NIKA SKENDROVIĆ

Slike i crteži – 23. 1. – 9. 2. 2017.

Slike i crteži Nike Skendrović

Već i prije dolaska u 5. razred, Nika se isticala kreativnošću i darovitošću na likovnom području. Danas, na satovima likovne kulture Nika uvijek iznenadi originalnim rješenjima zadanih likovnih problema.

Voli se izražavati raznovrsnim crtačkim tehnikama, a njezinu pažnju najviše zaokupljuju ljudska lica i pejzaži. Portreti su nacrtani izrazito realistično i nadprosječno vješto u proporcijama s izvrsnim osjećajem za svjetlost i sjenu, posebno ako uzmemo u obzir dob naše mlade autorice. U pejzažima često koristi izmaglice koje djeluju pomalo sneno i mistično, pri čemu Nika stavlja naglasak na tonsko izražavanje koje joj je vrlo svojstveno i prepoznatljivo.

Mlada autorica također nas najviše oduševljava u prikazima konja (njezine omiljene životinje), koje crta kao vrsna poznavateljica anatomije tih prekasnih bića, što samo govori o iznimnom talentu kojeg je usvojila isključivo promatranjem i praktičnim radom.

Uz malu satnicu likovne kulture u školi (17 do 18 puta tijekom školske godine), Nika je dobro je iskoristila mogućnost dodatne likovne izobrazbe u Narodnom sveučilištu Dubrava. Iako su joj radovi većinom nastali u slobodno vrijeme, kod kuće ili na tečaju crtanja i slikanja, Nika i dalje marljivo stvara na satovima likovne kulture u osnovnoj školi Čučerje.

Zahvala ide i njezinim roditeljima koji su prepoznali njezin dar, te je i dalje potiču da ga izgrađuje i usavršava.

Nadam se da će joj ova prva samostalna izložba biti dodatni poticaj za nastavak njegovanja i razvoja svog izuzetnog talenta, pred kojom je svijetla budućnost.

Ksenija Domančić Bajić. prof. likovne kulture

Zovem se Nika Skendrović i imam 14 godina. Rođena sam 30. lipnja 2002. godine jednog lijepog, sunčanog, nedjeljnog dana. Živim u Zagrebu sa svojim roditeljima i bratom. S nama živi i moj pas Stitch koji me svakodnevno uveseljava. Trenutno idem u 8. razred OŠ Čučerje . Najdraži predmeti su mi, naravno, likovni i engleski jezik. Počela sam crtati još u vrtiću. Već tada sam najviše voljela crtati životinje, a posebno konje. Konj je i moja najdraža životinja. Osim životinja obožavam crtati portrete. Najveća želja mi je upisati Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, i postati slikarica, u čemu me podržavaju moji roditelji, brat, šira obitelj i prijatelji.

Nika Skenderović

fotke s otvorenja izložbe snimio Čedomil Gros

Skip to content