JANICA ŠTERC

Pod jednim kišobranom – 13. – 30. 11. 2017.

 

JANICA ŠTERC – POD JEDNIM KIŠOBRANOM

Plodna i produktivna slikarica Janica Šterc iz Zagreba poziva nas na svoju, već 85-tu po redu izložbu slika. Provodni motiv izložbe je kišobran, u skladu s time prevladavajući sujet kiša, voda koja teče, voda koja nas okružuje, prožima i kupa sa svih strana… voda koja nas uvijek podsjeća da je to dominantan gradbeni element našeg tijela, element iz kojeg je potekao život, koji omogućuje život, bez kojeg nema života. Voda nije oslikana samo kroz prikaz kiše, razvodnjeni slikaričin touche, atektonske kompozicije koje teku od kraja do kraja papira, razvodnjena pozadina koja se gubi u lomu svjetlosti kapljica kiše, gradi ove slike tako da nam se pričinja da slike teku pred našim očima. Da sljedeći pogled na istu sliku neće biti isti, da će se na slici promijeniti i otvoriti nov pogled, jedinstven i kratkotrajan poput onog prethodnog. Na jezičnoj razini element vode izjednačavamo s prolaznim, efemernim, nepovratnim pa ćemo reći da i vrijeme teče, a život u njegovoj prolaznosti usporedit ćemo s rijekom.

Kontrapunkt, čvrsta točka koja se suprotstavlja elementu koji teče, je kišobran. Nerijetko postavljen usred kompozicije, učvršćujući svojom simetralom titrajuću površinu slike, kišobran se suprotstavlja elementu vode, kiši koja pada, opet semantički: kišo – bran, ali i koloristički. Crveni ‘šestinski’ kišobran usred sivoplavih tonova sumaglica i prljave kiše grada, nov je element, stran, neuklopljen poput izvanzemaljskog broda koji slijeće u stran okoliš. Ali i kad nije crven, običan, crni kišobran, svojom se čvrstom strukturom, kojom obuhvaća i figure koje se pod njime kriju, suprotstavlja razvodnjenoj strukturi kiše, strukturi koja izobličuje i razvodnjava čak i plavi zagrebački tramvaj. Kišobran šeće i povezuje poznate zagrebačke vizure i motive, Strossmayerovo šetalište, Kamenita vrata, Jelačićev trg, uspinjaču… Ponovno je to prilika da slikarica emanira svoju ljubav prema gradu koji doduše nije njen rodni, ali ga je prigrlila i višekratno oslikala s mnogo ljubavi i osjetljivosti za njegove vizure.

Dr. sc. Zdenko Balog, Križevci

Janica Šterc rođena je 1957. godine u Sisku, a odrasla u Desnoj Martinskoj Vesi. Školu primijenjene umjetnosti završila je u Zagrebu 1977. godine, na Odsjeku grafičkog dizajna, u klasi prof. Zdenka Gradiša, a potom i Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Izlaže od 1982. godine zapažena likovna ostvarenja u tehnikama: ulje na platnu, akvarel, ugljen, tuš, gvaš i pastela. Do sada je imala 84 izložbe slika od kojih 34 samostalne. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i drugih likovnih udruženja. Živi u Zagrebu od 1972. godine.

 

Skip to content