Radionica “Čipka na iglu – paška čipka”

Čipka na iglu – paška čipka

 

Poduka polaznika obuhvaća i povijesni pregled nastanka čipkarske tekstilne vještine u svijetu, posebno na tlu Hrvatske. Paška čipka, popularno nazvana bijelim zlatom, osebujni je i prepoznatljivi dio tradicionalnog tekstilnog rukotvorstva po svom povijesnom kontinuitetu, načinu i motivima izrade. Ova je čipka nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske i uvrštena je 2009. godine na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Stoga ovladavanje znanjem i vještinama izrade paške čipke predstavlja značajan doprinos svestranijem upoznavanju tog zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra, u kontekstu osvještavanja značaja čipkarstva i senzibiliziranja javnosti i njenog uključivanja u proces vrednovanja vlastite baštine.

Paška čipka nastaje u radionici pomoću igle i konca na jastučiću, po nacrtanom predlošku. Svladava se izrada osnovnih bodova na razapetoj mreži, prethodno nacrtanoj na foliji i pričvršćenoj na jastuku. Polaznici postupno stječu vještinu izrade zadane čipke, služeći se priručnikom koji je priredila stručna voditeljica. Očekivani su ishod tri do četiri samostalne čipke svakog polaznika, predstavljene na prigodnoj izložbi.

 

Satnica radionice: 32 sata, jednom tjedno dva sata.

Cijena radionice: 1.000,00 kn, plativo u 4 obroka po 250,00 kn.

Mjesto održavanja: Kulturni centar, Dubrava 51 a.

Vrijeme održavanja: ponedjeljkom od 17.00 do 19.00 sati.

Početak radionice: 17. veljače 2020.

Voditeljica: Veronika Filipec

Sve potrebne obavijesti na telefon: 2050-035.

Zainteresirani polaznici mogu se upisati u Infocentru, Kulturni centar, Dubrava 51 a, radnim danom od 10.00 do 20.00 sati.

Skip to content