FABIJAN KNEŽEVIĆ

Varijacije u kvadratu – 21. 9. – 7. 10. 2009.

VARIJACIJE U KVADRATU

Novi ciklus računalnih grafika Fabijana Kneževića, nastao u prilično kratkom vremenskom razdoblju tijekom 2009. godine, jasno pokazuje širok dijapazon različito motivsko-metijerskih mogućnosti i interesa autora. Ipak, usprkos bogatstvu motiva i kontinuiranoj tendenciji autora za igru na rubu apstrakcije i reducirane figuracije, u najnovijem ciklusu ne očitavamo kreativni kaos ili stilsko kolebanje – tek otvaranje vlastitih značajnih tema i motiva koji će i u budućnosti pretežno okupirati ovog maštovitog umjetnika.

Visoki stupanj redukcije viđenog i proživljenog svijeta, dojmova i emocija odgonetljiv je upravo pomoću naslova svake pojedine računalne grafike, gdje do punog izražaja dolaze mašta, metafore i simboli kojima Fabijan Knežević komunicira s vanjskim svijetom putem umjetnosti. Povremeno nedvojbeno duhovit u sažimanju svijeta i načinu na koji doživljava vanjsku i unutarnju stvarnost, Fabijan Knežević rafinirano komentira svakodnevicu, ali i motive i metafore iz tzv. kolektivnog nesvjesnog svijeta koji nas okružuje i često više nego što želimo određuje. On ne bježi iracionalno od tehnološki opipljive stvarnosti i digitalnog doba u neku vrstu autističnog svijeta prirode i pastorale izvan vremena i prostora, već uspješno integrira sve slojeve vidljive i postojeće stvarnosti, ističući neke simbole i motive koji su ipak (provjereno) bezvremeni.

Iako i u ovom ciklusu stvara radove jasnog određenja spram geometrijske i, na drugom polu, organičke apstrakcije, koja također često prelazi stilsku liniju prema senzibilitetu i vokabularu op-arta, Knežević zapravo (nesvjesno) dokazuje kako je u današnjem trenutku umjetnosti ponekad umjetno i nekorektno tražiti od umjetnika da se strogo odluči za jedan jedinstveni stilsko-izražajni aparat, posebice u području računalne grafike koja pruža iznimne mogućnosti izražavanja i eksperimetiranja. Naš svijet koji nas okružuje sazdan je svakodnevno od tisuću slika, frameova, dojmova i prispodoba koje nije uvijek moguće sabiti u jedan jedinstveni stilski likovni obrazac izražavanja, što ne bi kao posljedicu smjelo umanjiti originalnost i dosljednost umjetničkog i umjetnikovog djelovanja. Poticaji su oko nas za mnoge senzibilne umjetnike presnažni, stoga je povremeno vrlo teško – ako ne i moguće – svesti svakodnevicu na samo jednu pročišćenu sliku, na samo jedan okvir unutar kojega funkcioniramo i predstavljamo se vanjskom svijetu.

Precizno definirani format kadra (kvadrat), izniman osjećaj za likovnu kompoziciju i smještaj motiva unutar određenog polja silnica slike, kao i osjećaj za tonsko stupnjevanje te suptilne efekte svjetla i sjene, dobre su smjernice za (profesionalno) znatiželjno iščekivanje novih ciklusa ovog kreativnog autora koji usprkos gotovo zastrašujuće obvezujućoj tradiciji svjetske i domaće apstraktne umjetnosti postojano radi na vlastitoj autentičnoj dionici umjetničkog izričaja.

Iva Körbler

Fabijan Knežević rođen je 1953. godine u Zagrebu. Maturirao je na VI. gimnaziji 1971. godine Diplomirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1978. godine. Specijalistički ispit iz patološke anatomije položio je 1985., magistrirao 1991., a doktorirao 2002. godine. Voditelj je Odjela za patologiju na Klinici za tumore u Zagrebu, te docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu za predmet Patološka anatomija. Slika od studentskih dana. Unatrag pet godina izlagao je računalnu grafiku. Istodobno je radio i na vlastitoj zbirci umjetničkih tepiha. Posljednje dvije godine izlaže reljefe, objekte i skulpture. Izlagao je na deset samostalnih izložbi. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Samostalne izložbe:
2005. Zagreb, Muzej Mimara, Izložba računalnih grafika
2006. Zagreb, Galerija AZ, Hrvatska kulturna zaklada, Izložba računalnih grafika
2006. Karlovac, Galerija Studentskog centra Karlovac, Izložba računalnih grafika
2007. Zagreb, Caffe kulturno središte Zeus Faber, Izložba računalnih grafika
2007. Zagreb, Sajam Ambijenta, Regeneracija d.d. Zabok, Izložba tepiha
2007. Karlovac, Galerija Studentskog centra Karlovac, Izložba računalnih grafika
2008. Zagreb, Sajam Ambijenta, Regeneracija d.d. Zabok, Izložba tepiha
2008. Zagreb, Galerija NOVA, Izložba reljefa i objekata
2009. Slavonski Brod, Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, Galerija Ružić i suvremenici, Izložba reljefa, objekata i skulptura
2009. Karlovac, Galerija Studentskog centra Karlovac, Izložba reljefa, objekata i skulptura

fotografije s otvorenja izložbe snimio Željko Šturlić


(iz knjige dojmova)

Skip to content