NIKOLA TOKO BANOVIĆ

Transparentismo Montenegrino – 7. 2. – 24. 2. 2011.

Transparentismo Montenegrino

„… Na isteku stoljeća, trajanje modernog izraza, moderne likovne elokvencije, kad je izgledalo da je rečeno sve sto se imalo i što se može reći tim formama ispoljavanja duhovnosti, kad se vidljivo primjećivao zamor i posustalost likovnog jezika i modernog slikarstva, javlja se – NOVA ENERGIJA – otkriće i inovacija koju donosi crnogorski slikar Nikola-Toko Banovic.

Banović dolazi gotovoreći, kao ostvarena anticipacija one stvaralačke individualnosti čiju pojavu ingeniozno predviđa Vasilij Kandinski u traktatu o duhovnom u umjetnosti.

Pojava ovog slikara obilježen je jednim domaćim čudnim obrtom u našoj kulturnoj tradiciji. Sve do Nikole Toka Banovića oni crnogorski stvaraoci koji su iz pečalbe, iz svijeta, donosili priznanja bili su pod tim odličjima osobito poštovani i cijenjeni i kod kuće. U slučaju slikara Banovića svijet je (i to onaj elitni, najkvalificiraniji za vrednovanje umjetničkog stvaralaštva) došao u Crnu Goru i ovom umjetniku ,,na noge“ donio najblistavije priznanje.

Nikola Toko Banović je otkrio novu slikarsku tehniku koja otvara neograničene mogućnosti, umjetničke artikulacije svih vidova duhovne energije – novim likovnim jezikom. Ilustracije radi, evo o tome nekoliko ocjena koje su o njegovom otkriću i djelu ustvrdili neki eksperti Europske Akademije, likovni i književni kritičari (U.E.C.A.L. – Unione Europea Critici D’arte e Lettere ).

AKADEMIK WALTER WELKOM – NJEMAČKA
„Izuzetna inventivnost tehnike… Zahvaljujući neopipljivoj velaturi, ostvarenoj do sad nepoznatim sistemom slikanja, daje njegovim slikama apsolutnu autorsku osobnost.“

AKADEMIK ERIK SMITH – ŠVEDSKA
„Slikarska tehnika izuzetne snage… likovnu temu čini gotovo neukrotivom… Transparentnost, ostvarena tom autentičnom Banovićevom tehnikom, pojačava vizualnu senzaciju imaginarne transfiguracije.“

AKADEMIK FRANC BEKTAHENC – BELGIJA
„Transparentna tehnika Toka Banovića nije do sad bila poznata… predstavlja izuzetnu metodološku inovaciju modernog disponibiliteta. To čini djelo ovog crnogorskog umjetnika korpusom sasvim autentičnog identiteta.“

PROFESOR CARLO SAVINI, PREDSJEDNIK U.E.C.A.L. – ITALIJA
„Ekspertna ocjena bila je jedinstvena da posebnu pažnju zaslužuje specifična Banovićeva slikarska tehnika transparentnosti… koju je ovaj slikar krajnje individualizirao. Perceptivni efekat – mekoća prelaza između ambijentalne figuralnosti i njene transpozicije kao i kod ljudskih portreta daje istovjetne rezultate i potvrđuje potpunu originalnost i stvaralačku osobnost ovog umjetnika.

Nikola Toko Banović rođen 1952. na Cetinju Završio je grafički zanat. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1985. godine. Izlagao je na nekoliko samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja. Živi i radi u Podgorici. 

Samostalne izložbe:
1982. Titograd Dom Omladine, Titograd 
1989. Galerija Arkada, Budva 
1989. Dom kulture, Kotor 
2002. Galerija Centar, Podgorica
2005. Gradska galerija, Sveti Stefan
2011. Galerija Vladimir Filakovac, Zagreb

fotografije s otvorenja izložbe snimio Željko Šturlić


(iz knjige dojmova)

Skip to content