Art Walku, Ples uz zastavice
Kristijan Tabet: Street art, Komplementarno

fotografije s otvorenja izložbe snimio Čedomil Gros

Skip to content