IVO FRIŠČIĆ

Prodor crte – 28. 1. – 10. 2. 1972.


(naslovnica kataloga)

Drzoviti prodori Friščićeve vrte

Ovaj mladi slikar je avanturist. Ivo Friščić je lutalica, nomad, on je skitnica izgubljen među stvarima, za koje čovjek jedva da bi pomislio da su vrijedne slikarskog opažaja. Što se, naime, može dogoditi s telefonom? Što izvući iz pisaćeg stroja? Napokon i ta kralježnica. Kakva je sad to anatomija? Kakvo je zadovoljstvo slikaru da se nosi raščlamaba koještarija, da čeprka po utrobi mehaničkih pomagala, da se igra crtom-skalpelom?

Ono što je običnu smrtniku vrijedno prezira, zagolica čovjeka od duha. Tamo gdje se naoko ništa ne događa, umnik otkriva svjetove. I možda je vrijednost drzovitih Friščićevih prodora (na rubu tehnicističkog poimanja) u smjelu pokušaju da otkrije poetske naboje u predmetima svakodnevne uporabe, u otuđenom svijetu mehanike. Tonskom lirskom crtom, u konstruktivističkom spletu, žarom fluorescentnog cinobera…

Josip Škunca

Ivo Friščić rođen je 1937. godine u Velikom Korenovu kraj Bjelovara. Na slikarskom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1965. godine. Studije nastavlja u Grafičkoj specijalki profesora Marijana Detonija. Sada je suradnik Majstorske radionice slikara Krste Hegedušića i tehnički urednik zagrebačkog izdavačkog poduzeća Naprijed. Izlagao je na nekoliko samostalnih i skupnih izložbi. Godine 1969. dobitnik je Nagrade za slikarstvo na II. Salonu mladih u Zagrebu, a 1971. Nagrade za slikarstvo na VI. Bienalu mladih u Rijeci. Godine 1971. dobitnik je Nagrade SKOJ-a za slikarstvo na IV salonu mladih u Zagrebu.


(iz knjige dojmova)

Skip to content