TRADICIJA – TREND

20. 11. – 6. 12. 2006.

Neiscrpno bogatstvo hrvatske narodne baštine sadržano u tekstilu, oduvijek plijeni pozornost. Posebnost, osebujna ljepota i smisao za lijepo, samo su neke odlike na koje smo ponosni kada promatramo naše narodne nošnje. Danas ih možemo vidjeti sačuvane u muzejskim zbirkama, privatnim škrinjama ili odjevene na folklornim manifestacijama.

Hrvatska narodna baština izvorište je svim tečajevima Centra za hrvatsku tradicijsku kulturu Narodnog sveučilišta Dubrava. Pokrenuti su s nakanom da potaknu, privuku i nauče polaznike brojnim vještinama, nekad sastavnim dijelom tradicijskog tekstilnog rukotvorstva.

Šlinganje (štikanje), vezenje, tkanje na okviru, čipkanje (kukičanje) i zlatovez, samo su neke od tradicijskih tehnika, kojima podučavamo brojne generacije polaznika tečaja hrvatskog narodnog rukotvorstva. Iz godine u godinu tečaj proširujemo novim sadržajima, okupljajući brojne stručne voditelje, ali i vješte polaznike. Vezenje i srodne tehnike privlače naše polaznike, muškarce i žene srednje i starije životne dobi, ali i mlade, već duže od sedam godina.

Očuvana tradicijska baština naših baka postaje moderna, primijenjena na predmetima svakodnevne uporabe, ali i na detaljima visoke mode. Prepoznatljiva ornamentika prenijeta s narodnih nošnji, sve je važniji element na sveprisutnim stolnjacima, tabletićima, zavjesama, ali i modnim torbicama, pojasevima, na svečanim haljinama. Vrlo je važno znati podrijetlo ornamenta (na kojoj narodnoj nošnji ili njenom dijelu je nekoć bio prisutan), jer njegov život postaje produljen u novonastalom predmetu svakidašnjice.

Izrada etnonakita, niz je mlađih i sve popularnijih tečajeva koji s pravom postaju rasadište novih, kreativnih ideja modernog nakita, premda prilagođenog suvremenom trendu mode, sadržava svoju tradicijsku i kulturnu prepoznatljivost. Nisu nam nepoznati oblici i varijante samoborskog kraluša i košeca, ali novost je mljetski kolarin, moslavački ili pokupski kraluž, pokupski grlinček itd.

Svjesni tko diktira modu, ne ostajemo po strani, poput promatrača, već se sve više uključujemo u trend mode. Brojni tečajevi iskorišteni su za široku ponudu ideja i vještina, koje, iako prilagođene suvremenosti, prkose svojom autentičnošću brojnim primjercima nekvalitetnog i bezimenog nakita ili mode, kojima je preplavljeno i na naše tržište.

Stoga nas raduje kada s ponosom možemo kazati da je detalj zlatoveza sa ženske rubine (suknje) iz Vinkovaca ili mljetski kolarin (ogrlica od zlatnog i koraljnog zrnja), naš, moderan i hrvatski!

mr. sc. Lucija Franić-Novak

Skip to content