LEONARDO BUDIMLIĆ MAJNARIĆ

Križni put – 27. 3. – 20. 4. 2006.

VIA CRUCIS – NOVI CIKLUS SLIKA LEONARDA BUDIMLIĆA MAJNARIĆA

U prethodnom razdoblju slikar srednje generacije Leonardo Budimlić Majnarić precizirao svoju autorsku individualnost. Naime, poslije završenog studija na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, na kojoj je svladao slikarska znanja i umijeća u klasi prof. Vailija Josipa Jordana, to je već potvrdio na prvoj samostalnoj izložbi. Tako će stečena popudbina bit mladom umjetniku siguran oslonac i trajni poticaj u njegovu stvaralaštvu. Koncipirajući svoj slikarski izraz upravo na tim zasadama kao na sigurnim estetskim i likovnim vrijednostima, a već je Josip Depolo, na samom početku slikareva stvaralaštva apostrofirao te njegove osobine u tekstu predgovora njegove samostalne izložbe u Galeriji Spektar. Tom je prigodom ovaj ugledni likovni kritičar vrlo decidirano podvukao da je Leonado Budimlić Majnarić  „… slikar koji nije uvijek prihvaćao standarde svoje generacije i njenih tzv. aktualnih trendova“, ciljajući nedvojbeno na tu temeljnu odliku ovoga umjetnika, dakle, na onu koja je demantirala njegov slikarski i umjetnički koncept izgrađen na tradicijskim vrijednostima. Na toj je baštini umjetnik i tematizirao problematiku u ciklusima u kojima interpretira aktove i u njima se također na osobit način iščitava i već stečeno iskustvo tijekom studija. Ili pak onima razvidnima u svakodnevnom životu za koje najčešće kažemo da su motivi iz svakodnevice. To su, kao što nam je jednostavno za pretpostaviti, prizori i scene iz gradske vreve u kojima se poetika prolaznosti interpretira na pop-artističkoj estetici. U oba je ova ciklusa slikar znalački potvrđivao dosadašnja iskustva implicirana u specifičnoj imaginaciji. To će se prepoznati i u ovom ciklusu kojega prvi put predstavlja ovom samostalnom izložbom u kojemu se iščitavaju rečene značajke  njegova slikarstva. Naime, sada će se u ovoj seriji radova sažeti dosadašnja iskustva koja će se još intenzivnije produbljivati u već na znane slikareve značajke.

U ciklusu slika u kojima se rastvaraju prizori iz Kristova križnog puta probija elementarnost slikarskog naboja u kojemu je baštinjeno iskustvo kultiviralo potez kista i discipliniralo imaginativno. Ova će se likovna elementarnost, gdjekad, prepoznati u poetici bliskoj onoj koju poznajemo kod art-bruta. Ili pak u onoj iskonskoj ekspresivnosti kojom će ovaj ciklus i biti snažno prožet.

No, nadasve, valja istaknuti da je svaka postaja Križnog puta koncipirana u čvrstoj i organičkoj strukturi u kojoj se elementarnost nije zatomila naslijeđenim iskustvom tradicijskog, već, naprotiv, njime je produbljena i učvršćena u sugestivan likovni izraz.

Milan Bešlić

Leonardo Budimlić Majnarić rođen je 1962. godine u Zagrebu. Završio je školu primijenjene umjetnosti 1985., a 1990. godine diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, slikarski odjel, u klasi prof. Vasilija Josipa Jordana. Član je HDLU-a i Likum-a. Radio je kao nastavnik likovne kulture u OŠ Voltino i u školi Zavoda za preodgoj maloljetnika Glina – Turopolje. Godine 1990. za svoj rad dobio je pohvalu znanstveno-nastavnog vijeća ALU. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Sada djeluje kao samostalni likovni umjetnik.

Samostalne izložbe:
1976. Zagreb, Permanents
1987. Zagreb, Omladinski kulturni center
1991. Zagreb, Galerija “Izidor Kršnjavi”, Škola primijenjenih umjetnosti
1993./94. Zagreb, Galerija “Kurija”
1994. Zagreb, Galerija “Contempora”
1994. Zagreb, Galerija “Ulrich”
1995. Zagreb, Knjižnica Sloboština
1997. Zagreb, Galerija “Kurija”
1998. Zagreb, Galerija “Spektar”, Center za kulturu Novi Zagreb
2006. Zagreb, Galerija Vladimir Filakovac

Skupne izložbe:
1983. Zagreb, Knjižnica Bogdan Ogrizović
1989. Zagreb, Galerija “Vladimir Nazor”, Izložba studenata ALU
1990. Zagreb, 22. salon mladih
1991./92. Vancouver, Kanada, Donacijska izložba za pomoć Gospiću u organizaciji “Vile Velebita”, aukcija Vancouver – Kanada
1991./92. Zagreb, Donacijska izložba za pomoć Vinkovcima u ratu, Ina “Naftaplin”, Subi6eva 29
1992. Sarajevo, Donacijska izložba u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”, Sarajevo
1998. 1. hrvatski trienale akvarela, Alternativa, Stari grad Ozalj
1998. Raciborz, Poljska, “II. međunarodni biennale”, Galerija ZYHDI
1998./99. Okučani, Galerija Sv. Vida, “Donacijska izložba za gradnju Crkve “Mira i slobode”
2000. Nizozemska, “2000 razloga zašto volim zemlju”, Umjetnička zbirka “Millennium”
2000. Zagreb, Zagrebački salon, Udruženje arhitekata, tema: “Arhitektura”
2001. Zagreb, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Dobrotvorna aukcija slika i keramike za obnovu Lipika
2001. Zagreb, Galerija Dubrava, “Ususret Uskrsu”
2001. Zagreb, “Montenegrins”, Galerija Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatska
2002. Zagreb, Crkve Sv. Petra, tema: “Ne boj se Marija”
2005. Zagreb, Galerija Mimara, “Hrvatski umjetnici Plehanu


(iz knjige dojmova)

Skip to content