KREŠIMIR PLETIKOSA

Paris,  je t`aime – 5. 5. – 20. 5. 2014.

Paris,  je t`aime

Pariz je grad koji će svatko doživjeti na svoj način. Nekome će biti prljav i zapušten… netko se neće moći prestati diviti veličanstvenim građevinama… nekome će biti dosadan… netko će reći da se proveo najbolje u životu. Netko će reći da su Parižani bahati i bezobrazni, a netko da je upoznao prekrasne ljude.

Meni je Pariz veličanstven. Od prekrasnih građevina, bogatih perivoja, ulica sa dušom, ljudi sa stilom… I sve je na svoj način posebno, drugačije….

Mislim da mi mjesec dana u komadu ne bi bilo dovoljno da upoznam grad onako kako bi želio…. da upijem sve što pruža. Ponekad mi se činilo da bi samo na jednom mjestu mogao provesti cijeli dan čekajući pravi kadar za fotografiju kakvu želim. Cijeli grad je jedan živi organizam u kojem se stalno nešto događa i mijenja, gdje i žitelji i turisti pa i slučajni prolaznici svojom pojavom čine veličanstvene kadrove i motive za snimanje. U svakom trenutku nešto je drugačije. Nešto što pobuđuje pažnju i želi biti dokumentirano.

Definitivno na svakoga Pariz će ostaviti dojam njegovom poviješću. Koja kao da je i dalje tu, iza svakog ugla, samo čeka da se pokaže. I ispriča nam priču koju je već tisuću puta pričala koračajući uz nas dok obilazimo Sainte-Chapelle, penjemo se prema vrhu tornja Notre Dame ili se spuštamo u utrobu Pantheona. Pa čak i kad koračamo nekom od uličica Montmartrea ili se divimo pogledu ispred crkve Sacré-Coeur, ili samo poželimo odmoriti umorne noge na nekoj klupici u Luxembourškom parku i uživati u prirodi… Svugdje se osjeti trag prošlih vremena koja kao da su zamrznuta u sadašnjosti u kojoj se pak sve odvija munjevitom brzinom. I samo leti pored nas…                                                                                                       

Krešimir Pletikosa

Krešimir Pletikosa rođen je 1972. godine u Zagrebu.  Fotografijom se bavi zadnjih 15-tak godina. Iako je većinu svojih fotografija napravio na Oympus digitalnim fotoaparatima, u zadnje vrijeme voli se igrati sa filmom. Na Photodaysima 2010. godine bio je u finalu Slobodne teme sa serijom fotografija dok je u kategoriji Priroda bio pohvaljen od stručnog žirija. U zadnje vrijeme izlaže svoje fotografije na grupnim izložbama te mu se fotografije objavljuju u domaćim i stranim časopisima. Koautor je serijala knjiga “Fotografiranje i obrada fotografija (Portreti, Putovanja, Pejzaž, Sport i vjenčanja)”. Radi u Algebri kao mentor za program obrazovanja Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu. Predsjednik je Fotografske udruge Fotogard i glavni je urednik portala www.fotogard.com.

fotografije s otvorenja izložbe snimio Čedomil Gros

Skip to content