ROBERT KRIVEC

Ruzina – 26. 10. – 12. 11. 2015.

RUZINA

Izložbom „Ruzina“ predstavlja nam Robert Krivec presjek svojih radova u posljednjih šest godina.

Kako sam kaže, ideja za ovu seriju fotografija rodila se početkom 2009. godine, kada je nekoliko dana proveo u malenoj kamenoj kućici obiteljskog prijatelja u jednom od uvala na hvarskim Paklenim otocima.

„Vrijeme u njoj i oko nje kao da je davno stalo… Predmeti koje smo tamo našli pričali su priču o vječnosti provedenoj na istom mjestu. Hrđa na njima svjedočila je o tome, ali im je istovremeno davala i život, kao da dišu. U kombinaciji s morem i vječnim kamenom opet su oživjeli…“ objašnjava Robert početnu inspiraciju, koja je rezultirala prvom serijom fotografija, ali i utrla put za traženje novih motiva, koji su se počeli otkivati po cijelom otoku. Od Humca, Maloga Grablja, Vrbovske… Pojam ruzine dodao je novu dimenziju u detaljima starih drvenih brodova. „Patina o njim priča o vremenu koje je prošlo, burama i neverama koje su izdržali, generacijama koje se smjenjuju, a oni i dalje stoje…“ nastavlja Robert priču o fascinaciji ljepotom tragova tijeka vremena koju je otkrio i koja ga je potakla na daljnje eksperimente. Napravio je, naime i treću seriju fotografija, ovoga puta u Gorskom Kotaru, želeći pokazati kako različita klima uvjetuje različitu svjetlost, pa ruzina ovdje nije onako žarko crveno obojena, ali ipak ima svoju draž, naročito u dodiru s vodom, koja povezuje sve tri serije fotografija.

Ovom izložbom Robert nam se otkrio kao umjetnik fotografije u pravom smislu. Donosi nam tri serije fotografija, zaokružene u smisleni i cjeloviti niz, koji osim kvalitete na vizualnoj, likovnoj razini, nudi priču koja i površnog promatrača potiče na razmišljanje. Prolaznost, Robertovom zaslugom, ne mora nužno biti nešto loše, naprotiv, ti tragovi propadanja u Robertovoj interpretaciji imaju ljepotu i privlačnost, što pruža nadu i nudi optimizam. Takvo što možemo dobiti samo od pravog majstora. 

Dejanira Burnas Domančić

Robert Krivec rođen je 1978. godine u Zagrebu. Godine 1998. upisuje smjer Filmskog i televizijskog snimanja na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, na kojoj diplomira 2004. godine. Godine 2007. odlazi u London, gdje radi za razne televizijske kuće (Sky News, Sky Sport, ITN, SIC, Reuters). Iste godine postaje član britanske strukovne udruge BECTU. Na London Academy kao vanjski suradnik predaje televizijsku i studijsku rasvjetu i dokumentarni film, te vodi različite stručne radionice. Godine 2009. u Hrvatskom veleposlanstvu u Londonu ima prvu samostalnu izložbu pod nazivom „Modest beauty“, koja opisuje dalmatinsku obalu kroz motive sjene, mora i kamena. Putovanje na Tajland rezultira drugom samostalnom izložbom, postavljenom 2014. godine, pod nazivom „Boje Tajlanda“, koja je obišla više gradova u Hrvatskoj. Robert trenutno radi kao snimatelj za različite televizijske i produkcijske kuće, te vodi razne radionice fotografije, kamere i rasvjete.

fotografije s otvorenja izložbe 

Skip to content