VLASTA ŽARA

Pozdrav iz Finske – 10. 6. – 27. 6. 2019.

Nostalgija za hladnim sjeverom

Fotografijom pomno bilježimo različite događaje koje su nam u životu sastavni dio našeg duhovnog i emocionalnog odrastanja. Upravo nas takvi ovjekovječeni prizori potiču da se s nostalgijom prisjetimo svih onih važnih trenutaka koji su nam trajno obogatili životno iskustvo. Najveću promjenu pojedinac doživljava na egzotičnim putovanjima, šireći tako granice poimanja vlastitog svijeta i izlazeći iz ljuštura nametnutih navika i predrasuda. Odmah pri susretu s kakvim drugačijim krajobrazom, duša nam se s radošću otvara, spremna za interakciju sa svim tim vizualnim senzacijama.

Vlasta Žara upravo je jedna od takvih fotografa-avanturista. Ona je svoje oduševljenje i inspiraciju pronašla izvan granica domovine, u dalekoj Finskoj, dokumentirajući s pažnjom, svojim malim fotoaparatom, čuvene znamenitosti i javne skulpture Helsinkija, osnovanog 1550. godine odlukom švedskog kralja Gustava I. Vase. Sam grad smješten je na izrazito razvedenoj obali s više poluotoka, zaljeva i otočića u kojemu živi petina cjelokupnog stanovništva Finske, te ima jednu od najljepših luka u Europi.

U radovima fotografkinje Žare provlači se neobična, prepoznatljiva svijetloplava boja neba koju doslovno možemo osjetiti na vlastitoj koži. Namjerno hladnim i otuđenim pristupom prema snimljenom motivu, autorica ističe sve te posebnosti grada koji se nalazi uz Baltičko more.

Žara u svoje radove ne unosi digitalne efekte, već vlastiti opus temelji isključivo na jasnoći snimljenog motiva, radilo se pritom o arhitekturi centralne željezničke postaje, muzeja, opere, katedrale ili neke stambene građevine. Ljudi su na svim fotografskim slikama doslovno u drugom planu.

Autorici nije strano ni hvatanje detalja s ulica koje nose zanimljivu teksturu, oblik i boju, ne bi li uhvatila srž prepoznatljivog ugođaja, gdje su dani zimi kraći, a ljeti duža zbog svog prirodnog geografskog položaja, tj. blizine Sjevernog pola.

Najveću likovnu dinamiku Vlasta Žara bilježi upravo u fragmentiranim prikazima arhitektonskih zabata sa skulpturalnim dekoracijama na kojima je vidljiva sva ta bogata povijest grada u kojem se isprepliće rusko-švedski utjecaj. Zanimljivi prikazi s ulica svjedoče nam o specifičnoj sredini koja je na uspješan način povezala i pomirila različite tradicionalne izričaje sa suvremenim stremljenjima u arhitekturi. Stoga ne čudi da je upravo početkom novog milenija Helsinki prepoznat i proglašen Europskom prijestolnicom kulture, o čemu svjedoči i ova cjelovita, dokumentaristička izložba Vlaste Žare.

Svebor Vidmar

Vlasta Žara rođena je 1951. godine u Sisku. Osmogodišnje, srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje završava u Zagrebu. Do umirovljenja, u siječnju 2017. godine, radila je kao viši statističar u Državnom zavodu za statistiku, u Sektoru nacionalnih računa, na obračunu tromjesečnog i godišnjeg bruto domaćeg proizvoda i njihovim stopama rasta. Kao zaposlenica Državnog zavoda za statistiku službeno je putovala po cijeloj Hrvatskoj, te sudjelovala na međunarodnim skupovima i seminarima u inozemstvu. Uvijek je na tim putovanjima nosila fotoaparat, pa su nastale fotografije, od kojih je neke i objavila u pojedinim časopisima. Ljubav za fotografiju razvila je još u obiteljskom domu. Prvu stručnu poduku dobila je u foto-sekciji u osnovnoj školi. Kasnije, 1984. godine, upisuje se na tečaj crno-bijele fotografije u Fotoklubu Zagreb kod voditelja Predraga Bosnara. Nakon početnih fotografskih uspjeha, život je autoricu odnio na drugu stranu, pa je uz zaposlenje imala sve manje vremena za klupski rad, no fotografiju nije nikada zanemarila. Članica je Planinarskog kluba Hrvatskog liječničkog zbora i Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske. Živi u zagrebačkoj Dubravi.

fotografije s otvorenja izložbe snimio Čedomil Gros

Skip to content