MONIKA MEGLIĆ i MELINDA ŠEFČIĆ

Karneval paralelnih svjetova – 23. 2. – 18. 2. 2015.


Melinda Šefčić

Karneval paralelnih svjetova

Izloženi radovi Monike Meglić odraz su njezinih mitologija kojima samoj sebi tumači bit postojanja uvijek na granici između stvarnog i nestvarnog, živog i neživog. Prihvaćajući formu svojevrsne likovne mitološke pripovijesti, njezin se lik pojavljuje u ulozi pripovjedačice kao i protagonistice radnje, time potvrđujući autentičnost i osobnost prikazanog. U tom magijskom svijetu priče, zamisli i predodžbi utisnut je ključ praiskona naše podsvijesti. Njime, Monika Meglić postavlja egzistencijalna pitanja nudeći nam začudne zaplete o ljudskoj prirodi, prolaznosti života, zagonetnosti smrti i jedinstvenosti prirode. Cikličnost uništavanja i obnavljanja, baš poput života ili godišnjih doba, smješta u osobitu prirodu individualnog etnološkog folklora koji je ovdje više od kulise. Riječ je o prirodi koja komunicira te potencira misao o moćnoj stalnosti mijena te našoj pripadnosti, ovisnosti i prožimanju s prirodom. Okolina je to životnih i sasvim osobnih svetkovina gdje Monika Meglić živi, propituje, otkriva i razaznaje. U tom autentičnom svijetu ona razgovara s pticama, druži se s jelenom (postaje jelenom), sudjeluje u seoskoj svakodnevici i pritom se poistovjećuje sa svojim likovima. Stavljanjem maski na njihova lica progovara o dvojnosti i paralelnosti brišući time vrijeme između dvaju svjetova vlastite zbilje. Tradicionalne maske su ovdje ujedno i osobne koje prikrivaju i transformiraju uvijek u konačnici čineći cjelinu potpunom.

Melinda Šefčić svojim duhovnim maskama konstruira izraze vlastitog bića. U tom procesu stvaranja osvještava svoje transformacije, mijene i razvoje ujedinjavajući prošlost sa sadašnjošću. Odrazi su to slojevitosti osjećaja i događaja koji zrcale ono posve osobno, iskustveno i spoznajno. Maske su stoga prikazi jedinstva različitosti, svojesvrsni dnevnici bilježenja i osvještavanja vlastitog. Melinda Šefčić prepušta se intuitivnom traganju i svjesnoj analizi zarobljavajući trenutak na površinama prikazanog. Iza vidljivog; iza maski postoji cijeli promjenljivi svijet koji reflektira ono unutarnje mijenjanjući boje i oblike. Svjedočimo tako tom osobnom karnevalu pod maskama životnih ceremonija gdje zatičemo obredni ples. Njime, Melinda Šefčić potvrđuje simboličko tumačenje ritualnog prizivanja onog unutarnjeg i prirodnog kao i oslobađanja od materijalnog i vanjskog. Inicijacijski je to ples u kojemu ritam tijela ruši granice ujedinjujući prostor i vrijeme u trenutku slobode. Žive maske svojstvenih autoportreta Melinde Šefčić ili pak obredni ples iskonske spiritualnosti smrtnika (ili bogova) otkrivaju i ujedno naslućuju paralelne svjetove dvojnosti svakog od nas.

Predstavljeni radovi akademskih slikarica Monike Meglić i Melinde Šefčić prikazuju svakodnevne pozornice na kojima su gluma, scenski nastupi i plesne koreografije intuitivno inscenirane. Sasvim osobne kostimografije maski izmjenjuju se iz čina u čin, ogledajući se u svojoj grotesknosti i intrigantnosti vlastitih tumačenja. Sudjelujemo tako u slojevitim scenografijama izloženih radova postajući svjesni stalnosti životnog karnevala i svih njegovih skrivenih i otkrivenih značenja.

Marijana Paula Ferenčić


Monika Meglić

Monika Meglić rođena je 1987. godine u Zagrebu. Godine 2005. završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti na kojoj diplomira 2010. godine, u klasi prof. Duje Jurića. Sudjelovala je u realizaciji mnogobrojnih projekata na području mozaika, vitraja i street arta. Od 2011. godine članica je HDLU-a.

Samostalne izložbe:
2014. Izložba slika, Galerija Izlog, Društvo tjelesnih invalida, Zagreb                                                             
2014. Boonika, Zagreb                                                                                                                                               
2014. 180×180, Greta, Zagreb                                                                                                                                   
2013. Akvareli, Galerija Kristofor Stanković, Zagreb                                                                             
2013. Ženski autoportreti – Upisivanje tijela, 22. Kastafsko kulturno leto, Galerija Sv. Trojice, Kastav                                                                                                         
2013. Vip klub, Zagreb                                                                                                                                              
2011. Napretkov kulturni centar, Zagreb                                                                                                                 
2011. Zavičajni muzej, Novigrad


Monika Meglić


Melinda Šefčić

Melinda Šefčić rođena je 1986. godine. Diplomirala je na diplomskom studiju slikarstva 2012. godine u klasi prof. Zoltana Novaka. Trenutačno je na trećoj godini doktorskog studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu pod vodstvom mentora red. prof. Zlatka Kauzlarića-Atača i dr. sc. Josipa Jankovića. Živi i radi u Zagrebu.

Samostalne izložbe:
2014. Melinda Šefčić, Boonika, Zagreb                                                                                                                 
2014. 180×180, Galerija Greta, Zagreb                                                                                                          
2013. Transformacije identiteta, NANO Galerija, Zagreb                                                                            
2013. Ženski autoportreti – Upisivanje tijela, 22. Kastafsko kulturno leto, Galerija Sv. Trojice, Kastav                                                                                                         
2011. Prolećna izložba 11, Subotica, Republika Srbija                                                                                    
2009. Crtež jednog trenutka, Subotica, Republika Srbija

fotografije s otvorenja izložbe snimio Čedomil Gros

Skip to content