HAMO ČAVRK

Iz ciklusa vlati –  23. 4. – 13. 5. 1985.

Hamo Čavrk je, bez dvojbe, osvjedočeni slikar prirode i to na onoj duševnoj liniji, koju su u novijoj Hrvatskoj umjetnosti zacrtali Ivica Šiško i Ljubomir Stahov – na apologiji prirode, nasuprot tendencijama industrijskog zagađivanja okoliša. Međutim, nastavljajući rečenu tradiciju, Čavrk se istodobno odmiče od svojih kolega, na ravni morfologije, pa s njim dijeli samo estetički i prosudbeni stav, a ne i formu izražavanja (kao što se forma razlikuje i u djelu Stahova i Šiška). On, naime, proširuje polje interpretacije prirode na svijet koji nije zabilježen u opusu dvojice spomenutih umjetnika – na svijet podmorja.

Bilo da je riječ o Čavrkovoj grafici, bilo o crtežu – u novije doba i u ulju – na poprištu je vazda čvrsto utemeljen sustav likovnog jezika. On je određen pojednostavljenim oblikovanjem organizma, u odnosu na njegov zbiljni izgled – čak njegovom pretvorbom u neki ishitreni lik i – rasterom ticala koji, kao kotrapunkt izduženoj, zaobljenoj masi tijela, tvori arabesku crtovlja i klinastih udara po površini ploče/papira.

Posrijedi je organizam kao metafora, začet u imaginarnome svijetu stapanja maritimne faune i flore pa i više od toga. To je iskaz međuzavisnosti svega postojećeg, s projekcijom na svemirsko zajedništvo pulsiranja energije i staničja, bio-kemijskih uvjeta i različitih očitovanja života. To su neke vlati života – kako slikovito kaže Čavrk – pa cijelome ciklusu autor nadjenjuje ime Vlati. – a radi se, u osnovi o prikazu morske faune – a jedan drugi niz imenuje Svemirskim tišinama, premda očito oživotvoruje hibride, a ne kozmičke maglice kako bi se dalo pomisliti iz stavljena naslova.

U idejnome srodstvu sa Šiškom i Stahovom, s kojima nosi slično pamćenje i na zajednički bosansko-hercegovački zavičaj – ali i u širokoj vezi sa sučeljenim pozicijama primarnih, odnosno procesualnih i asocijativnih provedaba – Hamo Čavrk je, dakako, posve samosvojan stvaralac specifične senzibilnosti, s istančanim nervom za grafički iskaz, lokalni kolorit podmorja i gradbeno-strukturalistički način realizacije svojih invencija u grafičkome listu, ili crtežu.

Josip Škunca

Popis izloženih radova:
1. – 9. Iz ciklusa Vlati, 1984./1985. akvatinta u boji
10. – 21. Iz ciklusa Vlati, 1984./1985. olovka u boji, tuš, tuš u boji, kombinirana tehnika/papir

Hamo Čavrk rođen je 23. lipnja 1950. godine u Sarajevu. Završio je Školu primijenjene umjetnosti, kiparski odjel, 1970. godine, a Akademiju likovnih umjetnosti, kiparstvo, 1977. u Sarajevu. Bio je suradnik Majstorske radionice Antuna Augustinčića od 1977. do 1979. godine u Zagrebu. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je Nagrade za skulpturu na 1. salonu mladih BIH, 1973. godine i Otkupne nagrade RSIZ-a kulture Hrvatske na XII: zagrebačkoj izložbi Jugoslavenske grafike. Živi i radi u Zagrebu.

Samostalne izložbe:
1972. Sarajevo, Galerija „Moša Pijade“, (Skulpture)
1979. München, (Crteži)
1981. Rijeka, Galerija Julije Klović, (Crteži)
1983. Varaždin, Gradska galerija, (Crteži)
1983. Zagreb, Galerija Dars, (Crteži)
1984. Zagreb, Studio galerije Forum, (Grafike, crteži i skulpture)
1984. Zagreb, Galerija Dubrava, ­(Grafike, s Daliborom Jelavićem)
1985. Karlovac, Galerija Zilik (Crteži i grafike)
1985. Dubrovnik, Babin Kuk, (Grafike)
1985. Zagreb, Galerija Dubrava, (Crteži i grafike)

Nagrade:
1973. Sarajevo, Nagrada za skulpturu na „Prvom majskom salonu mladih BIH“
1984. Zagreb, Otkupna nagrada RSIZ-a kulture hrvatske na XIII. zagrebačkoj izložbi jugoslavenske grafike, Kabinet grafike JAZU


(iz knjige dojmova)

Skip to content