IGRE IZA GRANICA

Izložba radova studenata Informatičkog dizajna Tehničkog veleučilišta u Zagrebu – 2. 7. – 26. 7. 2018.


Marsel Ćorluka

Neka igre počnu

Izložba „Igre iza granica“ donosi izbor koncepata videoigara, stripova, plakata i kalendara studenata druge i treće godine Informatičkog dizajna Tehničkog veleučilišta u Zagrebu. Odabrani radovi na kreativan način ispunjavaju nekoliko funkcija u domeni edukacije, informiranja i osvješćivanja opće javnosti, posebno mlađe populacije, o društveno relevantnim pitanjima, pri čemu ujedno služe i kao kritika suvremenog društva, kulturepotrošnje, neodgovornog ponašanja i društvenih nejednakosti, istovremeno naglašavajući društvenu ulogu dizajna. Radovi su nastali kao rezultat suradnje TVZ-a i Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu pod mentorstvom prof. dr. sc. Jane Žiljak Gršić, dr. sc. Lane Peternel i Ulle Leiner Maksan, mag. des., kao dio predaktivnosti Marie S. Curie projekta „Noć istraživača u Hrvatskoj“ kojima su u fokusu društveno relevantne i aktualne teme poput ekologije, održivosti i obrazovanja.

U procesu je stavljen naglasak na interdisciplinarnost, ali i na osobne motive studenata koji su pokazali visok stupanj empatije, senzibiliteta i razumijevanja suvremenih problema vezanih uz održivost,kako prirodne tako i društvene okoline. Ta ideja održivosti prisutna je u dizajnu sve od druge polovice 19. stoljeća i djelovanja pokretača Arts and Crafts pokreta Williama Morrisa, koji je upravo podjednako ukazivao na ekološka i socijalna pitanja onodobnog industrijskog društva. Nekoliko desetljeća kasnije, s druge strane Atlantika,američki dizajner Richard Buckminster Fuller, propituje i kritizira odnose moći i iskorištavanje zemljinih resursa interaktivnom logističkom igrom The World Game. Najradikalniji pristup temi održivosti u dizajnu zasigurno je imao američki dizajner austrijskog porijekla Victor Papanek, čije je djelovanje bilo naročito usmjereno prema kritici (industrijskog) dizajna kojeg definira kao najopasnijom i najodgovornijom profesijom za probleme i opstanak društva u cjelini.Na tom su tragu i radovi studenata Tehničkog veleučilišta, koji na neki način preuzimaju dio odgovornosti i kroz dizajn pokušavaju pronaći odgovore na pitanja i probleme koja postavlja suvremeni tehnološki, društveno-ekonomski i kulturni kontekst. Projektom su objedinjene društveno-humanističke znanosti i dizajn, pri čemu je rezultat odraz upravo tog interdisciplinarnog pristupa (projektu i projektiranju) koji doprinosi razvoju senzibiliteta, razumijevanja, odgovornosti i suradnje. Projekt nije vrijedan samo na razini završnog proizvoda ili njegovog koncepta, nego i na „meta-razini“, jer s jedne strane nastoji približiti društveno-humanističke znanosti studentima, što se pokazuje kao sve više relevantan aspekt visoko tehnološkog društva, a s druge strane otvara vrata u često nevidljiv analitičko-kreativni proces dizajna. U tom je smislu interesantan i sam koncept izložbe koji ne prikazuje „samo“ finalni proizvod, nego i motiv, ideju, probleme i ciljanu skupinu kojoj je proizvod namijenjen.

Koncepti nastali kroz projekt podjednako su usmjereni na globalne probleme (problem onečišćenja,neodrživosti, socijalne nejednakosti, obrazovanje), ali i na specifičnosti lokalnog konteksta (negativne demografske tendencije, odlazak mladih), čime se iščitava sposobnost razumijevanja, detektiranja i otklanjanja problema u širem i užem suvremenom okruženju.Pri tome su primjerice zanimljivi koncepti „Od škole do e-Škole“ koji je zamišljen kao igra namijenjena nastavnicima gdje igrač prolazi kroz proces od izgradnje do upravljanja i razvoja škole i nastavnog sadržaja ili „Budi“, videoigra u kojoj se na dovitljiv način nastoje propitati različiti scenariji u društvenim odnosima. Ova je izložba tek početak i nakon svega, preostaje nam reći: neka igre počnu!

Iva Kostešić, mag. hist. art.


Dawud Albouz

Popis izlagača:
Dawud Albouz, Matijas Bišćan, Marsel Ćorluka, Marko Dijan, Filip Felbar, Andrej Grgić, Alberto Hadžić, Antun Horvat, Marko Kekić, Karlo Dini Kožić, Andrej Kralj, Mislav Major, Marin Mastelić, Tibor Meleš, Zvonimir Micudaj, Ivan Mlinarić, Matija Mravunac, Tihana Nikač, Slaven Olujić, Juraj Pavlović, Tin Perić, Andrej Peša Matanović, Lovro Pleše, Radovan Rus, Ivan Šokić, Davor Zelenbaba

fotografije s otvorenja izložbe snimio Čedomil Gros

Skip to content