TIFANNY UDRUGA KALA

5. 6. – 29. 6. 2017.


Velimir Išgum

TIFFANY UDRUGA KALA

Tiffany tehnika ima stogodišnju priču. Louis Comfort Tiffany (1848. – 1933.) , iz New Yorka, iz obitelji poznatih draguljara, bavio se umjetničkim oblikovanjem, dizajniranjem stakla. Tiffany svjetiljke ostale su poznate zbog vještine izrade i izuzetnog dizajna.

Njegov moto bio je: “Unoseći ljepotu u svoj dom način je da živite s njom i tako oplemenite svoj život.”
Vodeći se tim motom članovi Tiffany udruge “Kala” već dugi niz godina zanatskim umijećem izrađuju svjetiljke, slike, male ukrasne predmete, nakit.

Tehnika zahtijeva izuzetnu preciznost – raznobojna stakla se režu, bruse, omataju bakrenom folijom, slažu po shemi, spajaju kositrom, patiniraju. U današnje užurbano vrijeme nastoji se pokazati da minuciozan rad poput ove tehnike ima svoje zaljubljenike, jer čarolija stakla je jedinstvena.

Članovi Tiffany udruge “Kala”, koja je proizašla iz TU “Magnolija”, izlagali su u: galerijama “Kristofor Stanković” (2008.), “Zvonimir” u Zagrebu (2009.), KLK u Križevcima (2010.), Terezijani Bjelovar (2010., 2011.), na ” Danima Mihanovića”, Terme Tuhelj (2010), “IDIVA” Varaždin (sajam inovatora 2010, u galeriji “Kupola”, Gradska knjižnica, Zagreb (2010.), i u galeriji “Krsto Hegedušić” u Petrinji (2008. i 2012.).


Zorana Dmitrović

Biografije izlagača:

Zorana Dmitrović rođena je 1953. u Zagrebu, gdje i danas živi. Završila je Prirodoslovno-matematički fakultet, Odsjek geologije. Posljednjih 13 godina izrađuje vitraje – svjetiljke, ogledala, male ukrasne predmete, nakit. Sudjelovala na zajedničkim izložbama Udruge. Predsjednica je Tiffany udruge “Kala“.

Zdenka Kobašlić rođena je 1956. u Zagrebu. Sklonost likovnom izražavanju kao dizajnera interijera, vodi je do večernje slobodne slikarske akademije “Agora”, u klasi akademika Ante Schramadea i Zoltana Novaka, a potom kreće u Likovni centar na Rokovom perivoju na kiparstvo pod vodstvom kipara Nikole Pečka. Otkriva mogućnost izražavanja i u staklu, te završava radionicu Tiffany tehnike u POU Zagreb. Idući i dalje slobodom vlastitog izražavanja, radi uporabne predmete i svjetiljke vlastitog dizajna. Do sada je imala 3 samostalne (Zagreb, Slavonski Brod, Jadranovo), osam skupnih izložbi s članovima udruge “Magnolija” i prisustvovala na svim izlaganjima Tiffany udruge “Kala”.

Velimir Išgum rođen je 1946. godine u Vinkovcima. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Zagrebu. Diplomirao je i doktorirao na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Većinu radnog vijeka proveo je u Klinici za neurologiju KBC Rebro kao biomedicinski inženjer, a kao docent i viši znanstveni suradnik predavao je na FER-u, te na Medicinskom fakultetu i doktorskom studiju Jezik i kongnitivna neuroznanost u Zagrebu. Od umirovljenja amaterski i iz hobija bavi se izradom predmeta i slika u Tiffany tehnici. Sve znanje o tehnici svladao je kao samouk.

Ivica Hrnčić rođen je u Zagrebu 1951. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Svoj radni vijek proveo je u Zagrebu. Sudionik je Domovinskog rata od 1991. do 1996. godine. Sada je pukovnik HV-a u mirovini. Tiffany tehnikom bavi se od 1998. godine, kada je završio osnovni i napredni tečaj. Osim tiffany lampi i kutijica, izrađuje i satove i vitraje.


Ivica Hrnčić


Zdenka Kobaslić

fotografije s otvorenja izložbe snimio Čedomil Gros

Skip to content