FOTOKULB ČAKOVEC

28. 10. – 14. 11. 2013.


Petar Sabol “Sharpeye”

Nove fotografske vizije čakovečkih majstora fotografije

Ovom izložbom na poziv i u organizaciji Narodnog sveučilišta Dubrava predstavljeni su fotografski radovi trojice članova Fotokluba Čakovec; Davora Dolenčića, Petra Groznog Kovača i Petra Sabola, koji su se do sada svojim fotografskim radovima i umjetničkim dosezima potvrdili na međunarodnim izložbama fotografije pod pokroviteljstvom FIAP-a, Međunarodne federacije fotografske umjetnosti, i koji su za svoje uspjehe dobili počasne umjetniče nazive – Umjetnik FIAP (AFIAP -Artiste FIAP), koje im je dodijelila Međunarodna federacija fotografske umjetnosti (FIAP). 

Riječ je o istaknutim, talentiranim i višestruko nagrađivanim autorima, koji su svoje radove izlagali na mnogobrojnim žiriranim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, od kojih se izdvajaju one koje su prihvaćene i nagrađene na međunarodnim izložbama pod pokroviteljstvom FIAP-a. Tako je Davor Dolenčić s 25 različitih fotografija sudjelovao na 22 međunarodne izložbe u 9 država, postigavši 65 prihvaćanja i 3 nagrade. Petar Grozni Kovač svojim je radovima sudjelovao na 13 međunarodnih izložbi u 8 država s 15 različitih fotografija, odnosno s 35 prihvaćanja i jednom nagradom. Petar Sabol je sudjelovao je na 118 izložbi (90 u 2012., 28 ove godine) u 37 država s 81 različitom fotografijom, odnosno sa 725 prihvaćanja i 111 nagrada.

Iako je na izložbi izložen samo manji dio autorskih opusa, ona nam nudi cjelovitu informaciju o delovanju i stvaralaštvu ovih umjetnika. Svaki autor predstavlja se s petnaest odabranih fotografija svrstanih u tematske cjeline. Uz izložene primljene i nagrađene fotografije na izložbama pod pokroviteljstvom FIAP-a, autori su izložili i fotografije kojima označavanju teme i područja svojih najužih interesa i kreativne prakse. 

Davor Dolenčić je svestran i kreativan foto-umjetnik, koji uz suvremene digitalne kamere i kompjuterske programe u svojoj praksi koristi cameru obscuru i jednostavne analogne LOMO fotografske aparate i time i analognu tehnologiju. Dolenčić voli slobodu stvaranja i ekspermetiranja, tajanstvenost mračne komore, miris razvijača i fiksira, prostore svjetlosti i tame u kojima s puno maštovitosti i kreativnosti stvara impresivna djela. Tako uz fotografije realne stvarnosti stvara fotografije nove stvarnosti, odnosno nadrealna djela poetičnih prizora i priča. 

Dolenčić nije samo dobar i inovativan autor. On je u funkciji predsjednika Fotokluba Čakovec vrstan organizator klupskog rada i života, promotor dobrih ideja i programa, organizator međuklupske i međunarodne suradnje s drugim fotografskim udrugama. Tako je zajedno sa svojim klupskim kolegama stvorio uspješnu i prepoznatljivu fotografsku udrugu ne samo u Međimurju već i znatno šire u Hrvatskoj i susjednim državama.

Petar Grozni Kovač se afirmirao kao vrstan i inovativan autor. On je neumorni tragatelj i istraživač, eksperimentator i stvaratelj, kreator novih likovnih rješenja i kompozicija.

Iz tematski šireg fotografskog opusa za ovu je izložbu izdvojio fotografije iz dvije tematske cjeline – “Pin-up djevojke” i “Brisani prostor”. Kovač svake godine svojim kamerom prati prizore i događanja na već tradicionalnom međimurskom godišnjim automobilskom mitingu „Trash and Burn“, na kojem se okupljaju ljubitelji američkih automobila, motora, rock and rolla i zanosnih pin-up djevojaka. Kovač ističe da su djevojke, modeli na ovom mitingu – dosljedne njegovateljice retrostila, „pin-up girls“ 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća i u kontrastu su s današnjim sveprisutnim kičem i golotinjom. Vjeruje da će ove njegove fotografije imati više poklonika i štovatelja nego one koje erotskim nabojem i kičem pune stranice raznih časopisa, internetskih portala pa i zidove raznih galerija. 

U drugoj tematskoj cjelini Kovač predstavlja dio svoje kolekcije “Brisani prostor” u kojoj pokazuje fotografije praznog urbanog krajolika i različitih prizora i detalja u njemu, koje ocrtavaju ambijente urbane samoće i život bez jasne svrhe i cilja. 

Raspon rada i djelovanja Petra Groznog Kovača širok je i kreće se od autorske, izložbene i dokumentarne fotografije do promicanja i podučavanja fotografije kao umjetničke discipline. Riječ o izuzetnom i talentiranom autoru, sveobuhvatnoj i radoznaloj osobnosti, koja ne stoji, niti čeka pred izazovima vremena, već upravo s novom snagom, znanjem, umijećem i idejama nalazi puteve i razloge za nova fotografska ostvarenja i bogaćenje svog stvaralačkog bića. 

I na kraju valja istaknuti da je Kovač zajedno sa svojim kolegama 2010. godine osnovao fotografsku udrugu “Fotografija” s kojom uređuje naširoko poznat internetski portal www.fotografija.hr. Uduga već tri godine uzastopce uspješno organizira međunarodnu izložbu “Salon fotografije Čakovec”, pod pokroviteljstvom FIAP-a. 

Petar Sabol je najmlađi i najuspješniji autor čakovečkog kluba. Radoznalost, maštovitost, inventivnost i likovna organizacija njegovih fotografija su odlike koje krase njegovu fotografsku osobnost. Prostor u ovom članku nam ne dozvoljava da prikažemo sve njegove uspjehe na FIAP međunarodnim salonima fotografije. Međutim, valja spomenuti neke od najznačajnijih. Njegova najnagrađivanija fotografija pod nazivom “Natural abstract” bila je među finalistima na SONY World Photography Awards u Londonu, a na francuskom Grand Prix De Decouvertu trajno je primljena u Nacionalnu biblioteku u Parizu. Prošle godine na sedmom fotografskom natjecanju (7th Emirates Photography Competition) u Arapskim Emiratima, Sabol je osvojio prvo mjesto za svoju fotografiju “Natural abstract” te je nagrađen sa FIAP zlatnom medaljom, te značajnom novčanom naknadom.

U njegovom stvaralačkom opusu glavni su motivi prizori iz svijeta prirode, koja je za njega čudesno carstvo života, a on ima tu čast da život u njoj prikaže ostalim ljudima. Za ovu izložbu odabrao je fotografije iz svijeta prirode u tri tematske cjeline. Prva cjelina su kukci, koji su ga kao motiv oduvijek privlačili, posebno njihova ljepota, način života, sposobnot letenja, a posebice njihov prekrasan izgled i bogatstvo boja. Po svojoj zanimljivosti i tehničkom i likovnom savršenstvu izdvajaju se fotografije leptira, prizori njihovog ljubavnog zova, druženja i okupljanja. U tim fotografijama Sabol posebno njeguje likovnu kompoziciju slike, svjetlost i boju, nastojeći da fotografije budu što vjernije, jasnije i potpune. Sabol je veliki ljubitelj životinja, pa im je na izložbi posvetio posebnu tematsku cjelinu. Za ovu izložbu odabrao je fotografije borbi malenih ptica koje su kod nas prisutne kroz gotovo cijelu godinu, od poljskih vrabaca do zelendura. Tehnički vrlo zahtjevno i teško, no trud se uvijek na kraju isplati. Glede na to da voli putovati za treću tematsku cjelinu odabrao je fotografije onih krajeva i prizora koji ga posebno fasciniraju, a to su pustinjski motivi, posebno mir i spokoj krajolika koji u njima vladaju. 

Ova izložba trojice čakovečkih inovativnih i uspješnih autora potvrđuju da se u tom klubu kod njihovih članova njeguje zavidna kultura gledanja, koji utječe na njihove konačne likovne izričaje i likovna ostvarenja. Tri različita načina izražavanja trojice najuspješnijih autora ovog agilnog i produktivnog međimurskog kluba, koje pratimo na ovoj izložbi na neki način nam daju pogled i stvaralačke dosege i najnovija strujanja u fotografiji u njemu. Stvorili su slične poetike na postulatima poznatih novina i inovacija koje donosi digitalna revolucija i nova umjetnost, ali istovremeno zadržavaju bitne klasične pristupe kako u koncepciji, tako i u estetici, kadriranju, u korištenju svjetla, raznih simbola i kodova i slično. Dakle, riječ je o novoj fotografskoj viziji i likovnoj kulturi, kako aktuelnih čakovečkih majstora fotografije, tako i svih onih, koji u ovoj udruzi streme ka tome.

Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP


Petar Sabol “Sharpeye”


Davor Dolenčić


Davor Dolenčić


Petar “Grozni” Kovač


Petar “Grozni” Kovač

fotografije s otvorenja izložbe snimio Željko Šturlić

Skip to content