JASNA FRIŠČIĆ

20. 3. – 31. 3. 1974.


(naslovnica kataloga)

Na tragu epske analitike

Ovo je prva samostalna izložba Jasne Friščić i što reći a da mi ne bude pripisano kako iznosim pogled na autoričin razvoj koji ne trpi prigovora!? Drugim riječima: kako pristupiti mladu slikaru da se pritom ne učini pogreška krive procjene, kako bi eventualno bila od neprimjerena usmjerenja!? To je, dakako, opće mjesto, no uvijek iznova aktualno, pogotovo kad je posrijedi prvi nastup.

Zadržimo se na evidentnosti. U slučaju Jasne Friščić nedvojbenoj je da izložbeni niz crteža – njih 16 u tušu i peru i pet u boji, flomasteru i voštanim pastelom – već definiran u rukopisu i da unutar toga rukopisa prepoznajemo isto tako definiranu tematiku: slobodno oblikovanje arhitektonički shvaćenoga pejzaža s jasno izraženom asocijacijom na ljudski lik; jedanput čitljivije, drugi puta kao izgubljeni sklop u daleko odmakloj (umjetničkoj) transformaciji. I zatim, takvo nastojanje u crtežu koji gradi, slaže, organizira asocijativni krajolik, a u drugoj fazi, na drugome crtežu – mislim da je ta dvostruka tendencija uočljiva i na dubrovačkoj postavi – rastvaranje, razgrađivanje, pogled unutra. Veza je sad čvršća, sad labilnija, no unutar naznačene metafore kreće se autoričin interes i od izložaka do izložaka pratimo tek psihologiju inačice.

Je li ova izložba naznaka budućeg rada Jasne Friščić!? Ograđujemo se od prognoza. Na nama je da damo podršku, da prihvatimo kreaciju jedne epske analitike, razaznajući kako apstrahiranje nije ovdje svrha sebi, već težnja kao univerzalnijemu iskazu, što očito počiva u temperamentu.

Josip Škunca

Jasna Friščić rođena je 1941. godine u Zagrebu, gdje je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti, 1965. godine, na slikarskom odjelu Otona Postružnika. Poslije Akademije nastavila je studij grafike u specijalki Marijana Detonija. Bavi se grafikom, crtežom i opremom knjiga. Od 1966. godine skupno izlaže na svim izložbama HDLU-a u Zagrebu, Splitu, Beogradu, Vinkovcima; na III. i IV. zagrebačkom salonu; na II. Salonu mladih (Zagreb); na Aukciji lige za borbu protiv raka te na Jugoslovenskoj izložbi grafike 1971. u Tunisu, Maroku i Mongoliji.


(iz knjige dojmova)

Skip to content