LIKOVNI ŽIVOT DUBRAVE 1985.

Izraz djece i omladinaca –  23. 5. – 31. 5. 1985.


(naslovnica kataloga)

Na poticaj omladinske organizacije, Galerija Dubrava je ovaj put svoju standardnu godišnju priredbu, posvećenu likovnome životu Dubrave, usmjerila spram izražaja mladih i dječjeg crteža. To su, dakako, dvije različite kategorije likovnog izražavanja, s napomenom da je područje dječjeg crteža. To su, dakako, dvije različite kategorije likovnog izražavanja, s napomenom da je područje dječjeg crteža omeđeno pedagoškom brigom – bilo u vrtiću, bilo u osnovnoj školi – dio odgojno-obrazovnog procesa u razvitku stvaralačkih sposobnosti, a ne već umjetničkih tvorevina. Stoga je i naš pristup odabiru radova za izložbu nužno vodio računa o razlikama kandidata, vrednujući u djece spontanost i konzestentnost rada, odnosno likovnu umješnost , prikazujući svake godine neki drugi isječak iz likovnoga jezika i pružiti što iscrpniju informaciju o činjenicama likovne prakse. Ovaj put će nas, jamačno, ponajviše razgaliti dječji crtež, nastao kao rezultat suvremenoga rada na satovima likovnoga odgoja. Neiscrpna mašta djece stvara neke svoje, koji put zakučaste svjetove, potvrđujući vazda iznova da su čovjeku znatiželja i želja za spoznavanjem i preoblikovanjem urođeni. Uz Dan mladosti i obljetnice oslobođenja i pobjede, takva izložba nalazi puno opravdanje.

Josip Škunca

Izložba Likovni život Dubrave rezultat je već postojećih i iskazanih interesa mladih i prvi je korak u ostvarivanju mogućeg modela organiziranja likovne omladine Dubrave. Svrha izlaganja na ovoj izložbi nije, naravno, uvid u situaciju likovnog stvaranja i likovne kulture Dubrave, ona želi biti poticajna jezgra iz koje će jednog dana (zašto ne?) nastati likovna omladina Dubrave, koja će se svojim organiziranim radom nastojati uključiti u procese demokratizacije umjetnosti kao tekovine našeg društvenog uređenja.

Uz sva ostala problemska pitanja i praktične vidove realizacije, ova izložba ispunit će svoj smisao ako se u dane njenog trajanja u prostoru Galerije Dubrava budu sretali i družili prijatelji i istomišljenici likovne kulture.

Željko Režek

Djeca predškolskog uzrasta:
Ivana Boduljak
Ana Đapo
Mirela Gjuras
Željka Kuhtja
Maja Oreški
Goran Pivac
Tin Pongrac
Viktorija Radonić
Marko Rak
Dražen Sekalec
Kristina Šimun
Krešo Štimac

Učenici osnovnih škola:
Katarina Bićanić
Siniša Boc
Marijana Bokunić
Vera Brkić
Danijel Buntić
Sandra Cikač
Jasna Đuričić
Minea Filipec
Vlatka Galjar
Diana Ilić
Nenad Kaić
Ivana Leko
Jagoda Munić
Biserka Piškur-Hanžek
Anita Plećko
Christian Pluym
Miladin Radujković
Ljiljana Sekulić
Milan Svrzan
Ksenija Škrlin
Dominiko Tadić
Dejan Tolp
Ivana Tomašić
Sanja Tuslić
Mario Urbanac
Dušan Uzelac

Omladinci:
Suzana Folnegović
Biserka Platušić
Damir Posilović
Sanja Radić
Mirko Rafaj
Srećko Režek
Jasna Steković


(iz knjige dojmova)

Skip to content