VIŠNJA ĐUKIĆ, IVANKA PAVLIC I IVAN MARETIĆ

24. 4. – 11. 5. 2017. 

 

VIŠNJA ĐUKIĆ

Igre linija i boja

Slike Višnje Đukić na ovoj njenoj trećoj samostalnoj izložbi djeluju kreativno, bogato, simbolično i monumentalno. Pune su priča, doživljaja, mašte, muzike, linija, pojednostavljenih formi i sve je na granici figuracije. Autorica zaobilazi akademsko slikarstvo i uspješno nalazi svoj vlastiti likovni govor u tehnici akrilika. Ona se „igra“ debelim i tankim tamnim linijama, jednostavnim formama, kompozicijama i bojama i sve asocira na prozorske vitroe. S mnogo sluha za linearnu perspektivu za figure ljudi, za komplementarne boje Višnja dolazi do praga geometrijske apstrakcije. Autorica mnogo radi i usavršava svoj likovni govor, prepliće stvarne i imaginativne elemente u ekspresivnu sliku, ima srčanost da se izdvoji i na svoj način protumači modernost i ukus svog vremena.

Višnjine slike kao da govore:
Nađite vremena za moje slike
jer one su glazba moje duše i izvor moje snage.
Nađite vremena za moje likovne avanture,
jer one su put ka slobodi.
Nađite vremena za moje likovne igre,
one su tajna moje mladosti.

Mr.sc. Vesna Kajić – Lalić, pov. umj.

Višnja Đukić rođena je 1963. godine. Završila je srednju kemijsku školu (dvije godine Centra za kulturu i umjetnost). Potom slijedi dvogodišnje učenje crtanja i slikanja kod profesorice Nele Gruden (Rokov perivoj) u Zagrebu. Sudjelovala je na izložbi amatera u Poreču (tzv. Pro futura), zatim sudjeluje na izložbi “Grisia“ u Rovinju, te ima niz manjih izložbi. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika „Mansarda“, te još uvijek gradi znanje na području slikarstva pod vodstvom Vladimira Vrljića Ankina.

 

IVAN MARETIĆ

Naši krajolici

Gotovo da nema slikara koji nije dao prilog ovoj tradicionalno najbogatijoj grani naše umjetnosti – pejzažima. Mnogi umjetnici su bili vezani za pojedine prostore i bili gotovo nadahnuti kroničari. Najviše tragova i dokumentarnosti u našem slikarstvu ostavili su: O. Iveković, C. Medović, Lj. Babić, Z. Šulentić, M. Veža, E. Murtić … a na prijelazu 20-etog u 21. stoljeće njima treba pridružiti i Ivana Maretića.  Gradeći svoje cikluse crteža i slika prošao je nekoliko faza. U ovoj posljednjoj fazi autor je pokazao istančan smisao za perspektive, atmosfere, kolorističke efekte i fine harmonije boja. Osjeća se oslonac na pleneristička iskustva koja će postepeno pretvoriti u kolorističke slike. Maretić je analizirao mjene, što su ih donosila godišnja doba te svjetlosne promjene tokom dana. Autor doživljava prirodu kroz srce, njegove slike zrače finom energijom, energijom ljubavi koja zrači na gledatelje. Voli jutarnje i sutonske atmosfere. Voli proljeća, jeseni ali i zimske krajolike. Voli šume, stare hrastove, breze, vrbe, voćnjake, livade, voli cvijeća, suncokrete, jorgovane … i ostalo u prigorskom kraju ulazeći u njihovu dušu i karakter.

Maretić je u svojim slikama zadržao tradicionalne vrijednosti, ostao je u okvirima figuracije s elementima impresionizma, strpljivo gradeći svoje motive pastoznim potezima i mrljama uljenih boja. Ova osma samostalna izložba potvrđuje Maretića kao zrelog, vrijednog i svestranog umjetnika koji voli istraživati, pričati, slikati i neumorno tragati za likovnim vrijednostima i tako uljepšavati i obogaćivati svijet oko sebe i našu likovnu baštinu.

Mr.sc. Vesna Kajić – Lalić, pov. umj.

Ivan Maretić, rođen 1948. Godine u Maloj Trnovitici, pokraj Garešnice. Oduvijek je osjećao sklonost prema kreativnom izražavanju. Ozbiljnije je počeo crtati olovkom i slikati uljenim bojama 70-ih godina. Bio je član sekcije „UNIKONZUMA“, u okviru koje je samostalno izlagao. Sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama u Sisku, Varaždinu te nastupao na brojnim likovnim kolonijama. Član je HDLLU –Mansarde u Sesvetama. Do sada je imao sedam samostalnih izložbi. Radni staž je stekao kao aranžer u „KONZUMU“. Inače živi u Sesvetama i u mirovini je. I dalje mnogo slika i misli da je svaki dan bez slikanja izgubljen dan.

 

IVANKA PAVLIC

Čarobni svijet prirode i boja

Čarobni krajolici, morski ili kontinentalni (šume, potoci, jezera, livade, cvijeće, boje …) oduvijek su privlačili Ivanku Pavlic i ona se vrlo rano počela likovno izražavati. Na ovoj svojoj četvrtoj samostalnoj izložbi slika pokazuje svoju kreativnost, svestranost, zrelost te smisao za boje, kompozicije, perspektive te svoj slikarski rukopis. Ivankini kontinentalni i morski krajolici u tehnici akrilika i uljenih boja odaju njenu spretnost i sklonost figurativnom izrazu.

S puno slikarske slobode i ljubavi ona je naslikala svoje motive bilo da se radi o planinama, jezerima, sutonima, jedrenjacima, sve je to naslikala temperamentnim potezima kista ili špahtle te finim tonovima boja. Njene slike pune su ljubavi, energije a neke mira (sutoni). Autorica voli slikati čarobne atmosfere te mnoge slike imaju pomalo romantičan karakter. Ivanka priznaje da ju privlači slikovitost naših pejzaža. Ona jednostavno i figurativno definira prirodne zakonitosti života i tako pomalo ulazi u povijest ljudskog postojanja. Autorica sada ima veliko znanje, iskustvo, zrelost, spretnost te zadovoljstvo koje ju tjera da ide u likovne avanture i tako otkriva nove ljepote, nove vrijednosti te nove priče i ne misli da je u slikarstvu sve „rečeno“.

Pred plavim marinama, naročito nebom ona stoji zadivljena kao pred „čudom“ života. Posebno cijeni i voli plavu boju kojom dočarava daljinu, zračne perspektive te daje beskonačnost u čarobnom svijetu prirode.

„Božansku prirodu kao i umjetnost treba osjećati i voljeti a ne moraju se razumjeti. Ljudi misle kako je moraju razumjeti. Oni koji pokušavaju objasniti slike mlate praznu slamu“, rekao je Picasso.

Neka Ivanka uživa u čarobnoj prirodi, neka dalje istražuje, studira, mašta, slika i neka obogaćuje svijet oko sebe i našu likovnu baštinu.                                                     

Mr.sc. Vesna Kajić – Lalić, pov. umj.

                                              

Ivanka Pavlic rođena je 31. kolovoza 1962. godine u Zagrebu. Svoje srednjoškolsko obrazovanje završila je u Kemijsko tehnološkom obrazovnom centru „Prirodoslovna škola Vladimira Preloga“ također u Zagrebu gdje i danas radi u laboratoriju škole kao kemijski tehničar. Slikanje voli još od djetinjstva a intenzivnije se njime počela baviti unazad šest godina. Član je hrvatskog društva likovnih umjetnika „Mansarda“ sa kojom je sudjelovala na nekoliko likovnih kolonija i više skupnih izložbi. Sudjelovala je na „Izložbi amatera Hrvatske“ u muzeju Križevci koja je bila u organizaciji Hrvatskog sabora kulture gdje je postigla zapažene rezultate. Bavi se još i ukrašavanjem vaza dekupažom, akrilom i herbarijem.

fotografije s otvorenja izložbe snimio Čedomil Gros

Organizator izložbe: 

Skip to content