FOTO EX TEMPORE

Fragmenti istarske povijesti i tradicije – 6. 5. – 22. 5. 2013.


Slavica Isovska

FOTO EX TEMPORE – NOVIGRAD

Projekt FOTO EX TEMPORE u organizaciji Zajednice Talijana Novigrad pod vodstvom Mirande Legović,  zamišljen je kao kulturno-turistička manifestacija, koja vrednuje umjetničko viđenje fotografije . Iz značenja latinskog izraza ex tempore (trenutno) proistekla je osnova projekta. Osamdesetak fotografa iz cijeloga svijeta dolazi svake godine krajem rujna na nekoliko dana u Novigrad, koji je baza manifestacije. Sudionici dolaze na poziv i uz prethodnu najavu.
Iz Novigrada, u našoj organizaciji, kreću na izlete po Istri i snimaju na zadane teme. Nakon dva dana snimanja, sudionici odabiru  svoje najuspješnije fotografije, koje su trećeg dana njihova boravka kod nas, isprintane, izložene na panoima na Velikom trgu, žirirane od stručnog žirija, ocijenjene od prisutne publike (vox populi) te glasanjem putem interneta. Istu  se večer, za najbolje ocijenjene fotografije, dodjeljuju vrijedne nagrade.

Prošlogodišnje teme bile su:

SREDNJEVJEKOVNE SCENE ŽIVOTA U SVETVINČENTU

U organizaciji Foto ex tempora, pokušali smo scenografijom i kostimografijom prilagođenom fotografima, dočarati razdoblje, kad je ponosni dvorac  koji krasi centar Svetvinčenta (živopisnog mjesta u unutrašnjosti Istre), doživljavao svoje najbolje dane.

i RIBARSTVO U NOVIGRADU

Već letimični pogled na geografski položaj Novigrada, kao poluotoka okruženog morem i ušćem rijeke Mirne, nameće zaključak da je more novigradskim stanovnicima oduvijek bilo izvor hrane i zarade.
Razglednice su bile jedini  vizualni svjedoci povijesti ovog grada u proteklim desetljećima (od kraja 19.stoljeća do polovice 20.stoljeća). Te najstarije slikovne uspomene, kao i sjećanja starijih Novigrađana, svjedoče o stoljetnom ritualu ispraćaja i dočekivanja ribara, često popraćena burnim emocijama.
Ribarski mol na Mandraču, oduvijek je bilo mjesto gdje su se ribari nalazili, sušili ili krpali mreže i prepričavali ribarske dogodovštine.


Vesna Špoljar


Marijan Blažina

  POPIS AUTORA:
  1. Vesna Špoljar
  2. Julio Frangen
  3. Denis Humić
  4. Ivan Balić – Cobra
  5. Višnja Serdar
  6. Ozrenka Meštrović
  7. Dario Ledić
  8. Darko Merc
  9. Slavica Isovska
10.  Lovro Barbalić
11.  Dean Dubovac
12.  Marijan Blažina
13.  Fabio Damuggia
14.  Jelena Macan
15.  Imrana Kapetanović
16.  Amer Kapetanović
17.  Sulejman Omerbašić
18.  Edin Džeko
19.  Piera Musmanno
20.  Franco Francomano
21.  Alessandro Rovelli
22.  Maurizio Bucciarelli
23.  Franco Farina
24.  Cinzia Nevi
25.  Stefano Muzzarelli
26.  Federico Galli
27.  Igor Opassi
28.  Remigio Gržonič
29.  Rok Dolničar
30.  Niko Sladič


Franco Farina


Imrana Kapetanović

fotografije s otvorenja izložbe snimio Čedomil Gros

Skip to content