BOŽIDAR KATIĆ

Likovni život Dubrave / Individualna mitologija – 10. 6. – 30. 6. 2011.

INDIVIDUALNA MITOLOGIJA

Božidar Katić multimedijalni je umjetnik koji ne profilira svoje stvaralaštvo unutar definiranih likovnih kategorija, već u svojoj praksi sjedinjuje raznovrsne smjernice umjetničke produkcije. No, ovom diplomiranom grafičaru po vokaciji, crtež je usađen kao mentalna činjenica – instrument koji mu dopušta opojnu slobodu istraživanja neobuhvatnih polja podsvijesti.
Suvišno je naglašavati vrijednost crteža kao temeljne likovne discipline koja i u suvremenom kontekstu besprijekorno potvrđuje svoju golemu povijesnu reputaciju. Crtanje je kanaliziranje energije, proces raspetljavanja odnosa likovnog jezika i iskustva  transponirana ideja koja uz pomoć inventivnih autorskih inačica ističe neiscrpan potencijal ovakvog vizualnog izražavanja.
Na samostalnoj izložbi u Galeriji Vladimir Filakovac, Božidar Katić izlaže dva ciklusa crteža, a oba započinju praznom plohom, idejom, znakom i linijom koja mu omogućuje postupno modeliranje fluidnosti vlastite mašte.
Tijekom 2009. godine, u crtačkom bloku kojeg uvijek ima uza se, pomoću inventivne moći vlastitog duha, koji uz suradnju ruke, srećom, nije ostao zarobljen u unutarnjem metežu, na bijelom se papiru otkriva slikovit niz začudnih likova. Čudnovate figure građene su linijama, stvarane su oblicima kojima se materijalizira forma, uz fragmente boja, ali na kojima boja i crtež nisu u rivalstvu, nimalo ne umanjuju izražajnost crteža, već ga dodatno naglašavaju. Crteži, obogaćeni izvučenim konturama, grafizmima, šrafurama, tvore plastični fenomen transponirane ideje umjetnikove mašte.
Svoj crtački izraz Božidar Katić gradio je temeljito i ta se značajka može iščitati i u radovima nastalim godine poslije, kada ostvaruje ciklus na tamnoj podlozi (platno, karton, drvo), na kojima uspostavlja nove strukture linija pa stvara složeno likovno tkivo usitnjene mreže vizualnih senzacija. Umjetnik pristupa svojim radovima s potrebom pročišćenja, njegova mašta bez napora prekoračuje granice i oslobađa podsvijest iz koje izranjaju upečatljivi motivi – himerični likovi koji posjeduju snagu snoviđenja, a čiji se unutarnji svjetovi, unutar prostornih okvira, odražavaju na površini intenzivnim akcentima neobičnih materijala (akril, žarki flomasteri, zlatni listići). Kako umjetnik slojevito ispunjava šaroliku lepezu likova, tako bi se iz svakog pojedinačnog djela mogla iščitati posebna priča natopljena slojevima značenja. Olovka i boja su njegova pomagala za izražavanje vlastite, individualne mitologije.
Naš um, naša čula i moć suđenja kao da su ogrezli u navici da uspoređuju fantaziju sa stvarnošću. Zaključak koji se nametne pretendira na neodrživost fantazije, u korist stvarnosti i zbilje. No, likovni rukopis Božidara Katića, uz povlasticu znatiželje, ne priznaje zbilju kao stilsku odrednicu.

Matea Kolendić


Božidar Katić rođen je 1983. godine u Zagrebu. U rodnom je gradu završio Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna 2002. godine i diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti, smjer grafike. Tijekom 2005. i 2006. godine boravio je na studijskoj razmjeni u Likovnoj akademiji u Bratislavi (Slovačka). Član je udruge Dopust, te se bavi organiziranjem festivala Dopust, odnosno Dana otvorenog performansa u Splitu. Član je HDLU-a u Zagrebu. Bavi se crtanjem, ilustriranjem, grafikom, slikarstvom, kiparstvom, performansom i grafičkim dizajnom. Izlagao je na nekoliko skupnih i samostalnih izložbi, izvodio javne instalacije i performanse. Autor je dvaju javnih skulptura u Hrvatskoj i BiH. Godine 2009. dobitnik je Nagrade 43. zagrebačkog salona mladom umjetniku do 35. godina života za projekt Playground ver. 0.175.

Izložbe:
2004. Pasionska baština, Galerija Kristofor Stanković, Zagrebu
2005. Velesajam kulture, Studentski centar, Zagreb
2006. Pasionska baština, Galerija Kristofor Stanković, Zagreb
2006. ADISTIA, groupa ADISTIA, Zrinjevac, performance
2006. 8. salon mladih, Dom HDLU-a, Zagreb
2006. Fragile, Ivanić grad (Croatia), javna skulptura
2007. Prolaznik, Brčko distrikt (BIH), javna skulptura
2007. Projekt Sectart (Tetreterratron), groupa ADISTIA, Galerija VN, Zagreb, performance
2007. Martyred, DIKK, Pula, instalacija u javnom prostoru
2007. 20 posto kraća misa, Galerija SC, Zagreb, multimedijalna instalacija
2008. Kupujmo hrvatsko, Dopust – Dani otvorenog performansa u Splitu, performance
2008. Kupujmo hrvatsko, 29. salon mladih, performance
2009. Playground ver. 0.175, 43. zagrebački salon, instalacija u javnom prostoru
2009. Ispričavam se, Dopust 2 – Dani otvorenog performansa u Splitu, performance
2009. Muzej kvarta Travno, Scena Travno Zagrebačkog kazališta lutaka
2009. Crvena zona, Max art fest, intervencija u javnom prostoru
2009. Čipka, Muzej kvarta Travno, Novi Zagreb – Travno, intervencija u javnom prostoru
2009. Čipka, Dom HDLU-a, intervencija u prostoru
2010. Nisam dugo crto, 45. zagrebački salon
2010. Posljednja večera, Vstop prost, Celje, Slovenija
2010. 4T-shirt, 30. salon mladih, Zagreb
2010. Pozdrav iz Zagreba, Dopust 3, Split
2010. Spomenik suhozidu/suhozid od leda, Subart, Ražanj
2010. Spomenik suhozidu, Subart, Ražanj
2010. 1958-2010, Galerija VN, Zagreb
2010. Mali formati, Galerija Marisall, Zagreb
2011. OpSjene ver. 1.0, Abart, Mostar
2011. Drawing outline/suvremeni crtež, Kijev, Ukrajina
2011. U očekivanju/18 rupa, Dopust 4, Dubrovnik
2011. Futurepast, Skopje, Republika Makedonija
2011. Individualna mitologija, Galerija Vladimir Filakovac, Zagreb   

fotografije s otvorenja izložbe snimio Željko Šturlić


(iz knjige dojmova)

Skip to content