ŠTEFAN BRAJKOVIĆ

BJ Unclassic –  21. 3. – 14. 4. 2016.

BJ Unclassic

Fotografija nas očarava mogućnošću da vidimo ono što sami ne uočavamo ili na što ne obraćamo pozornost. Volimo vidjeti predjele i ljude do kojih nikada ne ćemo doputovati, slobodne životinje, svijet previše sitan da bismo u njega zavirili golim okom, uhvatljiv tek teleskopskom objektivu, trenutak zamrznut kratkom ekspozicijom ili čudesnu igru svjetlosti, oblaka i prirode koji nam promaknu jer poslovično žurimo odsutno zagledani u stope koje nekamo grabe… Jasno, rado pregledavamo čak i nevješto snimljene obiteljske albume jer nam donose neko prošlo vrijeme i oživljavaju ljude koji već dugo nisu među nama. Jednako nas tako fascinira i živi uvid u ono posve nepoznato, kao i u ono poznato, što ne uočavamo sami, a što nam fotograf donosi ne bi li nas upozorio na propušteno.

Izložba Bjelovar Unclassic, koja se u Fotogaleriji Dubrava Narodnog sveučilišta Dubrava u Zagrebu održava od 21. ožujka do 14. travnja, osebujni je pogled Štefana Brajkovića na Bjelovar. Za razliku od uobičajenih predodžbi o gradu koje njegovi stanovnici počesto dijele s površnim posjetiteljima kao o »sivom gradu« usred ruralnoga pobrežja, koji je za sjedište svoje pukovnije utemeljila carica Marija Terezija, Brajković, kao njegov dugogodišnji kroničar, ne prihvaća takvu tjeskobnu sliku i na svojim »unclassic« fotografijama crpi iz njega nevjerojatan vatromet boja, toliko obilan da promatrač trlja oči u nevjerici: »Je li to, doista, moj grad?«

Autor je rođen u Münchenu, a živi i radi u Bjelovaru u kojemu je pokrenuo portal ZVONO.EU (koji sam uređuje). No, i na portalu dojam zna zavarati. Kao da kroničar, koji fotografijom svakodnevno bilježi događaje, zapravo, uhodi svoj grad. Pogrešno! Ova je izložba, naime, zbir dokaza kako Štefan Brajković iskreno voli svoj grad.

 Miroslav Ambruš-Kiš

fotografije s otvorenja izložbe snimio Čedomil Gros

Skip to content