Izložba Đurđice Kocijančić u Fotogaleriji Dubrava

U Fotogaleriji Dubrava, Dubrava 51 a, otvara se 9. ožujka u 19 sati izložba ĐURĐICE KOCIJANČIĆ pod nazivom “Kostim… 4×9=49”. Izložba je otvorena do 26. ožujka 2020., radnim danom od 10 do 20 sati. Ulaz je slobodan. 


ĐURĐICA KOCIJANČIĆ

Kostim… 4×9=49 – 9. 3. – 26. 3. 2020. 

4×9

Ulice i trgovi gradova su poput pozornice, a scenografija je nastajala stoljećima. Ta se scena mijenja većim ili manjim intenzitetom, ali protagonisti su oni koji stvaraju dinamičnost svojom pojavom u prostoru. Na toj pozornici stoljećima se prilično brzo mijenja kostimografija. Odjeća govori o stilu, o godišnjem dobu, o mjestu, o vremenu. Oni što stvaraju kostime, uvelike kreiraju tu svakodnevnu predstavu. Pomažu da se osjećamo ugodno, da se prilagodimo ili istaknemo.

Đurđica Kocijančić na toj pozornici pojavljuje se u ulozi istraživača priče o ljudima kroz priču o odjevnim predmetima. Proučava i stvara kostime koji ne pripadaju vremenu u kojem živi, ali njihova rekonstrukcija u sadašnjosti pruža informaciju o vremenu iz kojeg potječu i vremenu u kojem umjetnica živi. Svojim radom osvještava suvremenost u odijevanju, ukazuje na stanje nekad, ali i danas. Proučava, kroji, šije i sama odijeva povijesne kostime vlastite izrade, dok serijom fotografija zaključuje tu priču na vrlo zanimljiv način kojim dodatno naglašava vrijednost kreacije. Naime, ovaj ciklus sadrži simboliku brojeva, ali i ukazuje na mnoge važne dimenzije odijevanja.

Za ovu prigodu odabrani kostimi pokrivaju vremenski raspon od 15-og do sredine 20-og stoljeća. Rekonstruira za suvremenu publiku odjevne kombinacije iz Osmanskog carstva, vodi nas kroz renesansu i barok raskošnim kostimima karakterističnim za ta razdoblja, upoznaje nas s ljudima iz otmjenog društva, zaključuje priču s visokom francuskom modom. Upotrebljava suvremene tehnike i materijale koji tadašnjim kreatorima odjeće nisu bile dostupne. Prilagođava odjeću suvremenim modelima osvještavajući pritom koliko su se ljudi kroz povijest fizički promijenili.

Na autorskim fotografijama umjetnica pokazuje sve aspekte kostima pomnim odabirom kadrova. Svi su radovi zastupljeni kroz četiri fotografije, četiri cjeline koje pokazuju najvažnije aspekte kostima. Prikaz cijelog stasa daje uvid u cjelinu, a pažljiv odabir prostora dodatno naglašava siluetu, boje i teksturu, upozorava na skulpturalnost kompozicije materijala. Portret nas suočava s licem modela i načinom na koji ga autorica uokviruje. Detalji ukazuju na minucioznost izrade, ljepotu materijala, kroja, specifičnost funkcije.

Đurđica Kocijančić tako, vrlo uspješno i intrigantno, stvara i motiv i fotografiju, pokazuje suverenost u stvaranju s obje strane objektiva. I baš kao što njezini kostimi prelaze iz stoljeća u stoljeće, tako i ona suvereno prelazi iz medija u medij, iz uloge u ulogu. A rezultat nisu samo kostimi i fotografije, već informacija koja osvještava i obogaćuje.

 Ksenija Foretić

   Popis izloženih radova:
   1. – 29. Iz ciklusa Kostim… 4×9=49, 2018./2020. fotografske slike, 40×30 cm
30. – 36. Iz ciklusa Kostim… 4×9=49, 2018./2020. fotografske slike, 40×30 cm

Đurđica Kocijančić rođena je 1971. godine u Sisku. Nakon školovanja stekla je zvanje diplomiranog inženjera tekstilne tehnologije. Trenutno radi na Tekstilno–tehnološkom fakultetu u zvanju stručnog suradnika na kolegijima: Izrada povijesnog tekstila i kostima, Izrada kostima i Izrada kostima (workshop). Izrađuje povijesne kostime i autorica je mnogobrojnih rekonstruiranih i reinterpretiranih povijesnih kostima. Aktivna je članica Fotokluba Zagreb od 2005. godine, nakon završenog tečaja modne fotografije. Zanimaju je i oduševljavaju teme kao što su: priroda, strukture i teksture, arhitektura, putopisne reportaže, portreti, apstraktna i modna fotografija, te povijesni kostimi. Izlagala je na četiri samostalne i više skupnih izložbi. Na ovoj, petoj samostalnoj izložbi, prikazano je 36 fotografskih slika, nastalih u posljednje 3 godine.

fotografije s otvorenja izložbe snimio Čedomil Gros

Skip to content