DIMITRIJE DIMITRIJEVIĆ

Crteži –  23. 3. – 3. 4. 1973.


(naslovnica kataloga)

Struktura u gibanju

Između Linoreza iz 1962. do Kocke u gibanju puno desetljeće starije tvorevine koja već teži stanovitoj egzaktnosti, prostire se podsvjesna Dimitrijevićeva traka beskonačnih struktura i trajnoga gibanja. Beskonačna traka uozbiljuje težnju. Dogodio se napokon umjetnički čin, u kojem je stvaralački impuls dosegao valjanost svjesno oblikovanoga manifesta. Amorfno se strukturira u gibanje (forme), naznake bujaju u određeni tijek stvari, prepoznaje se svjetonazor rafiniranoga senzibiliteta.

Kocka u gibanju obična je logika unutar Dimitrijevićeva umjetničkog interesa. Drukčije nije ni mogao. Red mu se nametnuo kao nužda, gibanje ište organizaciju, prvotna je čestica evoluirala u smišljenu crtu. On prepoznaje svijet u kojem živi i ne zazire od mišljenja o tehničkome. Suhoću pak, kao i stanovitu otuđenost tehničkoga, prevladava (pomiruje) ekspanzijom forme, izravnom intervencijom. Tako je nastala Kocka u gibanju.

Umjetnost Dimitrija Dimitrijevića bitno demokratična. Nudi se kao predložak za masovno umnožavanje. Kadra je potaknuti koncentraciju, pozvati na misaoni dijalog. Pobudna je u čuvstvu.

Josip Škunca

Katalog djela:
I.-VI. Strukturiranje, 1964., tuš na papiru
I-VII. Znakovi, 1967.-1971., tempera na papiru
I.-IX. Gibanje, 1971.-1973., tuš u boji
Beskonačna traka, 1973., tuš i flomaster u boji/papir
Kocka u gibanju, 1973., flomaster u boji/drvo

Dimitrije Dimitrijević rođen je 1937. godine u slavonskoj Požegi. Školu primijenjene umjetnosti završio je 1958. godine u Zagrebu. Izlaže od 1969. godine.


(iz knjige dojmova)

Skip to content