GENERACIJA 1992.

10. 5. – 16. 5. 1999.


Marijana Galović

Generacija 1992. 

Kako objasniti ovo neobično i toliko ugodno iznenađenje koje nam je priredilo trinaestoro mladih autora, ponovo se okupivši na zajedničkoj izložbi sedam godina nakon mature na slikarskom odsjeku ŠPU?

Što ih to čini koherentnom grupom kada su njihovi izričajni duktusi na prvi pogled toliko različiti?

Dio odgovora na ova pitanja možda treba naći u šarmantnorn optimizmu i neusiljenoj lakoći kre­acije – osobinama koje ih već sada razlikuju od mnogih njihovih kolega. No ono što je nedvojbeno još i važnije i što ih izdvaja ne samo iz njihove generacije već i iz cjelokupnog ozračja koje vlada u našoj kulturi i umjetnosti je to što su imali hrabrosti uzeti sudbinu u svoje ruke. Izabrali su tako put iskrenosti, ustrajnosti i vjere u sebe – vrednota koje im je usadio njihov profesor Duško Malešević, a koje je svatko ponaosob, napustivši srednjoškolske klupe, razvijao na svoj, prepoznatljiv i originalan način.

Ponovnim okupljanjem i međukomunikacijom na likovnoj razini uspjeli su ovaj pristup uzdići na razinu koncepta beskompromisne i vedre konstruktivnosti. Pokazali su nam tako svojom estetikom i etikom da je unatoč svim duhovnim devalvacijama još uvijek moguće rubom ovog stoljeća hodati bez negativnih primisli – uspravno i slobodno.

Ante Vranković


Boris Kugler


Dorica Matjan


Aljoša Basarić

Fedra Balen rođena je 1974. godine u Splitu. Godine 1997. diplomirala je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Trenutno je studentica na muzičkoj akademiji u Zagrebu, odsjek harfa.

Aljoša Basarić rođen je 1973. godine u Zagrebu. Godine 1997. diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Vasilija Josipa Jordana.

Ana Marija Franić rođena je 1973. godine  u Zagrebu. Apsolventica je povijest umjetnosti i etnologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Marijana Galović rođena je 1973. godine u Zagrebu. Godine 1997. diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Vasilija Josipa Jordana.

Krešimir Kapulica rođen je 1972. godine u Zagrebu. Godine 1998. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Ante Kuduza, grafički odjel.

Boris Kugler rođen je 1974. godine u Zagrebu. Godine 1993. studirao je na Senior Collage Ballyfermot u Dublinu, Irska. Godine 1997. diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Vasilija Josipa Jordana.

Nikša Lalin rođen je 1972. godine u Zagrebu Godine 1999. diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Đure Sedera.

Dorica Matjan rođena je 1973. godine u Zagrebu. Godine 1997. diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Vasilija Josipa Jordana.

Tajana Pervan rođena je u 1973. godine Zagrebu .Trenutno je student na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu i na Institutu za kršćansku duhovnost u Zagrebu.

Petar Šalić rođen je u 1973. godine Zagrebu. Godine 1997. diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Vasilija Josipa Jordana.

Svebor Vidmar rođen je 1973. godine u Zagrebu. Godine 1999. diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, nastavnički smjer, slikarski odjel, u klasi profesora Miroslava Šuteja.

Anastazija Vunduk rođena je 1973. godine u Zagrebu. Godine 1999. diplomirala je na Scuola per mosaico, Spilimbergo u Italiji.

Ivan Zafranović rođen je 1973. godine u Zagrebu. Student je četvrte godine grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Miroslava Šuteja.


Petar Šalić


Fedra Balen


Tajana Pervan


Nikša Lalin


Svebor Vidmar


Anastazija Vunduk

Skip to content