NOVI SVJETOVI U PAPIRU

Izložba Hrvatskog origami društva – 5. 12. – 4. 12. 2016.


Sanja Srbljinović Čuček

NOVI SVJETOVI U PAPIRU

Tomoko Fuse, svjetski čuvena japanska origami umjetnica, u svom televizijskom intervjuu kaže: Origami mi je pokazao prelijepi svijet… Origami znači savijanje papira. Bez papira ništa ne dolazi. Neki ljudi kreiraju u računalu, bez papira. Ali papir je važan… Ponekad su samo jedan ili dva nabora najljepši… Origami nije kreiranje, već otkrivanje.

Naše ideje u papiru dolaze upravo tako – iz dijaloga ruku i papira. U igri ruku i nabora otkrijemo neki novi oblik, istražujemo mogućnosti, tražimo ljepotu i mudrost. Uglavnom samouki, učimo iz knjiga, s interneta, povezujemo se s origami umjetnicima svijeta. Publiciramo radove u svjetskim origami časopisima, knjigama. Izlažemo na domaćim i

stranim galerijskim i muzejskim izložbama. Među sobom dijelimo inspiracije, ideje, otkrića. Otvara nam se, kako kaže francuski TV dokumentarac Xaviera Vivesa – svijet nabora. A taj svijet dotiče sam vrh moderne znanosti i umjetnosti.

Od 50-tih godina XX. stoljeća na ovamo, origami je iz tradicionalnog umijeća prerastao u svjetsku kreativnu avangardu, s vrtoglavo rastućim brojem novih modela i

primjena. Ipak, tradicionalna percepcija origamija je još uvijek toliko jaka, da mnogi kad vide modernu skulpturu od presavijenih nabora papira, ne mogu prihvatiti da je i to origami. Za neke je origami matematika pa je i sve što prikazuje geometrijske likove jednako origamiju. Ni to nije sasvim točno. Bit origamija je transformiranje ravne površine papira, bez rezanja i lijepljenja u novu formu. Za razliku od tradicije, koja se drži uobičajenog i poznatog, moderni origami propituje nove forme, materijale i tehnike. Principi naučeni na ravnoj plohi papira nalaze primjenu od nanotehnologije i medicine do dizajna, arhitekture i svemirskih istraživanja. Umjetnost i znanost se isprepliću i nije nimalo čudno da origami umjetnik nađe posao u nekom istraživačkom laboratoriju, niti da znanstvenik krene putem origami umjetnosti, poput našeg zagrepčanina dr. Gorana Konjevoda, svjetski uglednog origami umjetnika. Više o njemu možete pročitati na organicorigami.com. Izložbama umjetničkih radova u papiru sve češće vrata otvaraju renomirani muzeji i galerije svijeta. Pred dvije se godine Povijesni muzej u Zaragozi, Španjolska, odlučio posvetiti samo origami umjetnosti. Tako je nastao EMOZ, prvi europski origami muzej. Nimalo čudno, jer su upravo Zaragoza i Španjolska začetnici europske tradicije savijanja papira.

Gruzapa, Zaragoza, prvo je moderno origami društvo, osnovano 1947, a španjolska tradicija izrade papira seže još u 11. stoljeće kad su Arapi donijeli papir u Samarkand. U Europi je papir služio za pouku, zamatanje i zabavu, dok je na Istoku bio i dio dvorske etikete. Možda upravo zato, između 40-tak svjetskih origami društava iz cijelog svijeta, jedino Japan ima akademsko origami društvo koje se bavi umjetničkim i znanstveno inovativnim stranama origamija, izdaje čuveni časopis Tanteidan. Ovo je doba interneta i socijalnih mreža. Nadamo se da ćemo ojačati i proširiti našu origami mrežu na dobrobit i veselje pojedincu i zajednici. Na kraju još jednom želimo svima zahvaliti za današnji susret i pozvati vas da zajedno savijamo nove ideje u papiru.

Sanja Srbljinović Čuček
predsjednica Hrvatskog origami društva


Igor Petlevski


Zdenko Lanović

Izlagači:
Božo Cicvarić, Biljana Knebl, Zdenko Lanović, Igor Petlevski, Katarina Potaček, Sanja Srbljinović Čuček, Želimir Zlatić.


Želimir Zlatić

fotografije s otvorenja izložbe snimio Čedomil Gros

Skip to content