MARIJA LOPAC

Likovni život Dubrave / Insomnia 2 – 9. 6. – 3. 7. 2014.

MARIJA LOPAC : INSOMNIA 2 – S KRUGOM I KVADRATOM

Umjetnički svijet Marije Lopac posljednjih nekoliko godina baziran je na promišljanjima principa kvadrata i kruga, njihovim psihološkim značenjima i suprotnostima. Na svojim ranijim projektima zasebno je istraživala formu kvadrata u formi friza (još od diplomskog rada iz 2009., preko izložbe Insomnia 1 u Bruxellesu, 2012.), te formu krugova koje je ove godine izložila u vijetnamskom gradu Hue za vrijeme rezidencijalnog boravka. Ovom izložbom je objedinila svoje dosadašnje preokupacije te se predstavlja s dva ciklusa linoreza i drvoreza na papiru u tehnici višestrukog otiska 1/1. Insomnia 2  je modificirana verzija njenih ranijih projekata.

Dok je Insomnia 1 činio kontinuirani friz linoreza u boji kvadratnih formata, u nastavku ovog projekta autorica je krenula korak dalje u razvijanju koncepta inkorporiravši i nove otiske u friz. Apstrakni nizovi ustreptalih linija, formi i boja koje se pretapaju, zapravo su svima znani prikazi koji nam titraju pred zatvorenim kapcima u onom nesvjesnom stanju između sna i jave, iracionalnoj pukotini između fantazije i zbilje, fizičkog i metafizičkog kada se prepuštamo vlastitom svijetu mašte.

Zbog svojih ravnih linija, kvadrat označava stabilnost, balans i sigurnost. Od praiskona, simbol je četiri osnovna elemenata (vatra, voda, zrak i zemlja), četiri faze ljudskog života (rođenje, djetinjstvo, odrastanje i smrt), četiri godišnja doba te četiri strane svijeta. Zbog svoje veze s ovostranim životom, smatra se vrlo materijalnim i zemaljskim simbolom i u potpunoj je  suprotnosti od kruga, izuzetno spiritualnog znaka, simbola neba, nevidljivog i transendentalnog svijeta. Kao najsnažniji simbol posjeduje niz konotacija, od solarnog principa, preko simbola vječnosti, simbola kotača kao ideje napretka pa do najčešćeg simbola životnog kruga, principa vječnog obnavljanja, rađenja, umiranja i ponovnog rađanja. U metafizičkom smislu, kružno je kretanje poput vremena, bez početka i kraja. Upravo je stanje nesanice ta nevidljiva granica koja veže ova dva svijeta, ovozemaljski i onostrani u jedno.

Krugovi su izrađeni u tehnici linoreza i drvoreza na papiru, a svaki je jedan i jedinstveni odraz Marijinog trenutačnog emotivnog stanja. Poput psihograma njenih najsuptilnijih emocija, misli i ideja svaki krug je zasebno i originalno umjetničko djelo; svak zrači posebnom energijom jer odaje svoju priču, stoga su i krugovi različitih veličina, boja i načina rada.

Snažnim, grubim linijama koje Marija energično urezivala u matricu odaju njen temperament, kao i naglašen slikarski element koji zbog silovitosti poteza dobija ekspresionistički kvalitet. Te snažne linije, poput utisnutih silnica misli, dinamični su izrazi Marijine odlučnosti u traženju vlastitog puta u svom kreativnom traganju. One se također mogu interpretirati i kao opiranje strogim pravilima kojima se svjesno ili nesvjesno moramo povijati želimo li živjeti u skladu sa sistemom. Snažne linije nadopunjuje crticama, točkicama i kružnim oblicima kojima smiruje prvotnu silovitost poteza. Na mjestima gdje je boja slabije otisnuta, Marija je dobila niz mekih i prozračnih efekata. Koncipirani zgusnuto ili rjeđe, krugovi čine pandan frizu kvadarta i koherentnu cjelinu, ali istodobno i dijalektički kontrapunkt,  jer se meke fluidne forme krugova opiru krutoj uokvirenosti i formalnosti kvadrata.

Novim projektom Marija Lopac se dokazala kao intrigantna autorica i odlična poznavateljica grafičkog medija. Emanirajući posebnu energiju, Marijini radovi odaju i najfinije promjene njena raspoloženja koje uspješno prenosi posjetiteljima djelujući meditativno i gotovo terapeutski.

Ivana Gabrić 

Marija Lopac rođena je 1983. godine u Zagrebu. Diplomirala je 2009. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, nastavnički odsjek, u klasi profesorice Ines Krasić. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 2011. godine. U sklopu studijskog boravaka usavršavala se 2008. na Likovnoj akademiji u Ljubljani, a 2013. dobila je umjetničku rezidenciju u TCDF, Phato u Tajlandu i 2014. godine umjetničku rezidenciju u New Space art foundation Hue u Vijetnamu. Iste godine održala je stručnu radionicu u Cie les mies vies kazalištu Lille u Francuskoj. Njezino polje djelovanja jest: grafika (linorez i drvorez), instalacija, vođenje likovnih radionica i pedagoški rad.

Samostalne izložbe (izbor):
2007. Galerija Kristofor Stanković (zajedno sa Gordanom Cvrtilom, u organizaciji udruge Dado), Zagreb
2009. Anatomija žurbe, Arterija galerija – Kružna, Rijeka
2009. Nightmare, Prostor, Zagreb 
2009. Frizzing, Galerija Oblok, Sesvete
2011. Please don’t touch, La Tabacalera art space – el keller, Madrid, Španjolska
2012. U potrazi za izgubljenim vremenom, Galerija Oblok, Sesvete
2012. Kada odeš, Gradski muzej, Varaždin
2012. Insomnia, Volksrom galerija Bruxelles, Belgija
2013. Line up, Makok art space Chaing Mai, Tajland
2014. Imagination of disappearing, New space arts gallery , Hue, Vijetnam
2014. Insomnia 2, Galerija Vladimir Filakovac, Zagreb

fotografije s otvorenja izložbe snimio Čedomil Gros

Skip to content