VESNA PLEŠE

U ritmu grada – 10. 6. – 27. 6. 2019.

Angažirano i osobno

Izložba fotografija U ritmu grada autorice Vesne Pleše, članice Fotokluba Zagreb sastoji se od 41 fotografije s motivima i prikazima najznačajnijih zbivanja i prizora 20-og Cest is d’ Besta, međunarodnog uličnog  festivala, održanog od 27. svibnja do 2. lipnja 2016. godine na zagrebačkim trgovima, parkovima, šetalištima i ulicama. Riječ je o međunarodnoj manifestaciji, koja se održava uzastopce od 1997. godine. Te 2016. godine obilježila je značajan jubilej – 20-godišnjicu osnivanja, s veoma bogatim programom glazbenih, dramskih, likovnih, sportskih i drugih kulturno-umjetničkih događanja.

Od samog početka festivala, odnosno njegova osnivanja 1997. godine, Vesna Pleše prati i svojim fotoaparatom zapisuje mnoga događanja i prizore na njemu, pa je već tada, na jednom od prvih festivala, osvojila u fotografskom natjecanju prvu nagradu u kategoriji portretne fotografije i uz to i praktičnu nagradu – vrijedan fotoaparat. Međutim, valja naglasiti da je njena prava kreativna fotografska aktivnost na proteklim uličnim festivalima započela 2009. godine, odnosno u vrijeme kada su Kraljevi ulice povjerili Fotoklubu Zagreb organizaciju i provođenje prvog javnog fotografskog natječaja i izložbe s motivima, događanjima i prizorima na festivalu pod nazivom Najfotografija Cest is d’ Best.

Njen fotografski angažman narednih je godina bio još veći, kada je organizaciju i provedbu fotografskog natjecanja i izložbe Najfotografija Cest is d’ Best, preuzela skupina entuzijasta, članica i članova Fotokluba Zagreb (Dijana Nazor, Čedomil Gros i Vinko Šebrek) koja od tada kontuirano djeluje unutar organizacijskih i provedbenih cjelina festivala. Naime, rečena skupina članica i članova Fotokluba Zagreb poticajno je djelovala na ostale članove i članice kluba, tako da su oni bili najbrojniji i najaktivniji sudionici natječaja i izložbe Najfotografije i najbrojniji osvajači zavidnih priznanja i nagrada organizatora. Među njima se našla i Vesna Pleše. Tako je na 18-om Cest is d’ Bestu, 2014. Godine, osvojila drugu nagradu za fotografiju I ja to mogu, a 2017. godine na 21-om Cest is d’ Bestu, osvojila je treću nagradu za fotografiju Facepainting, u kategoriji dokumentarne fotografije.

Upravo na festivalima Cest is d’ Besta, odnosno na natjecanju za najbolju fotografiju festivala, Vesna Pleše prepoznata je ne samo kao vjerna fotografska pratiteljica festivala, već i kao autorica posebnog, osobnog autorskog fotografskog i umjetničkog pristupa i izričaja. Na festivalskim priredbama i događanjima ona je svojim fotoaparatom otkrivala i bilježila posebne i zanimljive prizore, događanja, stanja, atmosferu, emocije, pokrete i raspoloženja te simbiozu izvođača programa i brojne publike, spajajući pritom u svojim fotografskim ostvarenjima dokumentarno, stvarno i vjerodostojno s emotivnim, etičkim i estetskim vrijednostima. Njene fotografije na ovoj izložbi spadaju u žanr “life” fotografije, odnosno ulične fotografije u kojima se prije svega traži vjerodostojno zabilježen “odlučujući” trenutak stvarnosti, ali i kreativnost, posebno kompozicija fotografske slike, znanje, etičnost, senzibilitet i osjećanost autora. Upravo te vrijednosti Vesna Pleše ugradila je u svoja fotografska ostvarenja, pa je tako umjetnost, emocije i poruke izvođača programa i ponašanje i razdraganost publike vješto prenijela na svoje fotografije, stvorivši zanimljive vizualne priče i poruke.

Izložba fotografija Vesne Pleše sa 20-og Cest is d’ Besta, ima i svoju dodanu vrijednost, jer se održava neposredno poslije ovogodišnjeg, 23-eg Cest is d’ Besta, priređenog od 29. svibnja do 2. lipnja na zagrebačkim trgovima, ulicama i parkovima. Ovom se izložbom potvrđuje i opravdanost ideje i kontinuiteta ove jedinstvene međunarodne manifestacije, zatim vrijednost i značaj natječaja i izložbe Najfotografija Cest is d’ Best te fotografije kao dokumenta, svjedoka stvarnosti i života, nositelja vizualne priče, poruka i estetskih vrijednosti.

Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP

 

Vesna Pleše rođena je u Rijeci 1955. godine. Diplomirala je ekonomiju. Fotografija joj je već dugi niz godina dragi hobi i sredstvo izražavanja, kojemu se bez obzira na povremene prekide uvijek i redovito s radošću vraća. Sudjelovala je na mnogim natječajnim i skupnim izložbama fotografije u zemlji i svijetu na kojima je osvajala vrijedna priznanja i nagrade. Članica je Fotokluba Zagreb. Živi i radi u Zagrebu.

fotografije s otvorenja izložbe snimio Čedomil Gros

Skip to content