DORA BOSNER

Miris ljeta – 2. 2. – 19. 2. 2015.

Kraj lipnja prošle godine bilo je pravo vrijeme za lutanje fotoaparatom po otoku Ugljanu, Pašmanu i gradu Zadru. Naša mala skupina: Antonija, Dora, Ines, Lara, Marija i ja, kao njihov voditelj, hrabro smo se uputili otkrivati prve kadrove svojim fotoaparatima, zapravo učiti fotografirati, pokušati se lijepim i dobrim kadrovima slikovito izraziti u prelijepom otočnom prostoru.

Predvodeći djevojke pokazivao sam im kako pronaći kadar i snimiti dobru fotografiju. Sve kadrove sam im odabrao, pokazivao, uokviravao pokazujući prstom, pa skretao pozornost na svjetlo, kut snimanja i tako redom. Djevojke su, kao i ja imale identične motive, a opet ponešto različite svaka pojedinačno. Dora se u toj skupnoj igri kadriranja ponešto više isticala tankoćudnošću, smirenošću i vođena dobrim osjećajem u zadanom prostoru slagala je dobre snimke bez obzira na zadanu temu, poput fotografiranja brodova i brodica, ribarskih mreža, surog kamena, ulica u Zadru i njegova čuvenog zalaska sunca, kupača na plaži, raznih urbanih detalja i zahtjevnog fotografiranja portreta.

Naša cijela foto družina odlično je svladala prve i najvažnije „klikove” fotografije, a Dora će vam to svestrano pokazati na svojoj prvoj samostalnoj izložbi pod nazivom „Miris ljeta”

Čestitam, Dora!

Senko Sorić, voditelj foto tečaja u Preku, Ljeto 2014.

Dora Bosner voli fotografiju na jedan svoj osebujan način. Njezina se predanost

fotografiji prvenstveno iskazuje u originalnom odabiru motiva koji se po svojoj posebnosti moraju svidjeti mnogima. Očito je vrlo talentirana, jer njena fotografija ima umjetničku vrijednost.

U doživljaju fotografije njezin odabir kadra i njezin kvadratić izdvojen iz stvarne slike

pokazuje osobnu kvalitetu viđenja onoga što drugi ne zapažaju. Fotografije su joj likovno snažne, odabrani motivi pružaju harmoniju boja i ploha te sklad i mir. Ona nas tim odabirom zaustavlja pred svakom fotografijom upozoravajući nas na svoj talent i mladenačku osobnost. Fotografija je primijenjena umjetnost, u prvom redu dokumentarna, jer nam pokazuje mnogo više nego sam opis nekog događaja. Kaže se da je fotografija tisuću riječi jer nam pruža mogućnost sjećanja i ponovo proživljavanje događaja. U tom proživljavanju naviru sjećanja, a asocijacije i emocije nas vraćaju u doba nastanka doživljenog. Fotografija se svrstala u umjetnost jer neki ljudi, svojom kreativnom mogućnošću i talentom, znaju “urediti” svoje duboko proživljeno viđenje svijeta u svoj ljepoti prikazanog. A to očito Dora Bosner može.

Višnja Serdar, fotografkinja

Dora Bosner rođena je 1998. u Zagrebu. Polazi drugi razred III. gimnazije. Osim fotografijom, u slobodno vrijeme bavi se čitanjem i pisanjem na hrvatskom i engleskom jeziku. Voli kuhati, putovati i upoznavati različite ljude i kulture. Ovo joj je prva samostalna izložba.

fotografije s otvorenja izložbe snimio Čedomil Gros

Skip to content