ZAGREBAČKIM ULICAMA

15. 4. – 2. 5. 2013.


Davor Curić

Zagrebačkim ulicama

Prolazeći zagrebačkim ulicama uživamo u njihovoj ljepoti i nepredvidivim situacijama koje za nas čine motiv fotografije. Svaki je trenutak jedinstven i neponovljiv. Zato svatko od nas ima mnogo fotografija Zagreba, ali svakim izlaskom u grad bilježi nove crtice iz njegova života.

Zagreb je nekad siv i turoban, nekad obasjan suncem i pun životne radosti, ali je uvijek grad kojega volimo. Slike se nižu u svojoj poetičnosti, od predgrađa prema centru, a iste ulice pružaju svakodnevno nove motive u svojoj interakciji sa ljudima. Prostor, kao statična zadanost, svojom dobrodošlicom prima ljude koji su uvijek novi i neponovljivi u nepredvidivosti situacija koje čine. Ljudi, naši sugrađani i gosti našega grada, čine motive naših fotografija i toliko hvaljen ugođaj Zagreba. Naše su fotografije subjektivno dokumentarne, jer se u njima očituje, uz dokumentarni predložak i osobnost svakoga od nas. Iza svakog ugla može nas dočekati zanimljiv prizor.  Neki zagrebački kvartovi još uvijek  dočaravaju duh prošlosti, kao kontrast modernim zdanjima koja niču svuda oko nas. Naš grad doživljava promjene, kojih smo svakodnevni svjedoci i koje želimo zabilježiti za budućnost, kao što su to činili i mnogi prije nas. U svoje fotografije unosimo sebe, svoju dušu i misli. Promišljajući o svakom motivu, u njega unosimo poetičnost, koja naše fotografije razlikuje od novinske.

U obradi istih motiva, svaki autor se predstavlja na svoj način. U radovima autora izložbe polako se   prepoznaje stil ili fotografski put koji je svatko od nas počeo izgrađivati za sebe i po kojem postaje prepoznatljiv na našoj foto sceni. Kao skupina autora odlučili smo se predstaviti izložbom tematske poveznice ulične fotografije, no istovremeno svaki pojedini autor zadržava svoju slobodu i osobnost u izboru motiva i samih fotografija. Otprilike u istom ozračju istinske radosti i međusobnoga uvažavanja njegujemo naše prijateljstvo, želeći uz dobro druženje, potaknuti i ostale  da se u ova teška vremena krize moralnih vrijednosti vrate svojim snovima i idealima.

Vesna Špoljar


Neda Rački

Popis izlagača:
Davor Curić, Krešimir Mehičić, Jadranko Markoč, Željko Novaković, Neda Rački, Zvonko Radičanin i Vesna Špoljar.


Krešimir Mehičić


Jadranko Markoč


Zvonko Radičanin


Željko Novaković


Vesna Špoljar

fotografije s otvorenja izložbe

Skip to content