JER DUBRAVA, RODNI DOM JE MOJ

28. samostalna družina izviđača Dubrava – 2. 6. – 15. 6. 2017.

28. samostalna družina izviđača “Dubrava”

28. 6. 1965. osnovana je 28. samostalna četa izviđača “Dubrava” kao prva izviđačka jedinica na području Dubrave. Osnivači su bili: Dražen Mađarević – Mađar, Josip Tomašković – Tomaš, Damir Novosel – Đeki i Željko Mihalić – Žila.

Četa se sastojala od sedam patrola izviđača i planinki: Dabar, Ušara, Bumbar, Rakun, Albatros, Vidra i Antilopa.; jata poletaraca i pčelica “Dubrava” i Kluba brđana “Dubrava”. Četa je postala jedna od najboljih u bivšoj Jugoslaviji i za svoj je rad devet puta za redom bila odlikovana najvišim odlikovanjima. Dobila je i srebrni i zlatni javorov list sa zracima koji se inače ne dodjeljuju četama. Članovi čete bili su prvi na uređenju otoka Obonjana, nekadašnjeg Otoka mladosti i za to su nazvani “desetorica hrabrih”.

20. 4. 1977. tijekom provođenja vježbi pod nazivom Ništa nas ne smije iznenaditi, pri podizanju metalnog jarbola za zastavu, od udara električne energije na mjestu je poginuo Dragan Tomašković – Junior, a tri dana kasnije i Božidar Haupfeld – Hafo, tada vodeći ljudi čete.

20. samostalna četa izviđača “Dubrava” postigla je sve što jedna četa može postići te joj je Savez izviđača Hrvatske 1977. godine dao zadatak da osnuje odred. Tako je na osnivačkoj skupštini, 20. 6. 1977. godine, osnovan odred nazvan Dragan Tomašković – Junior, u spomen na dugogodišnjeg člana i prijatelja. Osim 28. čete, odred su sačinjavale i dvije novoosnovane čete: 26. četa poletaraca i pčelica “Ivica Ledinić – Letka”, u spomen na izviđača 28. čete preminulog 1973. godine od leukemije, te 27. četa izviđača i planinki “Božidar Haupfeld – Hafo”. Odred je četiri puta odlikovan najvišim odlikovanjima: 1980., 1982., 1983. i 1986. godine.

Boje odreda su crvena i žuta, a himna mu je Smoki.

Odred je početkom 1992. godine u ratnom vihoru rasformiran zbog nedostatka zainteresiranosti, te nemogućnosti održavanae izleta i sastanaka. Stariji članovi nastavili su djelovati pod imenom 28. samostalna družina izviđača “Dubrava”, sve do danas.

1. 4. 2012. pobratimili su se s 25. samostalnom družinom izviđača “Bistra”, koju je osnovao bivši član 28. samostalne družine izviđača “Dubrava”, Ivica Žnidar.

Danas se 28. samostalna družina izviđača “Dubrava”sastoji od družine izviđača i planinki “Dubrava”, družine poletaraca i pčelica “Ivica Ledinić – Letka”, družine istraživača te kluba brđana. Broji stotinjak članova te su i nadalje u vrhu izviđačke organizacije u Hrvatskoj.

fotografije s otvorenja izložbe snimio Čedomil Gros

Skip to content